Δύο αγωγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, κατά των δημοσιογράφων Γ. Παπαχρήστου και Ιω. Κουρτάκη, επιδόθηκαν το πρωί της Τρίτης, με τις οποίες απαιτούνται 1 εκατομμύριο ευρώ «για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης από την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, από τα δημοσιεύματα περί «βίλας» στο Σούνιο.

Ads

Να σημειωθεί ότι το ποσό της αγωγής, όπως έχει δηλώσει ο Α. Τσίπρας, θα αποδοθεί στον ΕΔΟΕΑΠ, τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζόμενων στον χώρο της ενημέρωσης.

Δικηγόροι του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβαν οι Γιάννης Μαντζουράνης και Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και γνωστός από τον αγώνα που έδωσε μαζί με άλλους δικηγόρους προκειμένου να καταδικαστούν οι εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ο τελευταίος, με ανάρτησή του, εξηγεί τους λόγους που αναλαμβάνει την υπόθεση, την οποία χαρακτηρίζει «δίκαιη».

Ο λόγος

Οι αγωγές έρχονται ως συνέπεια της άρνησης των εναγομένων να επανορθώσουν, μετά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε επί του θέματος ο Α. Τσίπρας.

Ads

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «αν και οι εναγόμενοι κλήθηκαν με εξώδικο που τους επιδόθηκε να ανακαλέσουν τα ψεύδη και συκοφαντίες τους σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με εξοχική κατοικία που ο τελευταίος νομίμως μισθώνει στο Σούνιο, αρνήθηκαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια. Αντίθετα, συνέχισαν με ειρωνείες, υπαινιγμούς και χαρακτηρισμούς την πολιτικώς καθοδηγούμενη και “επιτελικώς” συντονισμένη επιχείρηση κατασυκοφάντησης και σπίλωσης του Αλέξη Τσίπρα».

Συνεπώς, σημειώνουν, «τηρώντας τη δημόσια δέσμευσή του και σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προχωρεί στο επόμενο στάδιο που έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση των δύο αγωγών με αίτημα ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης από την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης του, την οποία οι δύο δημοσιογράφοι και οι εργοδότες τους, παράνομα και υπαίτια προκάλεσαν με τις αναληθείς και συκοφαντικές δηλώσεις κι αναρτήσεις τους ηλεκτρονικά, δια του Τύπου αλλά και τηλεοπτικά».

Οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι στο εξώδικό του ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να του επιδικάσει «ποσό αντίστοιχου ύψους με αυτό που ανάφεραν στις συκοφαντίες τους οι δύο δημοσιογράφοι ότι στοίχισε η ανακαίνιση της ενοικιαζόμενης κατοικίας. Ποσό το οποίο θα αποδοθεί στον ΕΔΟΕΑΠ, τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζόμενων στον χώρο της ενημέρωσης».

Τα δημοσιεύματα

Όπως συνοψίζουν οι ίδιες πηγές «οι δύο δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αγόρασε “βίλα”, όπου μετακόμισε και κατοικεί και ότι η ανακαίνιση της κόστισε 1.000.000 ευρώ. Το 1.000.000 ευρώ ισχυρίστηκαν ότι είτε το κατέβαλε κατασκευαστική εταιρεία ομίλου εισηγμένου στο χρηματιστήριο, που ανήκει σε πασίγνωστο επιχειρηματία, είτε το κατέβαλε ο ίδιος ο Τσίπρας με χρήματα, που αφήνονται αμφιβολίες εάν έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες. Μάλιστα, ο κ. Κουρτάκης δήλωνε πως “είναι αργά για να φτιάξει ενοικιαστήριο”, ή πως είναι δύσκολο να κρύψουν την κατασκευαστική εταιρεία που πλήρωσε τις εργασίες επισκευής και σαφώς εννοούσε πως έχουν γίνει παράνομες πράξεις, οι οποίες επιχειρείται να συγκαλυφθούν. Ανάμεσα στα ψεύδη και η προσβλητική της προσωπικότητας του Α. Τσίπρα, ως πολίτη και πολιτικού προσώπου, αναφορά του κ. Παπαχρήστου “είναι γνωστό ότι έχει καλές σχέσεις με τη διαπλοκή”».

Τα στοιχεία

Αντίστοιχα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα αληθή γεγονότα είναι τα εξής: «Τον Ιούνιο του 2020 ο Αλέξης Τσίπρας νοίκιασε εξοχική κατοικία με εμβαδόν 71 τ.μ. και με υπόγειο αντίστοιχου εμβαδού, με μίσθωμα 500 ευρώ μηνιαίως για τα πρώτα τρία έτη της μίσθωσης και 900 ευρώ μηνιαίως για το τέταρτο έτος. Η συμφωνία περιλάμβανε την προκαταβολική κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των μισθωμάτων των πρώτων τριών ετών, η οποία και πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 σε λογαριασμό του εκμισθωτή. Το κόστος ανακαίνισης ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου ο ιδιοκτήτης με το σύνολο των παραστατικών να ανέρχεται στις 20.000. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία (συμβόλαια και λογαριασμούς)».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Της δημοσιοποίησης των αγωγών ακολούθησε ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία αναφέρει πως η προσφυγή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα οδηγεί σε οικονομική εξόντωση των κ.κ. Γ. Κουρτάκη και Γ. Παπαχρήστο και λειτουργεί ως εκφοβισμός προς εκείνους που ασκούν κριτική.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε απαντητική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «δεν προξενεί εντύπωση ότι η ΝΔ  έσπευσε να λειτουργήσει ως συνήγορος υπεράσπισης των συκοφαντών του κ. Τσίπρα, που επί δύο μήνες τώρα αρνούνται να αποκαταστήσουν την αλήθεια.

Το θέμα και στα πρωτοσέλιδα

Ευλόγως η υπόθεση απασχόλησε και τον Τύπο, με δύο πρωτοσέλιδα να συνοψίζουν τις διαφορετικές αντιδράσεις. Η «Αυγή» εκλαμβάνει την αγωγή ως «Τέλος με τις αθλιότητες, τα ψεύδη, τις συκοφαντίες και τη σπίλωση», σχολιάζοντας: «Η ΝΔ έσπευσε σε ρόλο συνηγόρου να προστατεύσει τους δύο (σσ. δημοσιογράφους) που αρνήθηκαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια για τη “βίλα στο Σούνιο”».

Τα «Νέα» κάνουν λόγο για «επιχείρηση φίμωσης και προληπτικής λογοκρισίας» εναντίον τους, πάνω από τον τίτλο «Όταν ο κ. Τσίπρας απειλεί τον Τύπο…».

Επιμένοντας στην εκδοχή των αρχικών δημοσιευμάτων, προσθέτει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κατέθεσε αγωγή για το ρεπορτάζ που αποκάλυπτε την ενοικίαση της παραθαλάσσιας βίλας έναντι του ευτελούς ποσού των 500 ευρώ μηνιαίως και ζητά:

Α. Δύο εκατομμύρια ευρώ από την εφημερίδα και τον Γιώργο Χρ. Παπαχρήστο καθώς και άλλο ένα εκατομμύριο από τον Γιάννη Κουρτάκη
Β. Τολμά να επικαλείται το Σύνταγμα(!) για να ζητήσει την εξοντωτική τιμωρία μας στη λογική του “να τελειώνουμε”
Γ. Προσβάλλει κάθε έννοια του όρου “ελευθερία του Τύπου” αποβλέποντας στη σιωπή μας
Δ. Απαιτεί να του επιδικάζονται 10.000 ευρώ κάθε φορά που – κατά τα κριτήριά του – θα αναφέρεται το όνομά του κατά “τρόπο προσβλητικό της προσωπικότητάς του”».

image

image

Η ΕΣΗΕΑ

Θέση στην εξέλιξη της υπόθεσης πήρε και η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τις αγωγές του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  κατά των δημοσιογράφων Ιωάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου, εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα και επαναλαμβάνει τη πάγια θέση του για την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα θέματα που προκύπτουν από την δημόσια κριτική, η οποία πρέπει πάντα να στηρίζεται στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ, δεν πρέπει να επιλύονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων».

Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ

Η απόφαση για την παραπάνω ανακοίνωση δεν ήταν ομόφωνη. Η παράταξη Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος καταγγέλλει «πολιτικά παιχνίδια» πίσω από την ανακοίνωση αυτή αναφέροντας πως βγήκε με τις ψήφους της ακροδεξιάς, της δεξιάς και του Δημήτρη Τσαλαπάτη αφού προηγήθηκε ψηφοφορία δια περιφοράς.

Η Συσπείρωση αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση και συνδέει την ανακοίνωση με την αφωνία στο θέμα των νέων κατασταλτικών μέτρων για τις διαδηλώσεις καθώς και τα κυβερνητικά δώρα στους καναλάρχες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ανακοίνωση δεν ψήφισαν η Δημοσιογραφική Συνεργασία και η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή.

Και το «πάρτι» στο Twitter

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ προκάλεσε αντιδράσεις στο Twitter: