«Στα μέσα Δεκεμβρίου» θα είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η έγκριση για την εκταμίευση της οποίας ήρθε από το Eurogroup της Τρίτης. Ωστόσο, την επόμενη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση εκταμίευσης της δόσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ώστε να αποδεσμευτεί το σύνολο της.

Ads

 
«Η εκταμίευση θα γίνει μόλις αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Tα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα στα μέσα Δεκεμβρίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
 
Της εκταμίευσης προηγήθηκαν οι δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών απέναντι στην τρόικα ότι θα εφαρμόσουν πλήρως τις αποφασεις της 26ης Οκτωβρίου. Μετά τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε την Τρίτη επιστολές προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές, στις οποίες εκφράζει την πλήρη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
 
Οι δεσμεύσεις αυτές των πολιτικών ηγετών χαρακτηρίστηκαν ως προϋπόθεση από τις Βρυξέλλες για την εκταμίευση της δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η οποία πραγματοποιείται με καθυστέρηση ενός μήνα.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι ο κ. Γιούνκερ πρόκειται να απευθύνει «απαντητική επιστολή» στην ελληνική κυβέρνηση και στα τρία κόμματα που τη στηρίζουν.
 
Γιούνκερ: «Η Ελλάδα είναι στο μυαλό μου μέρα-νύχτα»
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ακόμη ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση της Ελλάδας, παροτρύνοντας την ελληνική κυβέρνηση και τις τράπεζες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων.
 
«Η Ελλάδα είναι στο μυαλό μου μέρα-νύχτα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Eξετάσαμε την πρόοδο του PSI. Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των πιστωτών να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία τον Ιανουάριο, διασφαλίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συμμετοχής, σεβόμενοι τις βασικές παραμέτρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου».
 
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι διαπραγματεύσεις για το PSI με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο και γενικότερα με τους ιδιώτες ομολογιούχους ξεκίνησαν επίσημα την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων πρόκειται να προσδιοριστεί από την τρόικα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, συμπλήρωσε.
 
«Το Eurogroup παρέσχε στην Ελλάδα την υποστήριξή του προκειμένου αυτή να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό καθεστώς με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του PSI», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αποφάσισαν λύση στην κρίση χρέους μέσω ΔΝΤ
 
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν την Τρίτη ότι προτίθενται να ενισχύσουν τα κεφάλαια που διαθέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να χορηγεί δάνεια στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, χωρίς όμως να καταστήσουν σαφές από πού θα προέλθουν τα κεφάλαια.

«Συμφωνήσαμε να εξερευνήσουμε το ταχύτερο την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ μέσω διμερών δανείων», ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.

Ads

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι «τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη καθώς και άλλοι είναι έτοιμοι» να διαθέσουν τα κεφάλαια. Οι ΗΠΑ πάντως εμφανίστηκαν διστακτικές έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου όταν συζητήθηκε το ενδεχόμενο τον περασμένο μήνα στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στις Κάνες.

Πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς είχε εκτιμήσει ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αυτό θα επέτρεπε να παρακαμφθούν τα νομικά εμπόδια και οι αντιρρήσεις από μέρους της Γερμανίας στις προτάσεις η ΕΚΤ να συμβάλει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ωστόσο ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι τα δάνεια προς το ΔΝΤ είναι κυρίως ένα θέμα για τις χώρες της ευρωζώνης και της 27μελούς Ένωσης και ότι ουδείς ευρωπαϊκός θεσμός, όπως η ΕΚΤ, έχει προσφερθεί να συμβάλει «ως τώρα». «Το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί», πρόσθεσε.
 
Ενισχύεται η δύναμη πυρός του ΕΜΧΣ

Εν μέσω των ανησυχιών ότι Ιταλία και Ισπανία θα είναι οι επόμενες χώρες που θα πλήξει η κρίση χρέους το Eurogroup συμφώνησε στην δημιουργία μηχανισμών μόχλευσης για την ενίσχυση της δύναμης πυρός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ). Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε με την προσέλκυση κεφαλαίων από αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα είτε με την παροχή εγγυήσεων μέχρι ένα ποσοστό 20% ως 30% για τις εκδόσεις ομολόγων από κράτη της ευρωζώνης, που θα επεκτείνει την αποτελεσματικότητα του Ταμείου, όπως είπε ο Γιούνκερ.

Τα σχέδια αυτά αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Ωστόσο ο επικεφαλής του ΕΜΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει εάν η δύναμη κρούσης του ταμείου θα αυξηθεί πράγματι σε «έως και 1 τρισ. ευρώ», όπως είχαν πει ηγέτες της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα. «Πραγματικά δεν είναι δυνατό να δώσουμε έναν αριθμό», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. «Δεν αναμένουμε οι επενδυτές να διαθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες· η μόχλευση είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο».

Συνυπολογιζομένων των κεφαλαίων που έχουν δεσμευτεί σε δάνεια στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία ο ΕΜΧΣ έχει διαθέσιμα 250 δισ. ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί για την παροχή δανείων στην Ιταλία ή στην Ισπανία.

Αλλαγή ευρωπαϊκών συνθηκών

Οι εκκλήσεις της Γερμανίας να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες ώστε να επιβληθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι, λόγω των πολιτικών κινδύνων και καθυστερήσεων που συνδέονται με την διαδικασία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «ένωση σταθερότητας», η οποία «σταδιακά» θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί «μέσα σε μια νύχτα, αφού οι αγορές πάντα έχουν αμφιβολίες».

Η Γαλλία παράλληλε απέσπασε την έγκριση της Ευρωομάδας για τον διορισμό του Μπενουά Κερέ στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, πριν από την οριστική απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στη σύνοδο της ΕΕ την 9η Δεκεμβρίου. Αντιδρώντας στις φήμες ότι ο Κερέ θα αποτελέσει εναλλακτική υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, για την οποία η Γερμανία έχει προτείνει ήδη τον Γιεργκ Άσμουσεν, οι Μπαρουέν και Σόιμπλε εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία τονίζουν ότι η τελευταία λέξη ανήκει στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.