Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος

Ads

Μετά τους Πανεπιστημιακούς και η Ομοσπονδία των Καθηγητών των ΤΕΙ διαμαρτύρεται για τον χειρισμό του Υπουργείου Παιδείας στη διαδικασία αξιολόγησης των ερευνητικών προγραμμάτων “ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ”, “ΘΑΛΗΣ”, “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ” και “Μεταδιδάκτορες”.

«Φθάσαμε στο 2011», επισημαίνουν οι καθηγητές ΤΕΙ σε ανακοίνωσή τους, «χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να μην γίνεται έρευνα στα ΑΕΙ και είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας. Όπως πληροφορηθήκαμε από τον ηλεκτρονικό τύπο, ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. L. Andor, μετά από ερώτηση Ελλήνων ευρωβουλευτών, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ερευνητικών προγραμμάτων «Θαλής» και «Αρχιμήδης», δήλωσε ότι: «η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε σε δύο περιπτώσεις εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας -στις αρχές Σεπτεμβρίου 2010, όταν η Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση’ επικαιροποίησε τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τα δύο προγράμματα, με σκοπό να αντικαταστήσει τα αρχικά μέλη των επιτροπών αξιολόγησης με ελληνόφωνους καθηγητές και ερευνητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα εκτός Ελλάδας, και στα μέσα Οκτωβρίου, όταν προέκυψαν προβλήματα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι υποψήφιοι κατέθεταν τις προτάσεις τους- με αποτέλεσμα τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση υλοποίησης των προγραμμάτων».

Από την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος προκύπτει ότι οι αξιολογητές θα είναι ελληνόφωνοι και συνεπώς το επιχείρημα ότι στάλθηκαν σε ξένους αξιολογητές, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοκρατία, η αριστεία και οι διεθνείς πρακτικές, καταρρίπτεται και τίθεται το εύλογο ερώτημα γιατί όλη αυτή η αναίτια καθυστέρηση; Το βέβαιο είναι ότι η καθυστέρηση είναι σε βάρος της έρευνας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη χώρα.»

Ads

Οι καθηγητές των ΤΕΙ ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας, να δεσμευθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για:
– ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της 1ης φάσης επιλογής των προτάσεων “ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ” και “ΘΑΛΗΣ”.
– καταληκτική ημερομηνία για τη 2η φάση υποβολής της πλήρους πρότασης, καθώς και τις προδιαγραφές για την υποβολή του περιεχομένου της πρότασης.

Τέλος, σημειώνουν ότι το Υπουργείο πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες αξιολόγησης των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα χαθούν πολύτιμα κονδύλια από την ΕΕ, τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, με παράλληλη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.