Με νεότερη διάταξη το υπουργείο Εσωτερικών επανέρχεται στο ζήτημα της άρσης του αξιόποινου των πράξεων ορισμένων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπενθυμίζεται πως η αρχική τροπολογία, που είχε κατατεθεί από τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς είχε συνδεθεί  με απόπειρα απαλλαγής του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη αλλά και του αδελφού του αντινομάρχη, Διονύση. Παράλληλα, άλλα δημοσιεύματα τη συνέδεαν με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, για πεπραγμένα του στον δήμο Αμαρουσίου.

Ads

Συγκεκριμένα, με επεξηγηματική τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αίρεται το αξιόποινο πράξεων αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ «αποκλειστικά και μόνο [σε] περιπτώσεις που έχουν ελεγχθεί από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο έως τη λήξη του προληπτικού ελέγχου και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες πριν την πληρωμή τους».

Η διάταξη δεν προστατεύει αιρετούς ή υπαλλήλους που «προκάλεσαν δολίως τη θεώρησή τους ή εάν διαπιστωθεί έλλειμμα ύστερα από κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή των ελεγκτικών υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».