Διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα σενάρια των τελευταίων ωρών περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, έπειτα από σχετική πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ. «Δεν υπάρχει απόφαση, ούτε σκέψη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι η σχετική διαδικασία δεν είναι κάτι απλό. Κατά του ενδεχόμενου διενέργειας δημοψηφίσματος τάχθηκε η ΝΔ, ενώ σχετικές ανακοινώσεις εκδόθηκαν και από ΚΚΕ και ΣΥΝ.

Ads

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια που κυκλοφορούν στον Τύπο, τα οποία θέλουν την κυβέρνηση να δηλώνει ανοιχτή στην πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος πρότεινε τη διεξαγωγή δηµοψηφίσµατος ώστε «ο λαός να αποφανθεί άµεσα για την ακολουθητέα εθνική πορεία και να προχωρήσουν οι αναγκαίες µεταρρυθµίσεις», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως οι απόψεις του πρωθυπουργού περί δημοψηφίσματος είναι γνωστές.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι όπου χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και συμφωνίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα», δήλωσε, σπεύδοντας, όμως, να διευκρινίσει ότι τα νέα μέτρα, ούτε το περσινό Μνημόνιο είναι θέματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Όσον αφορά στην πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ, ο κ. Πεταλωτής σχολίασε λέγοντας ότι «είναι ενδιαφέρουσα, αλλά η θέση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη. Δεν ήταν απορριπτική η απάντηση του πρωθυπουργού, αλλά η άποψη της κυβέρνησης είναι αυτοτελής». Και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κουλτούρα δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα, αλλά, όμως, αν υπήρχε θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος θα πρέπει να διευκρινιστούν οι στόχοι και τα ερωτήματα – κάτι που τώρα δεν τίθεται».

Ads

Για τα περί πρόωρων εκλογών, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση και χαρακτήρισε τα όσα λέγονται ως «παιχνίδια και παιχνιδάκια που ακούμε, από εγχώριους και ξένους παρατηρητές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε επίσης τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι «το μέλλον της είναι στο ευρώ και τα σχετικά σενάρια που ακούγονται θα παραμείνουν σενάρια». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ρευστό πεδίο» το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και υπογράμμισε ότι το μόνο ασφαλές πεδίο για τη χώρα είναι να υλοποιήσει τις αποφάσεις για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται και πρόσθεσε ότι δεν είναι κινδυνολογία η επίκληση ότι μπορεί να μην έχει διασφαλιστεί η 5η δόση.

«Ακατανόητο» το δημοψήφισμα υποστηρίζει η ΝΔ

Η ΝΔ δεν προτίθεται να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ΝΔ δεν θα κάνει ότι έκανε το ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα που «εκβίαζε» με εκλογές αλλά σε περίπτωση που αυτές γίνουν θα είναι καλοδεχούμενες. Χαρακτήρισε επιπλέον «ακατανόητο» το γεγονός ότι τίθεται θέμα δημοψηφίσματος σε αυτή τη συγκυρία. Όπως υποστήριξε, αν η κυβέρνηση ήθελε να μάθει τη γνώμη του ελληνικού λαού θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα πριν ψηφίσει το Μνημόνιο.

«Σε σχέση με την πρόταση που έχουμε καταθέσει, αυτά τα οποία φαίνεται να δέχεται η κυβέρνηση είναι τα λίγα. Κεντρικός άξονας για να προκληθεί το σοκ, που θέλουμε, είναι το θέμα του φορολογικού, στο οποίο η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση», υποστήριξε αναφορικά με το ζήτημα της συναίνεσης.

ΚΚΕ Ο λαός πρέπει να τους φοβίσει

«Είτε καταφύγουν σε δημοψήφισμα είτε σε εκλογές για να θέσουν τρομοκρατικά διλήμματα, ο λαός πρέπει αντί να τους φοβηθεί, να τους φοβίσει απαντώντας: Καμία θυσία για την κρίση και τα κέρδη της πλουτοκρατίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ανοιχτό στο ενδεχόμενο το Λα.Ο.Σ.

«Κάθε τι το οποίο απευθύνεται στο λαό απαγορεύεται να το απομακρύνεις και να το αποκρούεις. Εγώ δέχομαι το κάθε τι που παραπέμπει στο λαό. Θα μπορούσαμε βεβαίως και με μια άλλη σειρά των πραγμάτων να είχαμε απευθυνθεί στο λαό, αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι υπάρχουν και πολλές άλλες ενέργειες που μπορούν να προηγηθούν», δήλωσε ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

Υπέρ του δημοψηφίσματος ο ΣΥΝ

Υπέρ διενέργειας δημοψηφίσματος για το «νέο μνημόνιο» τάσσεται ο Συνασπισμός, που τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Θέσαμε ευθέως ζήτημα απομάκρυνσης της κυβέρνησης και συνολικής δημοκρατικής νομιμοποίησής της. Η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ, σε μια εμφανή προσπάθεια συγκάλυψης της κυβερνητικής αποτυχίας και της επιχειρούμενης λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, δεν θέτει ζήτημα έγκρισης ή μη του μνημονίου ή του νέου ευρωπαϊκού μνημονίου, αλλά αναφέρεται σε ανύπαρκτα και πλαστά διλήμματα περί παραμονής στο ευρώ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ΣΕΒ αποτελεί σήμερα τον πιο πιστό σύμμαχο της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Η πρότασή μας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο ευρωπαϊκό μνημόνιο, το αποτέλεσμα του οποίου θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση, αποτελεί αναγκαιότητα και δεν είναι σε αντιδιαστολή με την πρόταση για εκλογές».