Διέψευσε τη φημολογία που κάνει λόγο για περικοπές στον 14ο μισθό και στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λομβέρδος, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κυβερνητική ή άλλη πρόταση για επέκταση των μέτρων αυτών και στον ιδιωτικό τομέα:

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό οι φημολογίες ξεκινούν από «εξωθεσμικούς παράγοντες εκτός πολιτικής ζωής, με έντονη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης». «Το έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν τίθεται από την κυβέρνηση, ούτε από τους επιτηρητές, ούτε από τον αρμόδιο επίτροπο θέμα επέκτασης. Θα ήταν καταστροφικό κάτι τέτοιο και γίνεται μία συζήτηση χωρίς λόγο, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί ανησυχία» σημείωσε συγκεκριμένα.

Διαβεβαιώσεις για τον 14ο μισθό δίνει και ο ΣΕΒ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να θιχτεί ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έδωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «στην Ελλάδα υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν αμφισβητείται».

Ads

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΒ άφησε αιχμές για υποκινούμενες διαδηλώσεις και ταραχές -όπως είπε- από εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν τις παθογένειες του οικονομικού μας συστήματος και κατάντησαν τον ελληνικό λαό «ζητιάνο».

Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε επίσης ότι ο ιδιωτικός τομέας μαζί με τους εργαζόμενους πασχίσει καθημερινά και υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Μιλώντας στο Σκάι, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των εμποροβιοτεχνών Δημήτρης Ασημακόπουλος δήλωσε πως «κανείς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ή της ΕΣΕΕ δεν θα βάλει την υπογραφή του για να καταργηθεί ο 14ος μισθός», ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είπε πως «οι έμποροι δεν πρόκειται να περικόψουν τον 14ο μισθό, ενώ θα προτείνουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού».

Αντιδράσεις

Σκληρή ήταν η απάντηση του ΚΚΕ στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ. Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ τονίζει ότι «ζητιάνος δεν είναι ο λαός. Ζητιάνο θέλουν να τον κάνουν ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και τα κόμματά τους. Τη δραματική επιδείνωση της ζωής του λαού και την κρίση την προκαλεί ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας, όχι οι δίκαιοι αγώνες των εργαζομένων».

Αναφερόμενος στις εγγυήσεις του ΣΕΒ για τον 14ο μισθό, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «ο ΣΕΒ ‘ξεχνάει’ ότι η κυβέρνηση δίνει τόσα στην πλουτοκρατία που θα χαθεί και ο 13ος μισθός. Και κάνει ότι δεν γνωρίζει πως η εργοδοτική τρομοκρατία και εκμετάλλευση σαρώνουν εισόδημα και δικαιώματα».

Σφοδρή είναι και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις διαβεβαιώσεις του ΣΕΒ, για την μη επέκταση των κυβερνητικών μέτρων στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν θα περίμενε κανείς τίποτα διαφορετικό, την παραμονή μιας γενικής απεργίας, από τον ΣΕΒ παρά να την χτυπήσει και να τη διαβάλει. Όμως ξεπέρασε σε προκλητικότητα και τον εαυτό του. Διότι ό,τι οδυνηρό βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και γενικά τα λαϊκά στρώματα της χώρας είναι καρπός της πολιτικής που εφαρμόζουν οι ως τώρα κυβερνήσεις και εισηγείται η εργοδοσία με προεξάρχοντα τον ΣΕΒ, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσο για τις διαβεβαιώσεις του ΣΕΒ, ότι δεν απειλείται περικοπή του 14ου μισθού και επιδείνωση των ήδη κουτσουρεμένων εργασιακών σχέσεων, όλοι το γνωρίζουν πως εργοδότες, κυβέρνηση και θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αυτή τη στιγμή αυτή την επίθεση σχεδιάζουν», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι βιομήχανοι δεν παραιτούνται των απαιτήσεων τους να αξιοποιηθούν οι πρώην ΔΕΚΟ για λογαριασμό της κερδοφορίας τους και όλες οι υποδομές, που με ιδρώτα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Οι βιομήχανοι βαφτίζουν αγκυλώσεις τις κατακτήσεις, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και θέλουν την πλήρη κατάργησή τους. Και όλα αυτά στο όνομα της «πατρίδας», δηλαδή της κερδοφορίας τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ.

«Ο ΣΕΒ ακόμα λέει ότι το μοντέλο της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης έχει τελευτήσει. Δεν τελεύτησε κανένα μοντέλο επιδοτούμενης ανάπτυξης. Αυτό που τελεύτησε είναι ο καπιταλισμός που είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και πρέπει να ανατραπεί», καταλήγει η ανακοίνωση.