Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας.

Ads

Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, οφείλεται στο γεγονός ότι στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στις 19 Ιανουαρίου 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.

Η ομοφοβία (ή ομοφυλοφοβία ή ομοερωτοφοβία) είναι η αποστροφή ή οι διακρίσεις με αφετηρία τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή γενικότερα σε βάρος των LGBTQI+ ατόμων.

Ads

Μήνυμα Γκουτέρες

Έκκληση «να εργαστούμε μαζί για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς όπου όλοι μπορούν να ζουν ελεύθεροι και ίσοι με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, όποιοι και να είναι, όπου και να ζουν ή όποιον αγαπούν», απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μήνυμά του τη σημερινή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας. Ειδικότερα, προτρέπει «καθώς εργαζόμαστε για να ανακάμψουμε καλύτερα από την πανδημία, πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για να καταργήσουμε τους νόμους των διακρίσεων, να αντιμετωπίσουμε τη βία και τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου και να αντιμετωπίσουμε τις ριζικές αιτίες αυτών των αδικιών».

Στην εισαγωγή του μηνύματος του, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως «τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιμετωπίζουν σε όλο τον κόσμο διακρίσεις μόνο και μόνο γι’ αυτό που είναι» και η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει αυτή την κατάσταση. Επισημαίνει πως από την αρχή της πανδημίας, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει την επιδείνωση των διακρίσεων, της βίας, της ρητορικής μίσους, του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού και των εμποδίων στην πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στις βασικές υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+.

Ανακοίνωση-Κάλεσμα του Δικτύου Συντονισμού για τον λοατκι γάμο

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα λοατκι+ ζευγάρια στην Ελλάδα αποφασίζουν να ζήσουν μαζί και να δημιουργήσουν οικογένειες. Η θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αν και είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αφήνει κάποια σημαντικά ζητήματα αλυτα, όπως τη δυνατότητα παιδοθεσίας σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια και την άρση των διακρίσεων που υφίστανται ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες με παιδιά. Οι οικογένειες αυτές υπάρχουν, όσο κι αν η πολιτεία αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξή τους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς ο ένας από τους δύο γονείς δεν αναγνωρίζεται θεσμικά. Πέρα από αυτό, φανερώνει, αν μη τι άλλο, μία στάση δειλίας και απροθυμίας να θεσπιστούν κάποια δικαίωματα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που για τα σις και στρέιτ άτομα είναι αυτονόητα.

Aκόμα, η νομοθεσία αναφορικά με τα τρανς άτομα στη χώρα μας, παρ’όλο που λύνει κάποια ζητήματα, αφήνει μετέωρα αρκετά άλλα. Για παράδειγμα, τα τρανς άτομα αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στον αυτοπροσδιορισμό χωρίς δικαστικές διαδικασίες. Επίσης, είναι προαπαιτούμενο το να μην είναι έγγαμες/οι/α προκειμένου να προχωρήσουν σε διαδικασία αλλαγής του καταχωρημένου φύλου και ονόματος, γεγονός που για προφανείς  λόγους δημιουργεί προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες οικογένειες των ατόμων αυτών. Ακόμα παρ’ όλο που η νομοθεσία θεωρητικά προστατεύει τα γονεϊκά δικαιώματα των τρανς ατόμων, εντούτοις υπάρχουν περιστατικά στα οποία η τρανς ταυτότητα ενός ατόμου έχει χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα σε δικαστικές διαδικασίες, προκειμένου το τρανς άτομο να χάσει τα γονεϊκά του δικαιώματα. 

Γίνεται φανερό ότι το κενό της σχετικής νομοθεσίας, αφήνει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ακάλυπτα σε καταστάσεις που κάθε άλλο παρά προστατεύουν την οικογένεια, για την οποία το κράτος διαμηνύει ότι κόπτεται. Η έλλειψη νομοθεσίας δημιουργεί όμως ανισότητες και εντός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. ΛΟΑΤΚΙ ατόμα τα οποία ανήκουν και σε άλλες ευάλωτες και μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, επηρεάζονται άνισα από το κενό αυτό. Άτομα μη λευκά, ανάπηρα, φτωχά και μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα τα οποία βιώνουν καθημερινά και έντονα τόσο τον κοινωνικό αποκλεισμό, όσο και τον αποκλεισμό από τις υπηρεσίες και τα δικαιώματά τους, επηρεάζονται περισσότερο από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Ωστόσο, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συνεχίζουν να δημιουργούν οικογένειες. Το μόνο που πετυχαίνει η παρούσα νομοθεσία, είναι να αναγκάζει αυτές τις οικογένειες να βρίσκονται σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας. Η διεκδίκηση, από μέρους μας, της νομικής κατοχύρωσης του ΛΟΑΤΚΙ+ γάμου, επιχειρεί ένα βήμα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών και την προστασία από καταστάσεις, όπως η αμφισβήτηση των γονεϊκών δικαιωμάτων και της γονεϊκής ικανότητας των ατόμων. Αντιλαμβανόμαστε πως καμία νομοθεσία δεν θα μας προστατεύσει χωρίς την αντίστοιχη κοινωνική αλλαγή, αλλά η κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών μπορεί να πυροδοτήσει, έστω και εν μέρει, την αλλαγή αυτή.

• Διεκδικούμε επέκταση του δικαιώματος στο γάμο και την παιδοθεσία για όλα τα άτομα ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας, ταυτότητας ή/και έκφρασης φύλου
• Διεκδικούμε αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά τα τρανς, μη δυαδικά και ιντερσεξ άτομα – εξωδικαστικές διαδικασίες για την αλλαγή φύλου των ατόμων, με απλή αίτηση στο ληξιαρχείο
• Διοργανώνουμε πανελλαδική ημέρα δράσης για τον λοατκι γάμο τη Δευτέρα 17 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας.

Διαδικτυακή συζήτηση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας και ιντερφοβίας (IDAHOΒΙΤ), σήμερα Δευτέρα 17 Μαΐου στις 18:00, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει συζήτηση για την κατάσταση στον τομέα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τον αγώνα κατά των διακρίσεων.

Στη συζήτηση συμμετέχουν η  Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Orlando LGBT+ και Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος και αν. μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο Νικόλας Μαλανδράκης, Creative and Communications Manager του έργου “LGBTQI+ Voice Up: Project Greece”. Τη συζήτηση συντονίζει ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Χάρης Κούντουρος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση από τους λογαριασμούς του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στο Facebook και το YouTube.