Προκαταρκτικές εξετάσεις για τον «ύποπτο ρόλο» αστυνομικών σε τρεις υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, του 2008 και 2009, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μπόμπολης. Οι υποθέσεις αφορούν αστυνομικούς που κατέθεσαν υπέρ κατηγορούμενων σε υποθέσεις ναρκωτικών εξασφαλίζοντάς τους έτσι το ελαφρυντικό της συνεργασίας με τις αρχές.

Ads

Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Γιαννιτσών και Δράμας, που κατέθεσαν υπέρ κατηγορουμένων για εμπορία ναρκωτικών εξασφαλίζοντας τους το ελαφρυντικό που προβλέπει ο νόμος για τη συνεργασία με τις αρχές, καθώς και αστυνομικοί του Βόλου που συνέλαβαν κατηγορούμενο για υπόθεση ναρκωτικών χωρίς να ενημερώσουν τον εισαγγελέα, ενώ φέρονται ότι προσκόμισαν και πλαστογραφημένα έγγραφα μαζί με την δικογραφία. Η διενέργεια των ερευνών ανατέθηκε στους αντεισαγγελείς Εφετών Ευάγγελο Ζαχαρή και Ηλία Σεφερίδη καθώς επίσης και στην υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, της ΕΛΑΣ.

Οι εξεταζόμενες δικογραφίες αφορούν υποθέσεις που εκτυλίχθηκαν τη διετία 2008 – 2009 στη Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά και τον Βόλο. Η πρώτη κάπως περίεργη δικογραφία αφορά τη σύλληψη ενός αλλοδαπού εμπόρου ναρκωτικών, στη Θεσσαλονίκη, με ποσότητα περίπου μισού κιλού κοκαΐνης, το 2008. Στη δίκη που έγινε τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς, στο Τριμελές Κακουργιοδικείο, παρουσιάστηκε ως μάρτυρας ένας αστυνομικός του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας και κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος «είχε δώσει στην Αστυνομία πληροφορίες με τις οποίες αποκαλύφθηκε άλλο κύκλωμα». Ο κατηγορούμενος κέρδισε το ελαφρυντικό και τα ισόβια έσπασαν. Ο αντεισαγγελέας Εφετών που ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση καλείται να ερευνήσει εάν στοιχειοθετείται αρχικώς το αδίκημα της ψευδορκίας εις βάρος του αστυνομικού.

Η δεύτερη υπόθεση εκτυλίχθηκε το 2008 στα Γιαννιτσά Πέλλας, όπου αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν έναν Έλληνα έμπορο ναρκωτικών με ποσότητα ηρωίνης. Λίγο καιρό αργότερα, μία ξαδέλφη του συλληφθέντα φέρεται να έδωσε στους αστυνομικούς στοιχεία για δύο άλλους εμπόρους ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί απέδωσαν την επιτυχία τους στη συνεργασία του πρώτου συλληφθέντα, αποκρύβοντας ότι αυτή που μίλησε ήταν η ξαδέλφη του. Ο κατηγορούμενος έπεσε στα «μαλακά», καθώς του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, παρ΄ όλο που ήταν υπότροπος. Λίγο καιρό αργότερα όμως, στη δίκη των εμπόρων ναρκωτικών αποκαλύφθηκε ότι πληροφορίες γι΄ αυτούς στην Αστυνομία είχε δώσει συγγενής του και όχι ο ίδιος. Και σε αυτήν την περίπτωση ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της ψευδορκίας εις βάρος αστυνομικών.

Ads

Η τρίτη και πιο περίεργη περίπτωση που μπαίνει στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών, αφορά υπόθεση ναρκωτικών που χειρίστηκαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Βόλου. Οι αστυνομικοί φέρονται να συνέλαβαν τον Οκτώβριο του 2008 στη Θεσσαλονίκη έναν Βούλγαρο υπήκοο, με την κατηγορία ότι ήταν περιφερειακός συνεργάτης Βούλγαρων μεγαλεμπόρων ναρκωτικών. Ο συλληφθείς, ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, οδηγήθηκε στη φυλακή όμως στο δικαστήριο απαλλάχθηκε, καθώς εντοπίστηκαν σοβαρά κενά στη δικογραφία. Όπως διαπιστώθηκε, στα περισσότερα έγγραφα της προανάκρισης είχαν πλαστογραφηθεί οι ημερομηνίες. Επιπλέον, στον φάκελο δεν υπήρχε έκθεση καταγραφής των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων που χρησιμοποιήθηκαν, δεν υπήρχε έκθεση έρευνας και κατάσχεσης κ.ά.