«Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», στο οποίο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, παρά τα περί αντιθέτου δημοσιεύματα, θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ακόμη και σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. 

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την γερμανική κυβέρνηση, που επικαλείται η Die Zeit, «στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες εξετάζεται αυτή την εποχή πώς θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός συμβιβασμός με τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μια έξοδος της Ελλάδας θεωρείται για την γερμανική κυβέρνηση οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά κοστοβόρα – παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα».

«Στο Βερολίνο έχουν αντιληφθεί ότι ο Τσίπρας εμφανίζεται στο μεταξύ λιγότερο επιθετικός από ό,τι πριν από μερικούς μήνες, το οποίο θεωρείται ως ένδειξη ότι θα ήταν ανοιχτός για διαπραγματεύσεις. Στην ΕΕ κάνουν ήδη συγκρίσεις με τον Λούλα, ο οποίος ως υποψήφιος είχε προκαλέσει ανασφάλεια στις αγορές και ως Πρόεδρος πήγε τη χώρα μπροστά», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα -ίσως μέσω μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής ή μείωσης των επιτοκίων. Σε αντάλλαγμα ο Τσίπρας θα παραιτείτο από κάποιες από τις πιο ακραίες απαιτήσεις του. Ένα πραγματικό κούρεμα όμως αποκλείεται».

Ads

Ανάλογο είναι και το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung η οποία αναφερόμενη στη γερμανική κυβέρνηση κάνει λόγο για «τη μοναξιά του σπασίκλα», τονίζοντας πως η αυτοαναγόρευσή της ως «καθοδηγητή» από «σεβασμό έχει μετατραπεί σε οργή». Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung «Το Βερολίνο είναι ανοιχτό στο διάλογο με την Αριστερά στην Αθήνα», επισημαίνοντας πως τα δημοσιεύματα και τα σενάρια περί Grexit «είναι καθαρές ανοησίες».

«Η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο σε περίπτωση εκλογικής νίκης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Σε κυβερνητικούς κύκλους αναφέρεται πως όλες οι φήμες που θέλουν την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ (CDU) να αφήνει την Ελλάδα να φθάσει σε μια έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση επιτυχίας του Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, είναι ‘καθαρές ανοησίες’», τονίζει η Süddeutsche Zeitung.

Μέρκελ: Στόχος μας η παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

«Η πολιτική μας είχε πάντα ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» δήλωσε μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από το Λονδίνο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, και υπογράμμισε πως οι Έλληνες πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, διαβεβαιώνοντας  παράλληλα για την αλληλεγγύη υπέρ της χώρας μας.

«Πιστεύω πως κάποιος πρέπει να πει στον κόσμο και στις αγορές ότι εγώ, η Γερμανίδα καγκελάριος και η γερμανική κυβέρνηση, ανέκαθεν επιδιώκαμε μια πολιτική υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Επίσης οι συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, της Ελλάδας και των Ευρωπαϊκών κρατών μελών, γίνονταν σεβαστές και τηρούνταν» δήλωσε.

Η Μέρκελ συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλές θυσίες και αναγνώρισε πως για πολλούς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δύσκολα. «Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση» είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταφέρουμε μια επιτυχή κατάληξη, καθοδηγούμενοι πάντοτε από την αρχή ότι από τη μια οι Έλληνες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και από την άλλη εμείς πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη»,υπογράμμισε.