Κατηγορηματικά διαφώνησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ads

Διαφώνησαν, συγκεκριμένα, όσον αφορά τη «συστημική σημασία» της Κύπρου, κατά πόσον δηλαδή ενδεχόμενη χρεοκοπία της Μεγαλονήσου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Το ότι η Κύπρος δεν έχει «συστημική σημασία», είναι ένα επιχείρημα το οποίο επικαλούνται συνήθως οι νομικοί, φέρεται να είπε ο Μάριο Ντράγκι προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, αναφέρει το Spiegel. Το ερώτημα αυτό, όμως, δεν μπορεί να απαντηθεί από νομικούς, αλλά από οικονομολόγους, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, με το γερμανικό περιοδικό να υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε είναι νομικός.

Τις θέσεις Ντράγκι έσπευσαν να στηρίξουν,  τόσο ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, όσο και ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Ads

Και οι τρεις φέρονται να ανέφεραν προς τον κ. Σόιμπλε ότι οι δυο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες διαθέτουν ένα ευρύ δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ελλάδα. Εάν λοιπόν οι καταθέσεις δεν είναι πλέον εγγυημένες, τότε η ανασφάλεια των αποταμιευτών θα μπορούσε να πλήξει εκ νέου και τις ελληνικές τράπεζες. Και αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, θα μπορούσε να σημαίνει για την Ελλάδα ένα «σοβαρό πισωγύρισμα».

Επιπλέον, επεσήμαναν, ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα έσβηνε με μιας όλες τις θετικές ειδήσεις οι οποίες επέφεραν το τελευταίο διάστημα ηρεμία στην ευρωζώνη.
 
Οι Ντράγκι, Ρεν και Ρέγκλινγκ έκαναν λόγο για τάσεις βελτίωσης ενώ επικαλέστηκαν και ένα νομικό επιχείρημα για να υπεραμυνθούν των σχεδίων στήριξης της Κύπρου, η οποία, όπως είπαν, συμβάλει στα πακέτα στήριξης και συνεπώς έχει το δικαίωμα να ζητήσει και αυτή βοήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης για τον ESM o Μηχανισμός μπορεί να παρέχει στήριξη σε ένα μέλος του -όπως η Κύπρος- «εάν είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη ως σύνολο καθώς και των κρατών-μελών της».