Τη σύνθετη πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα μετά την «ναι» στα προαπαιτούμενα μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας για χρηματοδότηση της χώρας από την Ευρώπη, και το «όχι» από 39 κυβερνητικά στελέχη, αναλύει ο διεθνής Τύπος. Τα ηχηρά «όχι» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ads

Guardian: Λιτότητα με κυνηγητό στο Σύνταγμα

Ο βρετανικός Guardian βάζει τίτλο «οι βουλευτές πέρασαν το νομοσχέδιο λιτότητας την ώρα που η αστυνομία συγκρουόταν με διαδηλωτές». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η βρετανική εφημερίδα αντί να συνοδέψει το άρθρο με μία φωτογραφία από την Ολομέλεια βάζει ένα στιγμιότυπο από τα επεισόδια στο Σύνταγμα.

«Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υπέστη τεράστιες απώλειες καθώς 40 βουλευτές του εξεγέρθηκαν εναντίον των μέτρων, τα οποία πέρασαν όπως αναμενόταν με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά απορρίφθηκαν μαζικά από την σκληρή εσωτερική ομάδα της “Αριστερής Πλατφόρμας”», γράφει η εφημερίδα. «Το αποτέλεσμα θα αποδυναμώσει σημαντικά τον Τσίπρα όταν “κάτσει” η έκταση της ανταρσίας» συνεχίζει, αν και επισημαίνει ότι «υπήρξε η ανακούφιση για το ότι η Βουλή υποστήριξε με μεγάλη πλειοψηφία τις μεταρρυθμίσεις».

Ads

Financial Times: Ανταρσία από Γιάνη και Ζωή

Στην εσωκομματική «ανταρσία» εστιάζουν οι βρετανικοί Financial Times, εστιάζοντας στη διαφοροποίηση του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά την ψηφοφορία των προαπαιτούμενων για τη συμφωνία χρηματοδότησης από την Ευρώπη.

«Η ανταρσία μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό ενισχύει τους φόβους πως ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί μάχη για να κρατήσει τον έλεγχο της κυβέρνησής του και του κόμματός του», σημειώνει η εφημερίδα που αναφέρεται επίσης στα επεισόδια ως «ένδειξη της έντασης πριν την ψηφοφορία».

Spiegel: Το κύρος σώθηκε, το κόμμα χωρίστηκε

«Το κύρος σώθηκε, το κόμμα χωρίστηκε» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

«Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε από τη Βουλή την αρχή ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων στο οποίο λέει ότι δεν πιστεύει, αλλά χάνει την εμπιστοσύνη ενός τμήματος του κόμματός του», υπογραμμίζει το περιοδικό, που εστιάζει στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «έλειπε για ώρες από την αίθουσα, για να εμφανιστεί στο τέλος».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κλέβει και σε αυτό το έντυπο τις εντυπώσεις, με το Spiegel να σημειώνει: «Με ψηλά το κεφάλι και ήρεμο βηματισμό αποχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την συνεδρίαση της οποίας μέχρι τότε προήδρευε, έχοντας περιγράψει με τη γνωστή της αυστηρότητα τους κανονισμούς της διαδικασίας. Η αποχώρηση της προέδρου ήταν μία από τις πολλές πράξεις των τελευταίων ημερών που αποσκοπούν κυρίως σε ένα πράγμα: Να τηρηθούν τα προσχήματα». «Όλοι στην Ολομέλεια γνωρίζουν πως η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να περάσει», τονίζει.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ο ώριμος Τσίπρας και οι σαμποτέρ

Στον «ώριμο κύριο Τσίπρα» αναφέρεται η γερμανική FAZ. «Ήταν ένας διαφορετικός, ένας ώριμος Αλέξης Τσίπρας που είχε μιλήσει στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, που με περισυλλογή και ανησυχία υπογράμμισε την ανάγκη παραμονής στο ευρώ λίγα είχαν μείνει από εκείνη την παλιά ορμή να αλλάξει όχι μόνο τη χώρα του, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη» γράφει, προσθέτοντας πως «με ρεαλισμό παραδέχθηκε πως “σε αυτήν την Ευρώπη” δεν είναι δυνατή άλλη λύση».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει πως «μόνο με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης κατάφερε ο Τσίπρας να περάσει τα συμφωνημένα με τους πιστωτές», σημειώνοντας πως «η πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπάθησε να σαμποτάρει το πακέτο, και δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα» και ότι «μέχρι κι ο τέως ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης καταψήφισε».

Sueddeutsche Zeitung: Οι απρόβλεπτοι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ

Η επίσης γερμανική Sueddeutsche Zeitung γράφει πως στην ψηφοφορία φάνηκε πως οι διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ «είναι απρόβλεπτοι». «Το ότι 38 βουλευτές του κόμματός του δεν τον ακολουθήσαν, είναι πλήγμα για τον πρωθυπουργό. Το πώς θα συνεχίσει δεν το γνωρίζει κανείς» σημειώνει.

«Την πιο ασυνήθιστη ομιλία την έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η αμφιλεγόμενη πρόεδρος της Βουλής» γράφει η γερμανική εφημερίδα, που αναφέρεται εκτενώς όχι μόνο στα όσα είπε αλλά και στο ότι «ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος για το ότι η συζήτηση έφτασε μέχρι τις δύο το πρωί, έχοντας καθυστερήσει για δύο ώρες με επιχειρήματα επί του διαδικαστικού τη συζήτηση». Μερικές ώρες νωρίτερα, η εφημερίδα είχε αφιερώσει ξεχωριστό κείμενο στην πρόεδρο της Βουλής, ξεκινώντας με την εξής χαρακτηριστική επισήμανση: «Όποιος νομίζει πως οι πραγματικά σκληροί συνομιλητές του Τσίπρα βρίσκονται μόνο στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, δεν ξέρει μία γυναίκα: Τη Ζωή Κωνσταντοπούλου».

Le Monde: Και τώρα τι;

«Η Βουλή ψήφισε το πακέτο βοήθειας… και τώρα;», αναρωτιέται η γαλλική Monde.«Η ισχυρή πλειοψηφία», γράφει, «δεν κρύβει το βαθύ πρόβλημα», υπογραμμίζοντας τον αριθμό των ανταρτών στον ΣΥΡΙΖΑ «ανάμεσα στους οποίους ο τέως υπουργός Οικονομικών του Τσίπρα, Γ.Βαρουφάκης, και η πρόεδρος της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου που κατήγγειλε κοινωνική γενοκτονία».

«Μπορεί να τώρα συνεχίσει ο Αλέξης Τσίπρας σαν να μην συνέβη τίποτα;» είναι το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα απαντώντας η ίδια πως «όχι» και δείχνοντας τον ανασχηματισμό.