Για «γνωστά φθαρμένα προπαγανδιστικά κόλπα της κυβέρνησης που θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το Ζάππειο ΙΙ», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, σχολιάζοντας το αν ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό, και κυρίως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο να συναινέσει στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ads

Σχετικά πάλι με το ενδεχόμενο να θέσει η κυβέρνηση θέμα υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αυτά τα ορίζει το Σύνταγμα και όχι η κυβέρνηση», είπε ο κ. Μιχελάκης, παραπέμποντας σε δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι «η ΝΔ δεν εκβιάζεται».

Πάντως, πληροφορίες που επικαλείται το «Βήμα», θέλουν τον ηγετικό πυρήνα της Ν.Δ. να έχει αποφασίσει ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, ακόμα και αν αυτό σημάνει πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει σε συνομιλητές του, ότι αν η κυβέρνηση ζητήσει να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων, από τη Βουλή, η ΝΔ δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό αυτό. Ο ίδιος εμφανίζεται έτοιμος ακόμα και για το ενδεχόμενο των εκλογών και εκτιμά πως το κόμμα του θα καταφέρει να έχει μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμά του, το οποίο θα παρουσιάσει την προσεχή Πέμπτη, το επονομαζόμενο και Ζάππειο ΙΙ.

O τομεάρχης της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης, ωστόσο, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5, εμφανίστηκε θετικός για συναίνεση, αλλά έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Ασφαλώς τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα και πρέπει όλοι μας να βάλουμε πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον. Οι καταστάσεις είναι εξαιρετικές και χρειάζεται μια αντίστοιχη συμπεριφορά», είπε και συμπλήρωσε «Αφενός η Ευρώπη, επειδή είναι ένα ατελές πράγμα, έχει αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις, παραμένει πολυφωνική και σε πολλές περιπτώσεις και η ίδια δεν μπορεί να συμφωνήσει με την κατεύθυνση που έχει αποφασιστεί. Αφετέρου, η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει. Υπόσχεται και στη συνέχεια δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και στη συνέχεια δεν το τηρεί».

Ads

«Για να υπάρξει συνεννόηση – που είναι αναγκαία και το τονίζω και είμαι 100% υπέρ – πρέπει να υπάρξει μίνιμουμ συναίνεσης και μια σαφή ατζέντα για το ποια πράγματα πρέπει να συνεννοηθούμε. Αυτό θα γίνει με πρωτοβουλία φυσικά της κυβέρνησης. Διότι, ξέρετε, είχαμε τη μυστική συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο Λουξεμβούργο και δεν ξέρει κανείς τι συζητήθηκε. Σε τι να συναινέσει κανείς; Σε κάτι που δεν γνωρίζει; Πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστούν τα πράγματα, να ξέρει κανείς και να γνωρίζει και να καθίσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», κατέληξε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κάλεσε από την πλευρά του ξανά τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδείξουν υπευθυνότητα και συναίνεση εγκαταλείποντας τους λαϊκισμούς και την εθνική, όπως είπε, ανευθυνότητα.