Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα» η είδηση ότι διατάχθηκε η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τη διοίκηση του νοσοκομείου για τρεις γιατρούς που νόσησαν με κοροναϊού.

Ads

Για την εν λόγω πρωτοφανή εξέλιξη  είχε μιλήσει στο tvxs.gr ο  πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Κώστας Καταραχιάς, συμπληρώνοντας μάλιστα πως «οι συγκεκριμένοι γιατροί είχαν κολλήσει κορονοϊό πριν έναν μήνα» .

Αποκάλυπτε παράλληλα ότι «έχει αποσταλεί έγγραφο σε όλα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το οποίο θα διοριστούν κάποιοι εργαζόμενοι ως υπεύθυνοι που θα καταγγέλλουν άλλους εργαζόμενους. Πιο αναλυτικά, θα διοριστούν προϊστάμενοι αλλά και συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που ο ρόλος τους θα είναι να καταγγέλλουν τους εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ασφάλειας».

Σχεδόν το σύνολο των εργαζόμενων κατέβηκε σήμερα στο προαύλιο του νοσοκομείου σε παράσταση διαμαρτυρίας για το ζήτημα, καθώς η διοίκηση είναι ανένδοτη στην απόφασή της ενώ ήδη ορίστηκε με διαδικασία εξπρές η έναρξη της ΕΔΕ, με επικεφαλής της επιτροπής τη διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος.

Ads

image

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι τη Δευτέρα εάν δεν αποσυρθεί η ΕΔΕ όλο το προσωπικό θα κάνει πορεία προς τα γραφεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και εάν δεν εισακουστούν θα κινηθούν προς το Υπουργείο Υγείας.

Μέτρα κατά των εργαζομένων ζητά και η 1η ΥΠΕ

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι και η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ με έγγραφό της προς τους διοικητές των νοσοκομείων και με τίτλο «Αντιμετώπιση αυξητικής τάσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στο προσωπικό των δομών Υγείας», τους επικρίνει και ζητά μέτρα κατά των εργαζομένων.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο: «Δεν έχετε λάβει κανένα διοικητικό μέτρο ως συνέπεια μη τήρησης των προστασίας μέτρων από τους εργαζομένους, οι οποίοι συστηματικά δεν τα τηρούν».

Και ακόμα ζητά για κάθε θετικό κρούσμα να γίνεται διερεύνηση της αιτίας μετάδοσης και σύμφωνα με το πόρισμα «να υπάρχει η κατάλληλη διαχείριση του περιστατικού (λήψη διαβαθμισμένων μέτρων) για τον ίδιο και τους λοιπούς εργαζομένους».

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Η διοικήτρια του νοσοκομείου Άγιος Σάββας να πάψει να στοχοποιεί εργαζομένους»

«Την ώρα που η πίεση από την πανδημία στη χώρα, θέτει σε οριακή κατάσταση το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του, η κυβέρνηση απορρίπτει τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις απλήρωτες εδώ και μήνες εφημερίες των γιατρών του συστήματος, ενώ εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, στον ‘Άγιο Σάββα’, καταγγέλλουν ΕΔΕ από τη διοικήτρια επειδή τρεις γιατροί αρρώστησαν με κορονοϊό», τονίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης.

«Η διοικήτρια του Νοσοκομείου και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι οφείλουν να δώσουν άμεσα πειστικές απαντήσεις για τις δικές τους διαχειριστικές ανεπάρκειες και να πάψουν να στοχοποιούν τους εργαζομένους. Η απόσταση από το χειροκρότημα στην ΕΔΕ δεν ήταν ποτέ τόσο μικρή», σημειώνει ο Στέργιος Καλπάκης.

Η πλήρης δήλωση:

«Την ώρα που η πίεση από την πανδημία στη χώρα, θέτει σε οριακή κατάσταση το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του, η κυβέρνηση απορρίπτει τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις απλήρωτες εδώ και μήνες εφημερίες των γιατρών του συστήματος, ενώ εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, στον ‘Άγιο Σάββα’, καταγγέλλουν ΕΔΕ από τη Διοικήτρια επειδή τρεις γιατροί αρρώστησαν με κορωνοϊό.

Είναι αλήθεια ότι αρκετά τμήματα του νοσοκομείου έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, διαδοχικά, το ένα μετά το άλλο εξαιτίας συρροής κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Οι εργαζόμενοι, οι ήρωες της πρώτης γραμμής, όπως τους χαρακτηρίζει και η ίδια η κυβέρνηση – «δείχνουν» τη διοίκηση ως υπεύθυνη για τη διασπορά του κορωνοϊού στο νοσοκομείο αφού, όπως υποστηρίζουν, ούτε επαρκείς προσλήψεις έχουν γίνει, ούτε μέτρα για την ενίσχυση των μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων έχουν ληφθεί, ούτε τα τεστ είναι υποχρεωτικά στο προσωπικό.

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι οφείλουν να δώσουν άμεσα πειστικές απαντήσεις για τις δικές τους διαχειριστικές ανεπάρκειες και να πάψουν να στοχοποιούν τους εργαζομένους. Η απόσταση από το χειροκρότημα στην ΕΔΕ δεν ήταν ποτέ τόσο μικρή».