«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προβούν σε εκτενή αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, των πολιτικών και των πρακτικών που αφορούν την κράτηση των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που θα περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, και την αντιμετώπιση των ασυνόδευτων παιδιών», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία με τη νέα έκθεσή της, με τίτλο «Ελλάδα: Συστηματική κράτηση παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε υποτυπώδεις συνθήκες». Στην συντριπτική πλειονότητα των χώρων κράτησης που επισκέφτηκαν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, οι συνθήκες κυμάνθηκαν από ανεπαρκείς ως πολύ κακές υπογραμμίζει η οργάνωση και εκφράζει ανησυχίες για τις καταγγελίες για κακομεταχείριση των προσφύγων από το λιμενικό σώμα και την αστυνομία της Ελλάδας.

Ads

Η κράτηση των μεταναστών στην Ελλάδα χρησιμοποιείται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αναγκαιότητά της ή η αναλογικότητά της, και όχι ως μέτρο έσχατης λύσης, σημειώνει η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση και υπογραμμίζει ότι «συνήθως, η απόφαση απέλασης συνοδεύεται από απόφαση συνέχισης της κράτησης. Δεν εξετάζονται εναλλακτικές της κράτησης», ενώ επιπρόσθετα, ο ελληνικός νόμος καθιστά την παράτυπη είσοδο και έξοδο από τη χώρα ποινικό αδίκημα.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει επίσης ότι διαπιστώνει εμπόδια στην πρόσβαση των κρατουμένων σε νομική βοήθεια και στην επικοινωνία με τον έξω κόσμο, καθώς και περιορισμένη ή ανύπαρκτη πρόσβαση σε διερμηνείς, ιατρική περίθαλψη και κοινωνική μέριμνα στους χώρους κράτησης παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο. «Αυτή η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, όπως διερμηνέων, δικηγόρων και κοινωνικών λειτουργών, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία εντοπισμού πολλών ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και μέλη ευάλωτων ομάδων να μην λάβουν κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη. Η αποτυχία ταυτοποίησης ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας σημαίνει ότι οι υποθέσεις τους δεν εξετάζονται και τα άτομα αυτά μπορεί να κινδυνεύουν να επαναπροωθηθούν» αναφέρει η έκθεση.

Η οργάνωση διατυπώνει επίσης ανησυχίες για τη διαδικασία ταυτοποίησης των εθνικοτήτων των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και ισχυρισμοί ότι ασυνόδευτα παιδιά έχουν καταγραφεί ως ενήλικες, παρά τις δηλώσεις τους για το αντίθετο. Επιπλέον, σημειώνει, ότι η παρατεταμένη κράτηση και οι κακές συνθήκες κράτησης λειτουργούν αποτρεπτικά για τα άτομα που σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή για τους αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου, με τα ποσοστά αναγνώρισης προσφύγων στην Ελλάδα στον πρώτο βαθμό να παραμένουν για το 2009 κοντά στο 0%.

Ads

Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει ότι ανησυχίες για την αποτυχία των ελληνικών αρχών να σεβαστούν τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά την κράτηση των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και των ασυνόδευτων παιδιών, έχουν εκφραστεί επανειλημμένα επί σειρά ετών χωρίς αποτέλεσμα, παρόλο που τα ίδια θέματα έχουν εγείρει τα τελευταία χρόνια και άλλες διακυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) και ο Επίτροπός του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει το γεγονός ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει έναν αριθμό προβλημάτων στις εγκαταστάσεις κράτησης μεταναστών, ανακοινώνοντας ότι χρειάζονταν αλλαγές και ότι προωθεί μια σειρά προτάσεων για να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα» καταλήγει η έκθεση, συμπληρώνοντας εντούτοις, ότι «η οργάνωση πιστεύει ότι αυτές δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπιστούν οι μακρόχρονες και βαθιά ριζωμένες αποτυχίες της Ελλάδας να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε αυτόν τον τομέα, και κλείνει αυτή την έκθεση διατυπώνοντας μια σειρά λεπτομερών συστάσεων, που πιστεύει ότι, αν εφαρμοστούν, θα προωθήσουν σημαντικά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στη χώρα».

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία

Διαβάστε σχετικά: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: «Ο πρόσφυγας δεν είναι μόνο μετανάστης»