Ο Αντώνης Διαματάρης, είναι η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να αναλάβει ως υφυπουργός Εξωτερικών, το χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού.

Ads

Ο Αντώνης Διαματάρης είναι επί πολλά χρόνια εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, της παλαιότερης ελληνικής εφημερίδας της Αμερικής.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζει την ψήφο στους αποδήμους, μιλάει με δυσαρέσκεια για αποστασιοποίηση της Εκκλησίας από τις ρίζες της, για την ανάγκη ίδρυσης ενός ισχυρού λόμπι στα πρότυπα του Αμερικανοεβραϊκού που, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», «έχουν και το πιο πετυχημένο –προς τιμήν τους– λόμπι», ενώ στην ίδια συνέντευξη σχολιάζοντας τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης του Α. Τσίπρα με την κυβέρνηση Τραμπ, επισήμανε τους κινδύνους και την προβληματικότητα της σχέσης, «επειδή ο Τραμπ αισθάνεται πιο άνετα να συνεργάζεται με αυταρχικούς ηγέτες, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης εγκυμονεί ο κίνδυνος να αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της, με πρωθυπουργό τον Τσίπρα».

Αίσθηση πάντως είχε προκαλέσει το πρόσφατο άρθρο του εκδότη της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» Α. Διαματάρη, ο οποίος εξαπέλυσε μια πρωτοφανή προσωπική επίθεση στον αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, επειδή έχει εκφραστεί θετικά για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η στάση του Αντώνη Διαματάρη προκάλεσε και την αντίδραση του εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας, ο οποίος του υπογράμμισε πως πρόκειται για «μια ανεύθυνη και ξεκάθαρα κακή χρήση της ισχυρής πλατφόρμας που σας προσφέρει η εφημερίδα».

Ads

Συγκεκριμένα, από τη στήλη του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Αντώνης Διαματάρης, αν και παραδέχτηκε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις περνούν μια από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία τους χάρη στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αποκαλεί «χειροκροτητή του Τσίπρα» τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και αναρωτιέται αν «έφτασε η ώρα για την μετάθεσή του». Τον κατηγορεί επίσης πως «σιγοντάρει τον Έλληνα πρωθυπουργό», υποστηρίζοντας πως «αυτή η στάση του κάνει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις των δύο λαών». Όπως γράφει ακόμη στο άρθρο του με τίτλο «Ώρα για μετάθεση του Αμερικανού πρέσβη», ο Τζέφρι Πάιατ «επεμβαίνει απροσχημάτιστα στα εσωτερικά πολιτικά της χώρας».