Από έξι περιοχές της χώρας προέρχονται τα 20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 30 Ιουνίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 3.409.

Ads

Ειδικότερα, τα 9 κρούσματα είναι εισαγόμενα, τα 4 από την Περιφέρεια της Ξάνθης, τα 2 από την Αττική, 2 από την Καστοριά και από 1 έχουν η Κοζάνη, η Σύρος και η Λάρισα.

Το τελευταίο 24ωρο είχαμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από το σύνολο των 3409 κρουσμάτων, 766 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1900 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Ads

image

O επίκουρος καθηγητής ιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Mega και ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα αποτελούσε «καμπανάκι» κινδύνου, σημείωσε πως κρίσιμο, εκτός του αριθμού, είναι και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων. Στην επισήμανση σχετικά με τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από 15 Ιουλίου και μετά θα εξετάζουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ορφανό κρούσμα δηλαδή. Πάνω από 25, ή πάνω από 50 ορφανά κρούσματα σημαίνει ότι η εξάπλωση στην κοινότητα είναι εκτεταμένη. Αν σχεδόν σε καθημερινή βάση τα ορφανά κρούσματα είναι τόσα, τότε θα έχουμε ένα καμπανάκι ότι η εξάπλωση στην κοινότητα είναι εκτεταμένη».