Έξι σοροί μεταναστών, διαμελισμένες και πεταμένες σε χωματερές έχουν εντοπιστεί σε διάστημα 3 μόλις μηνών. Η αστυνομία επιμένει να κάνει λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, σηκώνοντας στη συνέχεια ψηλά τα χέρια όσον αφορά τον εντοπισμό των δραστών ή την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Ads

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, 5 «μελαμψοί» ή «λαθρομετανάστες» έχουν βρεθεί διαμελισμένοι σε σακούλες σκουπιδιών στη χωματερή Άνω Λιοσίων. Άλλος ένας βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή, σε βαλίτσα από ρακοσυλλέκτη που έψαχνε σε κάδο σκουπιδιών. Οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται στο σκοτάδι, και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα στοιχείο ούτε για την ταυτότητα των θυμάτων ούτε για εκείνη των δραστών. Το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται για θύματα «ασιατικής καταγωγής».

Το θρίλερ άρχισε να εκτυλίσσεται στις 8 Δεκεμβρίου, όταν ρακοσυλλέκτες εντόπισαν 2 πτώματα, μέσα σε σακούλες και δεμένοι με ταινίες στα χέρια και στα πόδια. Επρόκειτο για 2 άντρες ασιατικής καταγωγής, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, που είχαν δολοφονηθεί, είχαν εγκαταλειφθεί μέσα στις σακούλες σε κάδους σκουπιδιών της Αθήνας και είχαν μεταφερθεί στη χωματερή με απορριμματοφόρα. Το μόνο που κατάφερε να διαπιστώσει η αστυνομική έρευνα ήταν πως ο ένας ήταν… πιθανότατα Αφγανός.

Ακολούθησε άλλος ενός εντοπισμός πτώματος, στις 4 Ιανουαρίου και πάλι στη χωματερή των Άνω Λιοσίων, αυτή τη φορά από εργαζόμενους. Χρειάστηκε μια πυρκαγιά σε υπόγειο διαµέρισµα στη διασταύρωση Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Κηφισίας για να βρεθούν τα υπόλοιπα µέλη του θύµατος. Στον χώρο βρέθηκε και το µαχαίρι με το οποίο είχε διαμελιστεί ο άτυχος άντρας. Εργαστηριακές έρευνες έδειξαν πως το θύμα ήταν Πακιστανός και ότι διέμενε στο υπόγειο διαμέρισμα. Μέχρι εκεί όμως…

Ads

Στις 18 Φεβρουαρίου, ρακοσυλλέκτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλη μία φρικτή εικόνα. Καθώς έψαχναν στο ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων διαπίστωσαν πως μέσα σε μια σακούλα σκουπιδιών βρισκόταν το πτώμα ενός δολοφονημένου άντρα. Οι αρχές εκτιμούν ότι η δολοφονία έγινε σε άλλη περιοχή και οι δράστες μετέφεραν το πτώμα στον ΧΥΤΑ προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη της ενέργειάς τους.

Την περασμένη Παρασκευή, ένα άλλο άτυχο θύμα εντοπίστηκε, αυτή τη φορά όμως σε κάδο σκουπιδιών στην οδό Μαμούρη 6 στο Σταθμό Λαρίσης, χωρίς να έχει προλάβει πιθανότατα να μεταφερθεί στη χωματερή. Βρέθηκε από ρακοσυλλέκτη που έψαχνε στα σκουπίδια, διαμελισμένο μέσα σε μια βαλίτσα. Η αστυνομία ανέφερε πως έφερε τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. «Με βάση τα χαρακτηριστικά του, καθώς δεν είχε ταυτότητα ή διαβατήριο, εκτιμάται πως πρόκειται για αλλοδαπό», σημείωσε.

Την ίδια ημέρα, στις 20:00 το βράδυ περίπου, βρέθηκε τμήμα ανθρώπινου σώματος – από τη μέση και κάτω – μέσα σε σακούλα σκουπιδιών, ξανά στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων. Η αστυνομία ανακοίνωσε: πρόκειται για μελαμψό άντρα και βρέθηκε από υπαλλήλους του ΧΥΤΑ, οι οποίοι και ενημέρωσαν την αστυνομία. Για την υπόθεση γίνεται έρευνα από την Ασφάλεια.

Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», τονίζοντας πως «κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος», ζητά τη διαλεύκανση της υπόθεσης των νεκρών μεταναστών. Όπως σημειώνει η Κίνηση, «η αστυνομία μιλάει κάθε φορά για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ “μελαψών” ή για “λαθρομετανάστες” που δολοφονήθηκαν από “δουλεμπόρους”. Τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται καν στο γεγονός. Εξάλλου, οι άνθρωποι αυτοί είναι “λαθραίοι”… Κι όποιος είναι λαθραίος δεν έχει δικαίωμα στη ζωή. Δεν χρειάζεται να γίνει έρευνα γι’ αυτόν, για ποιο λόγο βρέθηκε νεκρός. Αλλά και νόμιμος να είναι πάλι ο “ξένος” δεν απασχολεί τις ελληνικές αρχές, όπως στην περίπτωση της Κούνεβα, της οποίας η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο μετά από εισαγγελική πρόταση. Πρόκειται για τις δύο όψεις της ίδιας πολιτικής που αφήνει τους ανθρώπους παράνομους, που δεν τους δίνει την ευκαιρία να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, που τους χρησιμοποιεί ως σκλάβους για να ανεβάζουν το ΑΕΠ της χώρας και τους πετάει κυριολεκτικά στα σκουπίδια αφού τους ξεζουμίσει».