Την αναβολή στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα (η πρώτη δόση έπρεπε να καταβληθεί μέχρι 29 Αυγούστου) ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, ώστε «να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών». Στο μεταξύ, τις ευθύνες για το φιάσκο του Ενίαου Φόρου Ακινήτων, επιρρίπτει ο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτης στο προηγούμενο οικονομικό επιτελείο. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλους κάλεσε να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» όσους όσοι έκαναν την προσομοίωση για τη φορολογία του ΕΝΦΙΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες και στον πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Στουρνάρα.

Ads

Εξερχόμενος από το Μεγάρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε επίσης ότι δεν αρκούν τα μέτρα προσωρινής απασχόλησης και στήριξης ανέργων, και ανακοίνωσε ότι στις 25 Αυγούστου θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η κυβέρνηση «επισημοποίησε τη συνέχιση των μέτρων στήριξης των ανέργων».

Βγαίνουν τα «μαχαίρια» για το φιάσκο 

Τις ευθύνες για τους λάθους υπολογισμούς στον ενιαίο φόρο ακινήτων επέρριψε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο προηγούμενο οικονομικό επιτελείο και ειδικότερα στον προηγούμενο γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, μιλώντας στον Σκαϊ. «Ο γγ. Εσόδων διαχειριζόταν τα θέματα, σαφέστατα υπάρχουν ευθύνες του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου με τους φόρους. Ο αρμόδιος για την υλοποίηση γενικός γραμματέας δεν είχε προετοιμάσει καλά το σύστημα αυτό. Έγιναν λάθη», δήλωσε. «Βλέπω υπουργό στον ΣΚΑΪ να ξεφτιλίζεται. Αν δεν ξέρει τα θέματα ας μην μιλάει καλύτερα», σχολίασε ο Χάρης Θεοχάρης.

Ads

Να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» όσους όσοι έκαναν την προσομοίωση για τη φορολογία του ΕΝΦΙΑ, κάλεσε, από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Όπως είπε, «πρόκειται για λάθος προσομοίωση και υπολογισμό έχουν ευθύνη όλοι όσοι ασχολήθηκαν» επισήμανε, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι ευθύνη έχει και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Είναι τροχοπέδη η ιστορία με τον ΕΝΦΙΑ μας παει ένα βήμα πίσω στους πολίτες που έχουν αποδεχθεί κάποια δεδομένα και βλέπουν να γίνονται κάποια αλλά που είναι εντελώς εξόφθαλμα τραγικά», σημείωσε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος προσθέτοντας ότι  «είναι θετικό ότι άρχισαν οι αλλαγές και δεν έχουν τελειώσει όλες… Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι συγκεκριμένη να παει πληρωμή ένα μήνα πίσω (τέλη Σεπτεμβρίου) για να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται».

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον Ant1, ανέφερε για το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ, ότι «δεν το έκανε το λάθος ο Σαμαράς, ούτε ο υπουργός Οικονομικών. Κάποιος έκανε το λάθος, κάποιος δεν επαλήθευσε, κάποιος δεν κοίταξε το χαρτί πριν φύγει κτλ.». «Υπάρχει οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση και από τη βαριά φορολογία. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή τη βαριά φορολογία», σημείωσε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις για το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ, με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά που καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης ανακοίνωσε την Τετάρτη από τη Βουλή ότι ο ΕΝΦΙΑ για 4.000 οικισμούς, στους οποίους τα ακίνητα και τα οικόπεδα είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών, θα υπολογιστεί όπως ο ΦΑΠ του 2013.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΕΝΦΙΑ είναι το Βατερλό της κυβέρνησης

«Μετά τα κροκοδείλια δάκρυα των βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τον εμπαιγμό και την κοροϊδία των Σαμαρά-Βενιζέλου οι οποίοι αφού στέλνουν τον Ε(Ν)ΦΙΑΛΤΗ στα νοικοκυριά “δίνουν εντολές” ανερυθρίαστα για “διορθώσεις”  και πληρωμή ένα μήνα αργότερα!», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου δήμευση περιουσίας των πολιτών αφού αντικειμενικά και λόγω της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο και δεν προστατεύει και τη μικρή ιδιοκτησία. Είναι το Βατερλό της κυβέρνησης η οποία πρέπει να φύγει άμεσα», αναφέρει επίσης η αξιωματική αντιπολιτευση.