Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και αυτό των πιθανών επιπλοκών στην εκταμίευση των επόμενων δόσεων του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, έθεσαν σήμερα στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. αντίστοιχα.

Ads

Με επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τις δρομολογημένες αποκρατικοποιήσεις ως «αντικοινωνικές και σε βάρος των εργαζομένων» και τόνισε πως «το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στηρίχθηκε στην απελευθέρωση των αγορών, στην αναζήτηση φθηνότερης εργασίας και στην ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού και κάθε δημόσιας λειτουργίας».

«Το αποτυχημένο αυτό μοντέλο ανάπτυξης, ιδιαίτερα οι αποκρατικοποιήσεις, συμπληρώνει, οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην κατάρρευση, ενώ τα φιλέτα των δημόσιων επιχειρήσεων που πουλήθηκαν στέρησαν τη χώρα από τη δυνατότητα αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος που εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια», σημείωσε επίσης ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει «γιατί η κυβέρνηση εμμένει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και σε τι θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, με επίκαιρη ερώτηση του προς τον Γιώργο Παπανδρέου έθεσε το ζήτημα των πιθανών επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν όσον αφορά την εκταμίευση επόμενων δόσεων βοήθειας από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ads

Δράττοντας ως αφορμή την επικείμενη επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ, ο κ. Καρατζαφέρης υπογράμμισε πως «μέχρι σήμερα, ο ρυθμός και η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου δεν είναι τα αναμενόμενα, με συνέπεια να θέτουν σε κίνδυνο και την εκταμίευση και των επόμενων δόσεων των δανείων». Επισήμανε επίσης ότι «εντοπίζονται καθυστερήσεις και κενά στο μέτωπο της ανάπτυξης, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται, η αγορά ασφυκτιά και οι επενδύσεις δεν προχωρούν με τους αναμενόμενους ρυθμούς», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί σημαντικά και δεν αποδίδει.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταστήσει σαφές το πώς διασφαλίζει ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο, ότι θα εκταμιευτούν απρόσκοπτα οι δόσεις των δανείων και ότι θα δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία».

Στο μεταξύ, κριτική στην κυβέρνηση άσκησε σήμερα η ΝΔ, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη της Γ. Πλακιωτάκη, για την επικείμενη άρση του καμποτάζ. Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης «ο θαλάσσιος τουρισμός και η κρουαζιέρα πρέπει αναμφίβολα να στηριχθούν και να προωθηθούν, ιδίως, μάλιστα, τη στιγμή που η πατρίδα μας βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης», τόνισε όμως πως το προωθούμενο νομοσχέδιο είναι «επιπόλαιο» και «γεμάτο στρεβλώσεις».