Στις 30 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι ενάντια στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, μετά την σημερινή διακοπή της. Η Ιωάννα παρουσιάστηκε κανονικά στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο με την προστατευτική της μάσκα, ενώ η κατηγορούμενη απουσίαζε.

Ads

Η Ιωάννα δήλωσε για το γεγονός αυτό ότι «Η κατηγορούμενη προσπάθησε να με σκοτώσει. Για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι».



Η διακοπή της δίκης

Ο εισαγγελέας έδρας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης πρότεινε την διακοπή της δίκης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να αλλάξει η σειρά των μαρτύρων και να καταθέσει πρώτη η Ιωάννα, καθώς βρισκόταν στην πέμπτη θέση.

«Η υπόθεση αυτή λογικά θα διαρκέσει για να αποδειχθεί η αλήθεια που πρέπει από αυτήν τη διαδικασία να λάμψει. Να προτάξουμε σήμερα τις υπόλοιπες υποθέσεις ώστε το επόμενο διάστημα να μην έχουμε κάτι να μας εμποδίζει και να ασχοληθούμε με αυτήν την υπόθεση» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δίκη της 37χρονης που επιτέθηκε με καυστικό υγρό στην Ιωάννα Παλιοσπύρου τον Μάιο του 2020, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς η κατηγορουμένη έχει ήδη συμπληρώσει 15 μήνες προσωρινής κράτησης , με το όριο του 18μήνου να μην επιτρέπει καθυστερήσεις για την ετυμηγορία των δικαστών.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει η 37χρονη

Η κατηγορούμενη αντιμετωπίζει κατηγορίες ανθρωποκτονίας, καθώς Ανακρίτρια , Εισαγγελέας και μέλη του Συμβουλίου έκριναν ότι η 37χρονη ήταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση όταν έκανε την επίθεση.

Η πλευρά της κατηγορούμενης

Όπως, αναφέρθηκε η κατηγορούμενη δεν παρουσιάστηκε στην δίκη της και στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον της. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέγνωσε τη γραπτή δήλωση της κατηγορουμένης από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται, στην οποία αναφερόταν: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας».

Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, Σάκης Κεχαγιόγλου θέλησε να μιλήσει με την Ιωάννα. Στις δηλώσεις για την συνομιλία τους είπε «Ζήτησα να μιλήσω στο τραγικό θύμα αυτής της υπόθεσης για να της εκφράσω την προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση. Η συμπάθεια αυτή δε σημαίνει ότι θα περιορίσω την άσκηση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων. Η εντολέας μου έχει ομολογήσει την πράξη. Υπάρχει διαφωνία ως προς τον νομικό χαρακτηρισμό. Όλοι ξέρουμε την έκβαση της δίκης» ενώ η κατηγορούμενη, όπως δήλωσε ό ίδιος, του είπε ότι «δέχεται αυτά που της είπα μέσα στο δικαστήριο. Την άκουσα ψύχραιμη και ότι διαχωρίζει το ανθρώπινο στοιχείο από το ρόλο μου ως υπερασπιστή. Εκφράζω τον θαυμασμό μου για το ψυχικό της σθένος αλλά δεν θα περιορίσω τα υπερασπιστικά μου καθήκοντα».

Η υπερασπιστική γραμμή της κατηγορούμενης διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό της κατηγορίας ως ανθρωποκτονίας και θέλει η κατηγορούμενη να δικαστεί για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιόγλου «το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στο νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις».



Η πλευρά του θύματος

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου εμφανίστηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο συνοδευόμενη από την μητέρα της και τους δύο δικηγόρους της Νίκο Αλεξανδρή και Απόστολο Λύτρα.

Η δήλωση της για την απουσία της κατηγορούμενης ήταν ότι «Η κατηγρούμενη προσπάθησε να με σκοτώσει. Για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι».



Ο δικηγόρος της Απόστολος Λύτρας δήλωσε μετά την διακοπή της δίκης ότι «η απουσία της κατηγορούμενης δείχνει ότι δεν μιλάμε για πραγματική συγγνώμη».

Συγκεκριμένα είπε ότι «το είχα προβλέψει εδώ και ημέρες ότι η κατηγορούμενη δεν θα έρθει να αντικρίσει την Ιωάννα. Νομίζω ότι είναι ασέβεια προς το δικαστήριο και την Ιωάννα το να μην προσέλθει και να ακούσει για τι κατηγορείται γιατί η σημερινή ημέρα ήταν η απαγγελία της κατηγορίας από τον εισαγγελέα. Επέδειξε για μια ακόμη φορά ότι πραγματικά δεν μιλάμε για συγγνώμη, δεν ήρθε καν για να είναι με σκυμμένο το κεφάλι, είναι τραγικό»

Ενώ σε ερώτηση που του έγινε για την υπερασπιστική γραμμή της κατηγορούμενης, για αλλαγή του κατηγορητηρίου, απάντησε ότι «περιμένουμε την ακροαματική διαδικασία, εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η κατηγορία θα μείνει ίδια, Πιστεύω ότι όλα γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους από την υπεράσπιση» και έκλεισε λέγοντας «δεν αρκούν τα 15 χρόνια (σ.σ. η ποινή που αντιμετωπίζει η δράστη της επίθεσης με βιτριόλι)»



Επίσης, ο δεύτερος δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Αλεξανδρής με δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, είπε ότι η σιωπή της κατηγορούμενης και η προετοιμασία της κινεί τις υποψίες για την ύπαρξη συνεργών, ενώ έδωσε πληροφορίες και για την ψυχολογική κατάσταση του θύματος λέγοντας «Πλησιάζοντας η δίκη δεν είναι καλή, να ζει τα γεγονότα που οδήγησαν εδώ. Ξαναζεί τις συνθήκες και μάλιστα η θεραπεία της έχει πάει πάρα πολύ πίσω διότι ακριβώς τέτοιου είδους αποκαταστάσεις προϋποθέτουν ψυχική ηρεμία και καθόλου στρες».

Τέλος, όσον αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης ο κ. Αλεξανδρής είπε πως δεδομένου πως τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να τεθεί το θέμα της αποφυλακίσεως της δράστιδος, εκτιμά πως αρχές Νοεμβρίου μέχρι 10 Νοεμβρίου θα έχουν την απόφαση.