«Καμία σχέση με την πραγματικότητα» δεν έχει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με το οποίο η Η κυβέρνηση εξετάζει την προώθηση συμφωνίας, βάσει της οποίας το ανατολικό Αιγαίο – από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, εντός του FIR Αθηνών – θα μετατραπεί σε «περιοχή αποφυγής έντασης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με απαγόρευση των πτήσεων τόσο των ελληνικών όσο και των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Παράλληλα, θα εξαιρούνται τα αεροσκάφη των χωρών του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών, καθώς και οι ασκήσεις και η εξυπηρέτηση των σκοπών αεράμυνας.

Ads

«Το σημερινό δημοσίευμα της κυρίας Κύρας Αδάμ στην “Ελευθεροτυπία” δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ε. Βενιζέλος.

«Σε μία περίοδο εσωτερικής θεσμικής και πολιτικής έντασης στην Τουρκία – την οποία παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή – προσεγγίσεις, όπως αυτή του δημοσιεύματος, δεν συμβάλλουν στην ακριβή και υπεύθυνη ενημέρωση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης ως προς το ποια κατάσταση επικρατεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως ως προς το πώς αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας», επισήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «το ζήτημα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και οι διοικητικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, που αναγνωρίζονται από διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Ads

Θεμελιώδης επιδίωξη της χώρας είναι να διασφαλίζεται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την αποδοχή και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την αποφυγή των προκλήσεων».

«Η Ελλάδα έχει διατυπώσει και προσφάτως τις θέσεις της στα θέματα αυτά με την επιστολή του πρωθυπουργού στον Τούρκο ομόλογο του, τα ίδια, δε, σημεία έχω τονίσει και εγώ στον Τούρκο ομόλογό μου, όσες φορές είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις μαζί του», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Ελευθεροτυπία, η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας με την Άγκυρα για την «αποστρατιωτικοποίηση» του μισού Αιγαίου. Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, που προκαλείται από τη μόνιμη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις αντίστοιχες αντιδράσεις των ελληνικών αεροσκαφών με αναχαιτίσεις και εμπλοκές.

Έτσι η κυβέρνηση προσδοκά ότι «δεν θα υπάρχουν εντάσεις στο FIR Αθηνών, θα υπάρξει μείωση δαπάνης αναχαιτίσεων και θα αυξηθεί η εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών κατά 30% περίπου με όφελος 2 δισ. ετησίως…».

Πηγή: Ελευθεροτυπία