Μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά στον Έβρο.

Ads

Οι φλόγες τη νύχτα κύκλωσαν το Σουφλί φτάνοντας στις παρυφές της πόλης, με τον άνεμο να αλλάζει τελικά κατεύθυνση και να σπρώχνει την πυρκαγιά ξανά προς τη Δαδιά, και τον μικρό πυρήνα της, μοναδικό ανέπαφο σημείο που τώρα καίγεται και αυτός, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις βορειοδυτικά του Σουφλίου.

Οι φλόγες έχουν τυλίξει το χωριό Δαδιά, από τη βόρεια πλευρά και απλώνονται σε πέντε χιλιόμετρα. Οι άνεμοι ευτυχώς απομακρύνουν σταδιακά τις φλόγες από το χωριό, όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούν.

Για 14η μέρα καίγονται αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές διεθνώς, στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς.

Ads

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική πραγματοποιήθηκε νωρίτερα επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 25 ατόμων σε δασική έκταση που καιγόταν στον Έβρο, ανάμεσα στα χωριά Δαδιά και Γιαννούλη. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αφού τους εντόπισαν κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, δημιουργώντας δίοδο, προκειμένου να τους απεγκλωβίσουν. Στη συνέχεια σε συνεργασία με την αστυνομία οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο χωριό της Δαδιάς σε ασφαλές σημείο.

Δεν φτάνει η πρόληψη, πρέπει να γίνουν ανθεκτικά τοπία στις πυρκαγιές, επισημαίνει στην ΕΡΤ ο δασολόγος Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ενώ συνέχισε: «Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η αλλεπάλληλη αύξηση του ρεκόρ μεγέθους μέγιστης πυρκαγιάς. Ιστορικά στην Ελλάδα είχαμε την πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας το 2021 που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και αυτή τη στιγμή έχουμε μια καινούργια πυρκαγιά που δεν έχει σβήσει κιόλας ακόμα και έχει ξεπεράσει τις 800.000 στρέμματα. Από τα 530 πήγαμε στις 800.000. Κάτι δεν κάνουμε καλά».