Το tvxs.gr έλαβε επιστολή από τον σκηνοθέτη κ. Γιάννη Σμαραγδή, με αφορμή το ρεπορτάζ με τίτλο «Στο συρτάρι της Μενδώνη αντί για τον εισαγγελέα του σκανδάλου του κέντρου
Κινηματογράφου» στο οποίο αποκαλύπτεται πως η υπουργός Λίνα Μενδώνη κρατάει στο συρτάρι της το ποινικό υπόμνημα Ασπρογέρακα – Γρίβα για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο θα έπρεπε να είναι στα χέρια του εισαγγελέα.

Ads

Το συγκεκριμένο υπόμνημα καταγράφει τα ποινικά αδικήματα που προκύπτουν από τους τρεις ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί για την κακοδιαχείριση κατά την περίοδο 2010-2014 και βαρύνουν τις διοικήσεις του ΕΚΚ κατά την επίμαχη περίοδο αλλά και παραγωγούς.

Ο σκηνοθέτης ζητάει να ανακαλέσει το tvxs.gr τα όσα έγραψε σχετικά με την ταινία του «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι» γράφοντας πως: «Ανάμεσα στα 80 άτομα που βαρύνονται με αδικήματα επιλέχθηκε να αναφερθεί μόνον το όνομά μου για την ταινία “Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι”. Τα όσα αναφέρονται από τον ανώνυμο γράφοντα, από κάποια “μαρτυρία” όπως δηλώνει, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, είναι ψευδή, υποβολιμαία, κακόβουλα και συκοφαντικά. Αντίθετα, προσκομίσαμε όλα τα μέχρι τότε πρωτότυπα παραστατικά και στη συνέχεια παραδώσαμε στον τότε οικονομικό διευθυντή του ΕΚΚ όλα τα παραστατικά που ζητήθηκαν με πρωτόκολλο τα οποία αφορούσαν στο κόστος της ταινίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος.

Ως αποτέλεσμα του οικονομικού πλήρους ελέγχου της εν λόγω ταινίας, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί νομίμως ένα επιπλέον ποσοστό στο ΕΚΚ ως συμπαραγωγός της ταινίας Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι και εμείς από την μεριά μας το αποδεχτήκαμε και υπογράψαμε ένα συμπληρωματικό συμφωνητικό, κλείνοντας οριστικά το θέμα της ταινίας. Πώς λοιπόν επιτρέπετε στην έγκυρη ιστοσελίδα σας, χωρίς να ερευνήσετε εάν είναι αληθή τα όσα γράφονται από κάποια ανώνυμη «μαρτυρία» όπως αναφέρετε στο εν λόγω άρθρο, να σπιλώνετε το όνομά μου. Παρακαλώ να ανακαλέσετε άμεσα δημόσια τα όσα αναληθή και συκοφαντικά αναφέρονται στο άρθρο για το πρόσωπό μου. Επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου για την υπεράσπιση της τιμής και της υπόληψής μου».

Ads

H απάντηση του tvxs.gr και τα ντοκουμέντα

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε ενδεικτικά η αναφορά στον κο Σμαραγδή, ήταν γιατί η ταινία του «Ο Θεός αγαπά το χαβιάρι», είχε επιχορηγηθεί με το μεγαλύτερο ποσό (πάνω από 300.000 ευρώ) από όλες όσες αναφέρονται στα πορίσματα.

Το tvxs.gr, πάντοτε διασταυρώνει τα λεγόμενα των πηγών του. Τα όσα είπε ο εν λόγω μάρτυρας στο site, επιβεβαιώνονται στα τρία πορίσματα των ορκωτών λογιστών, ανάμεσα τους κι εκείνο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Δημοσιεύουμε λοιπόν σήμερα, τα όσα καταθέτουν οι ελεγκτές σχετικά με την περίπτωση της συγκεκριμένης ταινίας στο πόρισμα τους.

Είναι οι ίδιοι οι ελεγκτές που διαπιστώνουν ότι στην ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» τα παραστατικά δεν προσκομίστηκαν στο ΕΚΚ με τη δικαιολογία, ότι ο όγκος αυτών ήταν τεράστιος και άρα δύσκολη η μετακίνηση τους. Κι όταν ζητήθηκαν από τους ελεγκτές, το ΕΚΚ επέλεξε να στείλει υπάλληλο στην παραγωγό εταιρεία να τα ελέγξει! Μετά προσκομίστηκαν στα γραφεία του ΕΚΚ αλλά δεν τα έλεγξε κανείς. Στο πόρισμα οι ελεγκτές υπογραμμίζουν ότι «δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο για την ύπαρξη, τη νομιμότητα, τη γνησιότητα και την παραγωγικότητα των παραστατικών αυτών».

Σε ένα άλλο σημείο μάλιστα οι ελεγκτές γίνονται πιο συγκεκριμένοι γράφοντας πως: «Τα παραστατικά που ελέγξαμε σχετικά με τις δαπάνες παραγωγής των ταινιών (Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι, Το γάλα, Σκλάβοι στα δεσμά τους, Ο εχθρός μου, Άλπεις, 4 μαύρα κουστούμια, Beautiful People) ήταν όλα φωτοτυπημένα κι όχι επικυρωμένα αντίγραφα και επομένως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο έχουν ελεγχθεί σωστά από την οικονομική υπηρεσία και αν τελικά είναι γνήσια ή νόμιμα.

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης ισχυρίζεται ότι κατέθεσε τα πρωτότυπα έγγραφα.

Μία άλλη επισήμανση που αφορά την συγκεκριμένη ταινία είναι η εξής: «Υπήρξαν έργα που ο προϋπολογισμός τους μειώθηκε σημαντικά και πολύ πέρα των ορίων που τίθενται με την σύμβαση, στο στάδιο του τελικού απολογισμού, ωστόσο δεν άλλαξαν αναλογικά και οι κεφαλαιοποίησεις των αμοιβών των σεναριογράφων, σκηνοθέτη και παραγωγού, με αποτέλεσμα τα ποσοστά αυτών να ξεπερνούν αυθαίρετα, τα ανώτατα όρια που ορίζει το αντίστοιχο πρόγραμμα χρηματοδότησης, και επομένως η χρηματοδότηση να έπρεπε να τερματιστεί λόγω μη τήρησης των όρων του προγράμματος (βλ. Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι, Σκλάβοι στα Δεσμά τους, Ο εχθρός μου).

Η ιστοσελίδα μας δεν έχει κανένα στόχο να θίξει τον κύριο Σμαραγδή. Αποκλειστικό μέλημα μας, είναι η ανάδειξη των πτυχών ενός σκανδάλου, που θίγει όπως λένε τα ίδια τα πορίσματα το δημόσιο συμφέρον και η επισήμανση ότι η υπόθεση δεν έχει πάει ακόμα στον εισαγγελέα με ευθύνη και της υπουργού κας Λίνας Μενδώνη, που εποπτεύει το ΕΚΚ. Ο κος Σμαραγδής ζητάει να ανακαλέσουμε τα όσα κατέγραψε το ρεπορτάζ. Ευχαρίστως να το κάνουμε, αν ανακαλέσουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους, οι ίδιοι οι ελεγκτές που τα διαπίστωσαν.

Τα αποσπάσματα από το πόρισμα των ελεγκτών

image

image

image

image

image