Κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για την κατάληψη των προηγούμενων ημερών στη Νομική της Αθήνας, με αφορμή δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη πως υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρυτανικές αρχές «παίζουν γαϊτανάκι σε ό,τι αφορά τις τεράστιες ευθύνες τους». Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Παπουτσής διαψεύδει πως «γνώριζε ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις και οι καταληψίες προετοιμάζονταν να κάψουν την Αθήνα, με ορμητήριο τη Νομική και δεν έδωσε εντολή να παρέμβει η αστυνομία».

Ads

 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, με αίτημα να διερευνηθούν οι αναφορές ότι «η Νομική Σχολή αποτέλεσε κατασκευαστήριο μολότοφ και ορμητήριο βανδάλων», δεδομένου, ότι στην Ελληνική Αστυνομία δεν έχουν καταγγελθεί ή πιστοποιηθεί συγκεκριμένα στοιχεία.
 
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται επίσης ότι:
 

  • Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και στην Ελληνική Αστυνομία περιήλθαν τρεις (3) επιστολές με ημερομηνίες 9, 10 και 11 Φεβρουαρίου 2012 αντίστοιχα, του Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών,κ. Θεοδόσιου Πελεγρίνη.
  • Στην πρώτη, που παρελήφθη την 10η Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέβαλε όλες τις εκδηλώσεις του διημέρου 10 έως και 12 Φεβρουαρίου και ζητείται γενικώς η προστασία των κτιρίων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Στη δεύτερη, που παρελήφθη την 11η Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Νομική Σχολή έχει καταληφθεί από άγνωστους φοιτητές, καθώς και ότι, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες τους, δεν προέκυπτε η διάπραξη καταστροφών στην περιουσία του Πανεπιστημίου ή άλλες ενέργειες που προκαλούν ζημιές στη δημόσια περιουσία.
  • Στην τρίτη επιστολή, που παρελήφθη το μεσημέρι της 12ης Φεβρουαρίου, ημέρα των κινητοποιήσεων, διαβιβάζεται επισυναπτόμενα ηλεκτρονικό μήνυμα του Κοσμήτορα της Σχολής προς την Πρυτανεία, σύμφωνα με το οποίο, υπάρχουν πληροφορίες για κάποιες ζημιές και φθορές μέσα στο κτίριο της Νομικής Σχολής.

 
«Από τις παραπάνω επιστολές πουθενά δεν προκύπτει ότι τελούνται οι οποιεσδήποτε αυτεπάγγελτα διωκόμενες αξιόποινες πράξεις στο χώρο της Νομικής Σχολής και μάλιστα στο πλαίσιο του αυτοφώρου, έτσι ώστε να προκύπτει υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας να επέμβει.
 
Επιπλέον, στο χρόνο που περιήλθε η τρίτη επιστολή (12.02.2012), μεσημέρι της ημέρας των κινητοποιήσεων, είχε πλέον ολοκληρωθεί το σύνολο του επιχειρησιακού σχεδιασμού των μέτρων τάξης και ασφαλείας για τις κινητοποιήσεις και είχε αναπτυχθεί το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων.
 
Ωστόσο, με βάση το περιεχόμενο αυτών των επιστολών, αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις περιφερειακά του κτιρίου της Νομικής Σχολής από την Παρασκευή, 10.02.2012, οι οποίες ενισχύθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, 12.02.2012, αμέσως μετά την παραλαβή της τρίτης επιστολής.
 
Οι αστυνομικές δυνάμεις, πραγματοποιούσαν προληπτικούς ελέγχους στα άτομα που εισέρχονταν ή εξέρχονταν της Νομικής Σχολής, οι οποίοι εντάθηκαν από το μεσημέρι της Κυριακής, 12.02.2012.
 
Από τις εκεί διατιθέμενες δυνάμεις απαιτήθηκε να παρασχεθεί συνδρομή σε πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να κατασβήσουν πυρκαγιές και να απεγκλωβίσουν δεκαπέντε (15) πολίτες που κινδύνευαν από τις φωτιές σε υποκατάστημα Τράπεζας.
 
Επισημαίνεται ότι, και από τις τρεις (3) επιστολές δεν προκύπτει αίτημα για επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο της Νομικής Σχολής για την εκκένωσή της, όπως απαιτείται με σαφήνεια από το άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρων 3 & 8 του ν. 4009/2011».
 
Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του κ. Μιχελάκη, σύμφωνα με τον οποίο η Νομική Σχολή αποτέλεσε «κατασκευαστήριο μολότοφ και ορμητήριο βανδάλων». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τις Πρυτανικές Αρχές ότι «παίζουν γαϊτανάκι σε ό,τι αφορά τις τεράστιες ευθύνες τους», και κάλεσε τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος περί ασύλου και «γιατί μπροστά στη διαπίστωση ότι παραβιάζονται οι ακαδημαϊκές ελευθερίες και καταστρέφεται περιουσία του Ιδρύματος, οι Πρυτανικές Αρχές δεν μερίμνησαν για την προστασία της περιουσίας που τους εμπιστεύτηκε ο λαός και την άμεση αποκατάσταση του νόμου και της τάξης».
 
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανέφερε ότι η επιστολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη για την κατάληψη στη Νομική έφτασε στην εισαγγελία την Δευτέρα το πρωί. Για την υπόθεση της κατάληψης της Νομικής, τη Δευτέρα το πρωί η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέθεσε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πελεγρίνης, κατήγγειλε χθες, μετά τη λήξη της κατάληψης, πως είχε στείλει εγκαίρως έγγραφα στις αρμόδιες αρχές, καλώντας τις να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειας, χωρίς – όπως υποστήριξε- να υπάρξει «καμία ανταπόκριση εκ μέρους τους ούτε καν επικοινωνία».

Έγγραφες απαντήσεις ζητά το υπουργείο Παιδείας
 
Έγγραφη ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν προκειμένου είτε να αποτραπεί η κατάληψη της Νομικής είτε να λήξει ζητεί από τις πρυτανικές αρχές η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
 
Με επιστολή της στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, η κ. Διαμαντοπούλου ζητεί ακόμη γνωστοποίηση έκθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν και το κόστος αποκατάστασής τους καθώς και για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία της σχολής.
 
Καταλήγοντας η κ. Διαμαντοπούλου στην επιστολή της σημειώνει πως τα στοιχεία αυτά είναι αναγκαία για την πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού, ο οποίος, όπως αναφέρει, θα κληθεί για άλλη μία φορά να πληρώσει το λογαριασμό ιδιαίτερα μέσα σε αυτή τη συγκυρία.
image  
Ο ίδιος ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης ανέφερε σήμερα στους δημοσιογράφους λεπτομερώς τις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί από την Πέμπτη, οπότε άρχισε η κατάληψη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ενημέρωσε εγκαίρως τις αρχές. Όμως, όσον αφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο πρύτανης επισήμανε πως έστειλε, την Παρασκευή το απόγευμα, με υπάλληλο του Πανεπιστημίου, τα έγγραφα με τα οποία γνωστοποιούσε την κατάληψη στη Νομική, αλλά δεν βρέθηκε κάποιος να τα παραλάβει και γι’ αυτό η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα έλαβε, τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου.
 
Κατόπιν αυτού, το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου και αφού πήρε έγγραφη αναφορά του κοσμήτορα της Νομικής, Μ. Τσινισιζέλη για φθορές από εξωπανεπιστημιακούς, ο πρύτανης έστειλε τρία νέα έγγραφα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τις αστυνομικές αρχές και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Δίνει, μάλιστα, στη δημοσιότητα τα έγγραφα που έστειλε με φαξ και σ΄αυτά αναγράφονται η ημερομηνία και η ώρα που εστάλησαν. Στην αρμόδια εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, έστειλε με φαξ επιστολή με τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον» στην οποία αναφέρει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ασφάλειας στις 16:41, το απόγευμα του Σαββάτου, 11 Φεβρουαρίου.
 
Όπως είπε, οι εκκλήσεις του προς τις αρχές έγιναν κλιμακωτά, από την Πέμπτη, 9 ως το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου.
 
«Η αστυνομία περίμενε από εμένα να της πω τι γινόταν στη Νομική;», αναρωτιέται ο πρύτανης, ο οποίος προσθέτει «είχε βουίξει ο κόσμος και επέδειξαν αδιαφορία, πλήρη αδιαφορία. Εγώ ενημέρωσα, εγκαίρως». Σε ερώτηση γιατί, εκτός από το φαξ, δεν τηλεφώνησε ο πρύτανης, απάντησε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη του υπέδειξε, όταν είχε γίνει η κατάληψη της Νομικής από μετανάστες, να ενημερώνει εγγράφως τις αρχές.
 
Ο πρύτανης υποστηρίζει ότι, απλώς, δεν λειτουργεί ο νέος νόμος, που καταργεί το άσυλο και τονίζει ότι το όλο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με αστυνομικού τύπου μέτρα. Προσθέτει, μάλιστα, ότι μία από τις παρενέργειες του νέου νόμου είναι ότι, σε περίοδο κρίσεως, όλοι υπεκφεύγουν. Σε ερώτηση αν είχε πληροφορηθεί ότι μέσα στη Νομική έφτιαχναν βόμβες μολότοφ, τόνισε ότι δεν ήξερε και δεν γνωρίζει ακόμη κάτι τέτοιο. Επίσης, πρόσθεσε ότι είχε ενημερώσει και την υπουργό Παιδείας, το Σάββατο το απόγευμα, για όλες τις ενέργειες και τις κινήσεις του. Μάλιστα, ανέφερε ότι η υπουργός Παιδείας του είπε χαρακτηριστικά, ότι θα τα αναφέρει όλα αυτά που της είπε στον κ. Παπουτσή, η ίδια.
 
Ο κ. Πελεγρίνης είπε ακόμη ότι η Εισαγγελία, σύμφωνα με τον νέο νόμο, απλώς ενημερώνεται και ότι οι επιστολές που έστειλε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραδόθηκαν «χέρι με χέρι», εγκαίρως.
 
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε, σε όλους τους τόνους, ότι η αστυνομία δεν αντέδρασε στο ελάχιστο στις οχλήσεις του.
 
Σε ερώτηση αν προτίθεται να παραιτηθεί, αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Ads