Σε απόπειρα «μαζέματος» των αντιδράσεων που προκάλεσε η δήλωσή του περί «ανταλλαγής» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με του οκτώ Τούρκους προχώρησε ο βουλευτής Αττικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση».

Ads

Αναλυτική, ο Κ. Κατσίκης δήλωσε: «Δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω. Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση».

Νωρίτερα, μιλώντας στον Σκάι, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είχε πει, πως «υποθετικά μιλώντας, εάν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν, υποθετικά λέω, να παρακάμψουν, την ελληνική δικαιοσύνη και την τουρκική δικαιοσύνη και να προβούν σε μία ανταλλαγή δεν ξέρω σε τι θα κόστιζε αυτό. Αν είναι σωστή η σκέψη μας ότι είναι όμηροι, τότε ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο είχε σκοπό να μετεξελιχθεί σε σοβαρό επεισόδιο, με σκοπό την ομηρία και την ανταλλαγή. Εγώ θεωρώ ότι θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, με όλο τον σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη».

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και ηχηρές. Η Νέα Δημοκρατία εκτίμησε ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα. «Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών, θεμελιώδης Αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών και υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου» προσθέτει.

Ads

Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για απαράδεκτη σπουδή του Κ. Κατσίκη να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σχολίασε πως είναι «αδιανόητη και απαράδεκτη τη σπουδή του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν. Συμφωνεί, άραγε, η κυβέρνηση με τις θέσεις του κ. Κατσίκη; Οφείλει να τοποθετηθεί».

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι: «Η προσπάθεια να συσχετιστεί η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με αυτή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, πέρα από επικίνδυνη, στρώνει το έδαφος για να αναβαθμιστούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το θέμα. Αν δεν λειτουργεί ως “λαγός”….».

Την απόλυτη καταδίκη του αναφορικά με τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real FM». «Είναι αδιανόητο να ακούγεται από ελληνικά χείλη τέτοια άποψη» είπε και σημείωσε ότι στην υπόθεση των δύο Ελλήνων, «κανείς δεν μπορεί να θεμελιώσει, ούτε καν στα τουρκικά δικαστήρια, ότι δύο στρατιωτικοί με οπλισμό, με σήματα, με στολή, μπήκαν στο έδαφος μιας άλλης χώρας για να κάνουν κατασκοπεία». Πρόσθεσε ότι ο κ. Κατσίκης «είναι εντελώς αναρμόδιος», καθώς το θέμα το χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση «και το χειρίζεται καλά», όπως και η ηγεσία του ελληνικού στρατεύματος «και δεν χρειάζεται διάφοροι, εντελώς αναρμόδιοι, να φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε επίσης ότι «η ηγεσία Ερντογάν θα ήθελε να μετατρέψει το θέμα των δύο στρατιωτικών σε ανατολίτικο παζάρι, σε βάρος του διεθνούς Δικαίου, κι αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Επισήμανε ότι «η Βάρνα έδωσε μια ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη και για το Αιγαίο, και για την Κύπρο και για τα δύο παιδιά μας» και σημείωσε ότι «οι αντιδράσεις της ηγεσίας της ‘Αγκυρας, και ιδίως οι δηλώσεις Γιλντιρίμ, επιβεβαιώνουν ότι στη Βάρνα Τουσκ και Γιούνκερ μίλησαν με πρωτοφανή, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυστηρότητα, στηρίζοντας τις ελληνικές και τις κυπριακές θέσεις». Για τον Ερντογάν εκτίμησε, πως «όσο εντείνει την επιθετική του ρητορική ή όσο κωλυσιεργεί στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, νομίζω ότι εντείνει την πολιτική και διπλωματική του απομόνωση».