«Πρέπει να εξαλειφθούν οι φορολογικές εξαιρέσεις, που είναι περισσότερες απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως για τα νησιά που έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα ή για τους αγρότες που θα αρχίσουν να φορολογούνται από το 2015. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλη φοροδιαφυγή: καταδιώκουμε τους φοροφυγάδες», είπε σε συνέντευξή του στην γαλλική Liberation ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Μίλησε επίσης για επιστροφή την ανάπτυξη εντός του 2014, ενώ χαρακτήρισε ως ευαίσθητο το ζήτημα ενός νέου κουρέματος. Αντιδράσεις στην συνέντευξη υπήρξαν από το Υπουργείο που διέψευσε την αύξηση του ΦΠΑ. 

Ads

«Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας: το 2014, θα πρέπει να πετύχουμε μια ανάπτυξη 0,5 ή 0,6% του ΑΕΠ και αυτό μετά από πέντε χρόνια ύφεσης (από το 2008 έως το 2013). Ήδη το 2013, η ύφεση είναι πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη: στις αρχές του χρόνου περιμέναμε 5,5% και τώρα περιμένουμε 4%», απάντησε καλούμενος να σχολιάσει το φερέγγυο της επιστροφής «στην ανάπτυξη εντός του 2014».

Κατά την άποψη του υπουργού, «η ύφεση θα μπορούσε να φθάσει μάλιστα στο 3,8%. Ίσως αυτό σας φαίνεται ασήμαντο, είναι, όμως, η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας θετικά και αυτό από μόνο του είναι μια καλή είδηση».

«Για το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει τα 2,8 δισ. ευρώ. Είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από το τούνελ. Πρέπει να το υπογραμμίσουμε: μέσα σε τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει εκτελέσει ένα τεράστιο έργο, τόσο για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, όσο και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε υποστηρίζοντας ότι «από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2002, έως το 2009, η χώρα έχασε το 22% της ανταγωνιστικότητάς της, την οποία έχει σήμερα πλήρως ανακτήσει».

Ads

«Μας απομένει ακόμη το 20% του δρόμου, για να καλύψουμε το σύνολο των στόχων που έχουν τεθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ» ανέφερε ενώ στην παρατήρηση ότι «η τρόικα δεν μοιάζει ιδιαίτερα ικανοποιημένη και δεν έδωσε πάντα το πράσινο φως για την αποδέσμευση των δόσεων κάθε φορά», ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «οι διαπραγματεύσεις αγγίζουν θέματα πολύ λεπτά από κοινωνικής και πολιτικής απόψεως, είτε αυτά αφορούν τις απολύσεις είτε τους πλειστηριασμούς σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανείων, που για την ώρα τούς έχουμε παγώσει. Δεν θα πρέπει για θέματα δευτερεύουσας σημασίας, περιφερειακά, να τεθεί σε κίνδυνο, τη κυβέρνηση τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλύτερα. Η τρόικα θα πρέπει και αυτή να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε συγχρόνως τους μισθούς και τις συντάξεις».

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, «ο ιδανικός τρόπος με τον οποίο οι πιστωτές -ουσιαστικά, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης- θα μπορούσαν να βοηθήσουν είναι να δωρίσουν στην Ελλάδα το ήμισυ του χρέους».

Πρόσθεσε, όμως, «ξέρουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Για να χορέψουμε όμως ταγκό, χρειάζονται δύο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών- μελών της ευρωζώνης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε. Αυτό που ζητάμε απλά είναι καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα, ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό».

Αντιδράσεις από το Υπουργείο

Διαψεύδει τον υπουργό το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά. 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «σε συνέντευξή του σε ξένη εφημερίδα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε παραδείγματα εξαιρέσεων από τους γενικούς κανόνες φορολόγησης που μειώνουν το φορολογικό βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται θέμα κατάργησης των εξαιρέσεων αυτών». «Θα πρέπει να βοηθηθούμε για να κάνουμε βιώσιμο το χρέος», προστίθεται. 

Πάντως, όσον αφορά την κριτική που έχει δεχθεί και από στελέχη της ΝΔ και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι ακούει την κριτική και τη λαμβάνει υπόψη του «όταν είναι δημιουργική. Ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι να είναι ευχάριστος αλλά να είναι αποτελεσματικός. Έχουμε ένα πολύ δύσκολο καθήκον μπροστά μας».