Μπλά-άουτ και σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, πρώην υπάλληλοι της Ολυμπιακής, δικαστικοί υπάλληλοι αλλά και συνταξιούχοι κινητοποιούνται ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και ενάντια στις ανακοινωθείσες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Ads

Συνεχίζουν για τρίτη μέρα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη δρομολογημένη αποκρατικοποίηση του Οργανισμού αλλά και για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ανατροπές στα εργασιακά. Νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι στον Οργανισμό πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ, παρά τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία. Ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις λόγω της συμμετοχής των σιδηροδρομικών στις στάσεις εργασίας. Tο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει κατά τις ώρες 7-9 το πρωί, 3-5 το απόγευμα και 10-12 τα μεσάνυχτα. Επίσης, το προεδρείο της ΠΟΣ αποφάσισε την προκήρυξη δύο 24ωρων απεργιών, την πρώτη στις 29 Ιουνίου μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και τη δεύτερη την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 30 Ιουνίου.
Τις ώρες των κινητοποιήσεων, πέραν του ΟΣΕ και του Προαστιακού σιδηροδρόμου, μπορεί να επηρεαστεί και το Μετρό μεταξύ των σταθμών Δουκίσσης Πλακεντίας- Αεροδρόμιο.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεων και πορεία στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και στη συνέχεια στη Βουλή πραγματοποιούν και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την κατάσταση στο χώρο των νοσοκομείων και διεκδικούν καλύτερη δημόσια περίθαλψη. Την κινητοποίηση οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ και όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους, «οι συνταξιούχοι ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Ads

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα των πρώην εργαζομένων στην Ολυμπιακή Αεροπορία, που διεκδικούν αποζημιώσεις από το Δημόσιο.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιεί σήμερα στις 12:00 και ο σύλλογος ζημιωθέντων της ΑΣΠΙΣ – ΠΡΟΝΟΙΑ.

Στις 12:30 η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Ομόνοια και εν συνεχεία πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών. ζητώντας από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, να καλύψει όλες τις κενές θέσεις, να μην ισχύσει για τους δικαστικούς υπαλλήλους η αναλογία 5 αποχωρήσεις-1 πρόσληψη, επαρκή κτιριακή υποδομή, νέες αίθουσες και κατάλληλη υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς και να προωθήσει την πλήρη μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών και να αναβαθμιστεί η θεσμική θέση και ο ρόλος του δικαστικού υπαλλήλου.

Εξαιτίας των διοικητικών προβλημάτων, στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν 450.000 υποθέσεις, ενώ υπάρχει έλλειψη προσωπικού που πανελλαδικά αγγίζει τις 2.500 κενές οργανικές θέσεις (με βάση το οργανόγραμμα του 1987), όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την ομοσπονδία δικαστικών υπαλλήλων Ελλάδας.