Με τις πληροφορίες για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα να πληθαίνουν, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s εκτιμά σε σημερινή του έκθεση πως η ελληνική χρεοκοπία δεν είναι δεδομένη. Σύμφωνα με τον οίκο, ωστόσο, η ενδεχόμενη παράταση της περιόδου λήξης των ελληνικών ομολόγων (αναδιάταξη ή reprofiling) θα συνιστούσε χρεοκοπία, «καθώς το κράτος θα πληρώσει λιγότερα σε σχέση με τους αρχικούς όρους της συμφωνίας». Πάντως, ο κινέζικος οίκος αξιολόγησης Dagong προχώρησε σήμερα σε υποβάθμιση της Ελλάδας, ενώ στέλεχος του ΔΝΤ προτείνει αναδιάρθρωση με «κούρεμα» ή έξοδος από ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor’s, «ενδεχόμενη εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (μετακύλιση χρέους, κατά την οποία οι ιδιώτες αγοράζουν νέα ομόλογα όταν λήγουν τα παλαιά) θα αποτελούσε επίσης χρεοκοπία, εάν οι επενδυτές έχουν δεχτεί πιέσεις να αποδεχθούν τη συμφωνία γιατί φοβούνται χειρότερες επιπτώσεις. Αν οι ομολογιούχοι θεωρούν πιθανή τη χρεοκοπία και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει υποχωρήσει, τότε, είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι προσέρχονται εθελοντικά στη συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων, επισημαίνει ο οίκος.

Υποβάθμιση από τον οίκο Dagong

Μετά την πρόσφατη υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s, και ο κινεζικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Dagong ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα CCC από τη βαθμίδα BΒ. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο οίκος χαρακτήρισε αρνητική την προοπτική της πιστωτικής αξιολόγησης της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ προειδοποίησε για κινδύνους βραχυπρόθεσμης χρεοκοπίας.

Ads

Η υποβάθμιση αντανακλά την επιδείνωση της ικανότητας αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τη δυσκολία οικονομικής ανάπτυξής της στο εγγύς μέλλον, αναφέρει ο Dagong, ο οποίος αμφιβάλλει αν το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας θα εκπονηθεί επιτυχώς και θα έχει αποτελέσματα.

Ο οίκος σημειώνει ότι θα είναι περισσότερο δύσκολο να επιτύχει η Ελλάδα το δημοσιονομικό στόχο για το 2011 και ακόμη πιο απίθανο να επιτύχει τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής της. Εμφανίζεται με σκεπτικισμό για την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την πώληση κρατικής περιουσίας. Σύμφωνα με τον Dagong, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μακροχρόνιο και επίπονο έργο να μεταρρυθμίσει τη διάρθρωση της οικονομίας της, ενώ προβλέπει ότι η ύφεση στην οικονομία της θα φθάσει φέτος το 3,6%, λόγω της μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Barclays Capital: Πρέπει να αναμένεται αναδιάρθρωση

Κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να αναμένεται στο 1ο εξάμηνο του 2012 με την προϋπόθεση πως στο μεταξύ η Ε.Ε. θα έχει διασφαλίσει πως μια τέτοια κίνηση δεν θα προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο που θα πλήξει πρωτίστως την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αναφέρει από την πλευρά της η Barclays Capital, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα φτάνει στο σημείο όπου με τα πιο ρεαλιστικά σενάρια η δυναμική του χρέους έχει γίνει μη βιώσιμη».

Την ίδια στιγμή, ένας εκ των επικεφαλής του ΔΝΤ, Κλαούντιο Λοσερ, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τις «διασώσεις» Αργεντινής και Ουρουγουάης δήλωσε στο Reuters πως η Ελλάδα θα ωφελούνταν από μια έξοδος από το ευρώ για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, αν και παραδέχεται ότι θα έφερνε μπελάδες στην Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κάτι από τα παρακάτω. Αναδιάρθρωση με “κούρεμα” ή έξοδος από ευρώ, αν και το δεύτερο θα έλεγα είναι περισσότερο περίπλοκο», τόνισε.

«Μετά το δάνειο είναι πριν από το δάνειο», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Welt του Βερολίνου, σύμφωνα με το οποίο «Η Αθήνα θα μπορούσε να εισπράξει 35 δις ευρώ πουλώντας δημόσια περιουσία, όμως κανείς δεν τη θέλει. Είναι αμφίβολο πως θα αναπτυχθεί η οικονομία. Η κατανάλωση είναι περιορισμένη και οι εξαγωγές δεν παίζουν σχεδόν κανένα ρόλο πια».

Διαβάστε επίσης: Διχασμένοι οι οικονομικοί αναλυτές για το ελληνικό χρέος