Διάσταση απόψεων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων καταγράφεται στο θέμα μετεγκατάστασης των μονάδων χορήγησης υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας στα δημόσια νοσοκομεία.

Ads

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητά επίμονα την απομάκρυνση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ, με το επιχείρημα ότι το 70% των εγκλημάτων στο κέντρο σχετίζεται με εξαρτημένα άτομα. Ως θετική εξέλιξη ερμηνεύεται από τα στελέχη του υπουργείου η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στο πλαίσιο κυβερνητικής σύσκεψης με θέμα τα ναρκωτικά, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή με αποκλειστικό θέμα το κέντρο της Αθήνας. Στην ίδια σύσκεψη, ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο τη δημιουργία 6.000 θέσεων θεραπείας σε όλα τα προγράμματα απεξάρτησης, εντός τριετίας.

Αυτή τη στιγμή 3.500 άτομα στην Αττική και 5.500 σε όλη την Ελλάδα περιμένουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο προγραμματισμός για τη μετακίνηση των μονάδων εκτός κέντρου δε μπαίνει αυτή τη στιγμή σε προτεραιότητα. Αντίθετα τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η απορρόφηση των χρηστών στα προγράμματα υποκαταστάτων.