Ένα προσχέδιο πρότασης από τις συνομιλίες που διεξάγονται στο Παρίσι με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, στο οποίο προβλέπεται παύση σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 40 ημέρες και η ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους σε ποσοστό 10 προς έναν, εξετάζει η Χαμάς σύμφωνα με πηγή του Reuters που πρόσκειται στις συνομιλίες.

Ads

Βάσει της πρότασης, θα επισκευαστούν τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία στη Γάζα, 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέρχονται καθημερινά στον παλαιστινιακό θύλακα και χιλιάδες σκηνές και τροχόσπιτα θα παραδοθούν σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους 40 Ισραηλινούς ομήρους, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών κάτω των 19 ετών, άτομα άνω των 50 ετών και τους ασθενείς. Από την πλευρά του το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους και δεν θα τους ξανασυλλάβει, επεσήμανε η πηγή.

Οι συνομιλίες αυτές μοιάζουν να είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια εδώ και εβδομάδες να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Ads

Χωριστές διαπραγματεύσεις

Οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς φέρονται να βρίσκονται στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, για περαιτέρω αλλά χωριστές διαπραγματεύσεις.

Οι διαμεσολαβητές φέρονται να ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από την έναρξη του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος είναι πιθανό να ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου.

«Το Ραμαζάνι πλησιάζει και έχει υπάρξει συμφωνία από τους Ισραηλινούς ότι δεν θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, προκειμένου να μας δοθεί χρόνος να βγάλουμε όλους τους ομήρους έξω» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην αμερικανική τηλεόραση νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν έναν βαθμό απαισιοδοξίας για την πιθανότητα συμφωνίας, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, θα εξυπηρετήσει μόνο την καθυστέρηση μιας διαφαινόμενης χερσαίας εισβολής στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας που συνορεύει με την Αίγυπτο, όπου βρίσκουν καταφύγιο 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Παράλληλα με την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για εκεχειρία που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι, οι ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν ένα ψήφισμα στον ΟΗΕ που εκφράζει την υποστήριξή τους στις διπλωματικές προσπάθειες για «επείγουσα» επίτευξη μιας συμφωνίας «προσωρινής κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με αντίγραφο του κειμένου που επικαλείται το Al Jazeera.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε σε συνέντευξή της τη Δευτέρα (26/2) πως πιστεύει ότι το «εναλλακτικό ψήφισμα» των ΗΠΑ είναι «πιο σχετικό με την υποστήριξη των προσπαθειών επί τόπου για να φτάσουμε σε αυτή την προσωρινή κατάπαυση του πυρός».