Εκτεταμένα κρούσματα διαφθοράς, κυρίως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το προηγούμενο έτος. «Τελικός κριτής, η δικαιοσύνη», επισήμανε ο Γενικός Επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιτζής, παραδίδοντας τα ευρήματα στον πρωθυπουργό, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλο ασθενή» το δημόσιο τομέα της χώρας.

Ads

Οι πιο σοβαρές υποθέσεις εντοπίζονται κατά σειρά στην οικονομική διαχείριση δημόσιων φορέων και υπηρεσιών (34,8%), στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας (13,8%), σε ζητήματα υγείας (9,8%) και σε περιβαλλοντικά θέματα (7,9).

Ο αριθμός των υποθέσεων τις οποίες εξέτασε ο κ. Ρακιντζής ανήλθαν στις 1.437, αυξημένες κατά 46,4% σε σύγκριση με το 2009. Σχεδόν 30 δημόσιοι υπάλληλοι τέθηκαν σε αργία και 398 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα. Περίπου 4.200 ελέγχους διενήργησαν τα σώματα και οι υπηρεσίες Ελέγχου και Επιθεώρησης.

Οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Άνοδο της τάξης του 23,3% σημείωσαν τα περιστατικά στο στενό δημόσιο τομέα.

Ads

Ανάμεσα σε άλλα, διαπιστώνεται πως σε γενικές γραμμές οι ΔΟΥ λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις, γεγονός που συνδράμει στην υστέρηση η οποία σημειώνεται στα δημόσια έσοδα. Εκκρεμούν άλλωστε βεβαιώσεις χρεών, εκκαθαρίσεις δηλώσεων φορολογίας κ.ά.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έκθεσης, επιτράπηκε κατά παράβαση του Συντάγματος η κατασκευή έργων αναψυχής σε εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες, ενώ το Δημόσιο ζημιώθηκε από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες, λόγω μη διενέργειας ελέγχων. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε υποθέσεις εξαγωγών.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για «παντελή έλλειψη ελέγχου και εποπτείας από τον αρμόδιο υπουργό» στην υπόθεση των προσλήψεων στην Κτηματολόγιο ΑΕ έως την 5η Οκτωβρίου 2009.

Ο κ. Ρακιτζής αξίωσε τον εκσυγχρονισμό του Πειθαρχικού Δικαίου και την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε να μη διαφεύγουν οι ένοχοι.