«Χωρίς τον Ντράγκι, το ευρώ θα ήταν παρελθόν», αυτό γράφει το σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Κι σχολιάζει: Κακό για τους αποταμιευτές, καλό για τους οφειλέτες.

Ads

Κανένας εκ των τριών προηγουμένων επικεφαλής της ΕΚΤ δεν την έχει σημαδέψει τόσο ο Μάριο Ντράγκι, ο απολογισμός των πεπραγμένων του όμως είναι μέτριος, σημειώνει η Die Welt. Έσωσε μεν την νομισματική ένωση από την κατάρρευση, αλλά κατήργησε ντε φάκτο τα επιτόκια, σημειώνει. Υπό τον Iταλό επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η νομισματική ένωση εξελίχθηκε σε διαχειρίστρια  κρίσεων και σε κάθε κρίση αυξάνονται και οι απαιτήσεις, γράφει η Die Welt..

Στην αρχή είχε δώσει μεγάλες  υποσχέσεις ότι θα υπερασπιστεί ιδίως τρεις αξίες: την συνέχεια, την  σταθερότητα και την αξιοπιστία. Αν ο απολογισμός της πενταετούς θητείας του γίνει με βάση αυτές, τότε είναι πολύ μέτριος και τα επόμενα τρία χρόνια αναμένονται ακόμα πιο δύσκολα, συνεχίζει το δημοσίευμα. Χωρίς αυτόν βέβαια το ευρώ θα ήταν παρελθόν υπό τη σημερινή του μορφή, το ερώτημα είναι όμως ποιό είναι το τίμημα και ποιός θα το καταβάλει, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.