Μία ημέρα μετά την υπό όρους πρόσκληση επιστροφής που απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς στους «αντάρτες» της ΝΔ οι οποίοι καταψήφισαν το νέο Μνημόνιο και διαγράφηκαν, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης προχώρησε σε ευρύτερο άνοιγμα, δηλώνοντας ότι «σ’ αυτήν τη μάχη κανείς δεν περισσεύει απ’ οποιονδήποτε πολιτικό χώρο». Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πληροφορίες που θέλουν αρκετά από τα στελέχη που έχουν διαγραφεί να επιστρέφουν.

Ads

 
«Κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι η χώρα θα σωθεί αν δεν παλέψουμε και δεν αγωνιστούμε, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για συστράτευση των στελεχών» επισήμανε ο Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
 
Ο κ. Μιχελάκης υποστήριξε ότι καλούνται «σ’ αυτό τον αγώνα όλοι όσοι θέλουν να τον δώσουν και μπορούν να συστρατευθούν για το καλό της χώρας και κανενός κόμματος και κανενός αρχηγού». Πρόσθεσε, δε, ότι «σ’ αυτήν τη μάχη κανείς δεν περισσεύει απ’ οποιονδήποτε πολιτικό χώρο».
 
Κληθείς να αιτιολογήσει την αλλαγή στάσης της ΝΔ, από το πρώτο μνημόνιο στο δεύτερο, αναγνώρισε ότι «όσο δύσκολο ήταν το ‘όχι’ του Αντώνη Σαμαρά στο πρώτο μνημόνιο, άλλο τόσο δύσκολο ήταν το ‘ναι’…».
 
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν την επιστροφή τους στη Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως βρίσκονται τουλάχιστον πέντε διαγραφέντες βουλευτές, μετά την πρόσκληση υπό όρους του Αντώνη Σαμαρά. Ουσιαστικά όρο για την επιστροφή αποτελεί η συστράτευση με τις θέσεις του κόμματος, δηλαδή η υπερψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του νέου μνημονίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, έτοιμοι να πουν «ναι» στις επικείμενες ψηφοφορίες είναι οι Ζήσης Τζηκαλάγιας, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Καρασμάνης και Τάσος Καρυπίδης. Αμετακίνητοι εμφανίζονται οι Μαργαρίτης Τζίμας, Χρήστος Ζώης, Κώστας Μαρκόπουλος και Ελενα Κουντουρά. Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Μανώλης, έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να στηρίξει το νέο κόμμα που αναμένεται να ιδρύσει ο Πάνος Καμμένος.
 
«Ναι» στο PSI και τους εφαρμοστικούς νόμους αναμένεται να πει ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης. «Για μένα είναι εύκολη απόφαση, διάβασα το νομοσχέδιο και συμφωνώ. Είναι αυτά που λέει το κόμμα μας, με μια λεπτομέρεια που πρέπει να δούμε για τα ασφαλιστικά ταμεία» σημειώνει σε δηλώσεις του στο CRETALIVE και τονίζει ότι «οι αποφάσεις μου δεν θα είναι προϊόν εκβιαστικών διλημμάτων, αλλά ελεύθερης βούλησης».

«Η πρόσκληση Σαμαρά δεν αφορά τη Δημοκρατική Συμμαχία»
 
Κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη, διευκρινίζοντας ότι η πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για πανστρατιά δεν αφορά τη Δημοκρατική Συμμαχία.
 
«Σε τι βάση να συζητήσουμε πολιτικά;», διερωτήθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη αξιοπιστίας και ότι η ίδια έχει κάνει πολύ μεγάλη επένδυση στη δική της αξιοπιστία περνώντας, όπως χαρακτηριστικά είπε, διά πυρός και σιδήρου.
 
Παράλληλα, μιλώντας στο Σκάι, επέκρινε τον κ. Σαμαρά για την απόφασή του να διαγράψει εκείνους που καταψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση. «Δέκα ημέρες μετά λέει το κόμμα αυτό “ελάτε πίσω αν ψηφίσετε τους εφαρμοστικούς νόμους, δηλαδή αν ψηφίσετε αντίθετα με αυτό που ψηφίσατε πριν από δέκα ημέρες”. Και είσαι εσύ πολίτης και παρακολουθείς αυτή την κατάσταση και λες “έλεος”», παρατήρησε.
 
Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ακόμη ότι «τα παλιά κόμματα διότι δεν έβαλαν καθόλου μυαλό» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες όχι μόνο δεν θα τα επιβραβεύσουν, αλλά θα τα τιμωρήσουν, βάζοντας καινούρια κόμματα στη Βουλή. Ωστόσο, όσον αφορά στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ σημείωσε ότι το κόμμα της θα συνεργαστεί με όλα τα κόμματα υπό την προϋπόθεση να έχουν επί της ουσίας δεσμευτεί για την πλήρη αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους.