Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), παρά τη σαφή αποδοκιµασία των ακραίων απόψεων του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, οι ιεράρχες σημειώνουν πως κάθε επίσκοπος «διατηρεί την αυτονοµία εκφράσεως των απόψεών του, των οποίων φέρει την ευθύνη και την απόδειξη».

Ads

Οι συνοδικοί ιεράρχες στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν τονίζουν µεν ότι καταδικάζουν κάθε µορφή «φυλετισµού και διακρίσεως εις βάρος οποιουδήποτε ανθρώπου επί τη βάσει φυλετικών, πολιτισµικών, θρησκευτικών ή άλλων διαφορών», αλλά σηµειώνουν ότι κάθε επίσκοπος «διατηρεί την αυτονοµία εκφράσεως των απόψεών του, των οποίων φέρει την ευθύνη και την απόδειξη». Τα παραπάνω η Σύνοδος τα συµπεριέλαβε και σε επιστολή που θα στείλει στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συµβούλιο Ελλάδος.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει επίσης ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ανέκαθεν εκδήλωνε τα φιλάδελφα αισθήµατά της για τους Ελληνες που ακολουθούν την εβραϊκή θρησκεία. Οι ιεράρχες σηµειώνουν ακόµη ότι η Εκκλησία κατά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο πρωτοστάτησε για να προστατεύσει τους Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος πρόκειται την Παρασκευή να δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίµπερµαν στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής.

Ads

Αναφορικά με τους µουσουλµάνους που ζουν στη χώρα µας, η Σύνοδος τονίζει ότι µε φιλάδελφη αγάπη προσπαθεί κάθε ηµέρα «να ανακουφίζει τις ανάγκες τους και τα αναφυόµενα προβλήµατά τους».