«Δεν ποινικοποιούμε την έκφραση γνώμης», με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, δήλωσε χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Χ. Καστανίδης χαρακτήρισε ως «καταιγίδα ανοησίας» δημοσιεύματα που αντιμετώπισαν ως «απόπειρα φίμωσης της ελευθερίας του λόγου» τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ads

«Αυτό που θέλουμε να αποτρέψουμε είναι ο δημόσιος λόγος, που καλεί σε βιαιοπραγίες σε βάρος μειονοτικών ομάδων. Οι διατάξεις στρέφονται σε βάρος αυτών που θέλουν να διεγείρουν άλλους να τελέσουν βιαιοπραγίες, διασαλεύοντας τη δημόσια τάξη. Θα τιμωρείται όποιος καλέσει μια ομάδα να κατεβεί με τα ρόπαλα και να χτυπήσει, για παράδειγμα, Πακιστανούς. ΄Η εάν μία ομάδα καταστρέψει ένα τζαμί. Αν κάποιοι αμφισβητούν ιστορικά γεγονότα, π.χ. γενοκτονίες, μπορούν να το κάνουν. Αν όμως κάποιος καλεί μία ομάδα μουσουλμάνων να καταστρέψει τα μνημεία των Ελλήνων του Πόντου δε θα πρέπει να τιμωρηθεί;», τόνισε ο υπουργός.

Όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός, το νομοσχέδιο αναμορφώνει παλιότερες διατάξεις που περιέχονται ήδη στον ν. 927/1979 και στη Σύμβαση του ΟΗΕ «περί καταργήσεως πάσης μορφής φυλετικών διακρίσεων» του έτους 1966 και προβλέπει:

– Φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή χιλίων έως πέντε χιλιάδων ευρώ για όποιον από πρόθεση, δημόσια προφορικά ή διά του τύπου ή μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά ομάδας ή προσώπου, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό, ή κατά πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση.

Ads

– Αν η παραπάνω πράξη είχε ως άμεσο επακόλουθο την τέλεση εγκλημάτων, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή τριών έως δέκα χιλιάδων ευρώ, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Ωστόσο, εκείνο που προκάλεσε τη διαμάχη είναι το άρθρο 4 που προβλέπει ότι «όποιος δημόσια προφορικά ή διά του τύπου ή μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, εγκωμιάζει ή αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, και η πράξη αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή τον γενετήσιο προσανατολισμό κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη και χρηματική ποινή χιλίων έως τριών χιλιάδων ευρώ». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο όρος “εχθροπάθεια” νοείται «ως αναφερόμενος τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην εξωτερίκευση αισθημάτων μίσους και αντιπαλότητας».