Ο χρόνος που πέρασε ήταν πλούσιος σε γεγονότα μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και τον κόσμο. Το tvxs.gr μετέδωσε, ανέλυσε ή προέβλεψε εξελίξεις οι οποίες χαρακτήρισαν τα πεδία της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας. Ακολουθεί ανασκόπηση θεμάτων τα οποία αναδείξαμε το 2010.

Ads

Το προτεκτοράτο – πειραματόζωο, του Σ. Κούλογλου

Η είδηση δεν αφήνει καμιά αμφιβολία: εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ θα έρθουν τις επόμενες μέρες στην Αθήνα για να ελέγχουν επί τόπου την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του Προγράμματος Σταθερότητας. Ηδη από προηγούμενη εβδομάδα, μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδας αποτελεί στην πραγματικότητα προτεκτοράτο της Ευρωπαικής Ενωσης- για την ακρίβεια των ισχυρότερων κρατών της.

Ένας ανασχηματισμός – «υπερπαραγωγή»

Ads

Η διεύρυνση του σχήματος, η αλλαγή στη δομή του συντονιστικού οργάνου αλλά και η επιστράτευση παλαιών στελεχών σε θέσεις ευθύνης χαρακτηρίζουν τον… μεταμεσονύκτιο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν οι μετατροπές, καθαρά σε λειτουργικό και διαχειριστικό επίπεδο μια και τον πρώτο λόγο δεν έχουν τα πρόσωπα αλλά οι στρατηγικές πολιτικές επιλογές του κυβερνώντος κόμματος, το tvxs.gr ζήτησε τη συνδρομή του πολιτικού αναλυτή, Δημήτρη Μαύρου (MRB). Ακολουθεί η σχετική ανάλυση.

Η σπίθα που θα ανάψει φωτιά στον βάλτο, του Σ.Κούλογλου

Το νέο πακέτο μέτρων επισφράγισε την νεοφιλελευθερη στροφή μιας κυβέρνησης που εκλέχθηκε υποσχόμενη την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού καθώς και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Από την αυξηση των εμμέσων φόρων (ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα) που βασικά πλήττουν τους πιο αδύναμους οικονομικά ως και την περικοπή των αποδοχών ακόμη των χαμηλοσυνταξιούχων, το τρίτο πακέτο που η κυρία Μέρκελ και το ΔΝΤ επέβαλλαν σε μια κυβέρνηση χωρίς αντιστάσεις δεν υπόσχεται παρά φτώχεια και εξαθλίωση σημαντικών μερίδων του πληθυσμού. Η πλήρης αναντιστοιχία ανάμεσα σε προεκλογικές επαγγελίες και κυβερνητικά μέτρα συνιστά μια πολιτική και συνταγματική ανωμαλία. Η κυβέρνηση είναι έκθετη και στερείται νομιμοποίησης.

Αποκλειστικό βίντεο του Tvxs από Marfin

Συγκλονιστικές εικόνες από το περιστατικό που στιγμάτισε το μαζικό συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου.

Το τέλος της ανοχής, του Σ. Κούλογλου

H υπαγωγή της χώρας σε διεθνή οικονομική και κοινωνική κηδεμονία, ένα και πλέον αιώνα αργότερα από την προηγούμενη που είχε όμως επιβλήθεί στην «Ψωροκώσταινα» του 19ου αιώνα, αποτελεί ένα γεγονός με ιστορική σημασία και σοβαρότατες πολιτικές προεκτάσεις. Ολόκληρο το οικοδόμημα, που στήθηκε μετά την μεταπολίτευση του 1974 και είχε ως στρατηγικό όραμα τον εξευρωπαϊσμό της χώρας, κατέρρευσε με την χθεσινή προσφυγή της κυβέρνησης στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαικής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αποκλειστικά στο Tvxs: βίντεο από την επίθεση στη Σφενδόνη

Η κάμερα του tvxs βρισκόταν στη γέφυρα της Σφενδόνης τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου, όταν, καθ’ οδόν προς τη Γάζα, το πλοίο δέχτηκε επίθεση από τον ισραηλινό στρατό. Η επιχείρηση κατάληψης του πλοίου ξεκίνησε στις 03:50 και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά. Τόσο η Σφενδόνη όσο και τα ισραηλινά σκάφη είχαν σβηστά φώτα, γεγονός που καθιστούσε ιδιαίτερα αντίξοες τις συνθήκες κινηματογράφησης.

Το ΔΝΤ …κόβει και Μπακογιάννη από ΝΔ, 3 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα, τα οποία συνοδεύουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν οι εισηγήσεις των πολιτικών αρχηγών. Το δίλημμα: υπερψήφιση ή χρεοκοπία έθεσε ο πρωθυπουργός. Σε διαγραφή της από τη ΝΔ οδήγησε το «ναι» της Ντόρας Μπακογιάννη στα μέτρα. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Σ. Σακοράφα, Β. Οικονόμου και Γ. Δημαράς, με αποτέλεσμα να διαγραφούν και αυτοί από το κόμμα τους. Διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή.

Συνεργασία αστυνομικών – Χρυσαυγιτών στον σταθμό Λαρίσης

Αποκαλυπτικό βίντεο που εξασφάλισε το tvxs.gr αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τη συνεργασία αστυνομικών με μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο κύβος ερρίφθη

Η σημερινή ανακοίνωση του ψηφοδελτίου για την περιφέρεια Αττικής από τον κ. Αλέκο Αλαβάνο σηματοδότησε με τον πιο σαφή τρόπο τη διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ. Η Γραμματεία απέτυχε να καταλήξει σε κοινό υποψήφιο. Τη στήριξη στον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο αποφάσισε η ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Γ.Καμίνης: «Πλεονέκτημα το ακομμάτιστο παρελθόν μου»

Λογοδοσία, καταπολέμηση της σπατάλης, φτηνές λύσεις και δουλειά στο δρόμο υπόσχεται ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Γιώργος Καμίνης. Μιλώντας στο tvxs.gr, δίνει έμφαση στους ανθρώπους που θα αναλάβουν νευραλγικές θέσεις και αποκαλύπτει ότι, εφόσον ο ίδιος εκλεγεί, στη θέση του ΓΓ του δήμου θα τοποθετήσει μία γυναίκα η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- «θα κάνει μπαμ». Ακολουθούν η περιγραφή και το βίντεο της συνέντευξης. *Εντάσσεται στο πλαίσιο αφιερώματος για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Ενισχύστε το Τvxs γιατί λεφτά …υπάρχουν, του Σ. Κούλογλου

Η ψηφοφορία για το συνδρομητικό Tvxs έδωσε μικτά αποτελέσματα: μια οριακή πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν θα συμμετείχε, αλλά η ισχυρότατη μειοψηφία κάνει εφικτό τον στόχο της οικονομικής στήριξης του Tvxs στους φίλους και αναγνώστες του. Την ώρα που μελετάμε λύσεις και τρόπους δημιουργικής εφαρμογής ενός είδους συνδρομής που να αξιοποιεί τις απόψεις αλλά και τις προτάσεις για το οικονομικό που διατυπώθηκαν, οι ανάγκες μας τρέχουν και χρειαζόμαστε την βοήθεια σας.

Στο tvxs.gr: Η τελευταία δημοσκόπηση – σοκ της Vprc πριν τις εκλογές

Πολιτική ρευστότητα χωρίς ιστορικό προηγούμενο, που κυρίως τροφοδοτείται από την δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και την (αξιωματική) αντιπολίτευση, απογοήτευση για τη πορεία της χώρας και ένα εκρηκτικό 41.2% που θα απείχαν ή θα ψήφιζαν λευκό στις βουλευτικές εκλογές: αυτά είναι τα συμπεράσματα από την δημοσκόπηση της Vprc για την περιφέρεια Αττικής που παρουσιάζει το Tvxs σήμερα, τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου που επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων.

Ο Μ. Ανδρουλάκης στο tvxs: Η κυβέρνηση να έχει «το μυαλό στη μπάλα»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συγγραφέας, Μίμης Ανδρουλάκης, καταθέτει στο tvxs.gr τις απόψεις του για την τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης και την οικονομία. Βαθμολογεί την κυβέρνηση με Β, της καταλογίζει χαλαρή εκκίνηση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός είναι ακόμη «καβάλα στις θετικές προσδοκίες».

Γ.Μπουτάρης : Ευκαιρία να φέρουμε αλλαγή στην πόλη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Μπουτάρης μιλάει στο tvxs για το διακύβευμα των φετινών δημοτικών εκλογών. Χαρακτηρίζει τον Καλλικράτη μεγάλη τομή που κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δηλώνει ότι οι εκλογές έχουν αποκλειστικά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα και αποτελούν την ευκαιρία για αλλαγή που έχει μεγάλη ανάγκη η πόλη.

Ο Joseph Stiglitz στον Στέλιο Κούλογλου

Στον Στέλιο Κούλογλου μιλάει ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Joseph Stiglitz. Διαβάστε το κείμενο της συνέντευξης.

«Λάθος υπολογισμού» από τη Ρηγίλλης

Αποτέλεσμα της προβληματικής ενσωμάτωσης της τέως υπουργού Εξωτερικών στη σημερινή ΝΔ, υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά και προϊόν της δυσλειτουργίας στη συμβίωση της «λαϊκής δεξιάς» με την «κεντροδεξιά», η αποπομπή Μπακογιάννη μάλλον δεν προκάλεσε έκπληξη. Σχολιάζοντας στο tvxs.gr τις τελευταίες εξελίξεις, ο πολιτικός αναλυτής, Γιώργος Σεφερτζής, προβλέπει δυσμενείς επιπτώσεις για τη ΝΔ από την απομάκρυνση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς θεωρεί ότι δημιουργείται «ένα πρόβλημα όχι μόνο όσον αφορά στην ταυτότητα αλλά κυρίως σε σχέση με την υπόσταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως κόμματος εξουσίας».

Στα άδυτα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Με αφορμή την «αλλαγή φρουράς» στο ΠΑΜΑΚ, η ομάδα του tvxs στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να εισχωρήσει στα άδυτά του και να αναζητήσει τα μυστικά και τα… ψέματά του.