«Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει εκπτώσεις. Όλοι πρέπει να αναλάβουν το κόστος του αγώνα τους» διεμήνυσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στις καταλήψεις. Σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός σημείωσε ότι αν δεν γίνουν μαθήματα 13 εβδομάδων, τότε αυτά πρέπει να γίνουν σε άλλο χρόνο, διαφορετικά ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις. «Το εξάμηνο πρέπει να αρχίσει τον Οκτώβριο, αν όχι πάμε στα Χριστούγεννα κι αν δεν φτάσει κι αυτό, χάνεται εξάμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

Ads

«Είμαστε αποφασισμένοι στην εφαρμογή του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ και είναι ύβρις προς το ελληνικό κοινοβούλιο να έρχονται ομάδες με προτάσεις για αλλαγές» υποστήριξε, η υπουργός Παιδείας απευθυνόμενη κυρίως, χωρίς όμως να την κατονομάσει, στην Σύνοδο των πρυτάνεων ΑΕΙ.

«Είμαι στη διάθεση κάθε Συγκλήτου, φοιτητικού συλλόγου που θα με προσκαλέσει, για ουσιαστικό πολιτισμένο διάλογο, για το μέλλον των ιδρυμάτων για να υπάρξουν όποιες διευκρινίσεις είναι αναγκαίες για να πάμε σε όσο γίνεται πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου» ανέφερε κατόπιν.

Η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι ο νέος Νόμος δημοσιεύεται αύριο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προχωράει κανονικά η εφαρμογή του ώστε τον Σεπτέμβριο του 2012 να αναλάβουν πλήρως τα νέα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων. Η πρώτη φάση εφαρμογής του νέου Νόμου ξεκινάει τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι από αύριο το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται και τυπικά.
«Τα ΑΕΙ δεν είναι χώροι που μπαινοβγαίνει η αστυνομία, έχουν τους δικούς τους κανόνες. Εαν αποφασίσει κατάληψη μικρός αριθμός, τότε το ίδιο το Πανεπιστήμιο μπορεί να επιβάλει ποινές σε όσους προκαλούν» υποστήριξε σχετικά η κυρία Διαμαντοπούλου.

Ads

«Η υλοποίηση του νόμου είναι μεγάλη ευθύνη που επωμίζονται όλοι: η κυβέρνηση η ακαδημαϊκή κοινότητα» τόνισε η υπουργός Παιδείας. «Είμαι πεπεισμένη ότι σ´αυτή την πορεία παρά τις ενστάσεις που τις ακούμε και λαμβάνουμε υπόψη υπάρχει απώτερο συμφέρον που είναι οι σπουδές των παιδιών μας και τίποτα δεν μπαίνει πάνω απ´ αυτό» πρόσθεσε.

Για την πρόταση Μυλόπουλου

Για την έκκληση εκεχειρίας που απηύθυνε χθες στην κυρία Διαμαντοπούλου ο πρύτανης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος η υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Δεν αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο ή θεσμική σύγκρουση με κανέναν. Ο καθένας μας έχει εντολή από ελληνικό λαό, κανείς δεν εκφράζει εαυτό του. Γι αυτό είμαι στη διάθεση κάθε πανεπιστημίου για να δούμε καλύτερο τρόπο εφαρμογής να δούμε δυσκολίες και να τις ξεπεράσουμε, να δούμε τις ιδιαιτερότητες του νόμου κλπ. Δέχομαι λευκή σημαία, αλλά αυτό παραπέμπει σε πόλεμο που δεν έχουμε».

Επανέλαβε ότι ο νόμος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία. Και ότι «η νομοθεσία για τα ΑΕΙ είναι ριζική αλλαγή που αλλάζει πολλά και ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα». «Κατανοώ ότι δεν υπάρχει σε βάθος ενημέρωση» είπε η υπουργός Παιδείας. «Κατανοώ την ανάγκη διευκρινίσεων συγχύσεων και να δοθούν με απόλυτη ευκρίνεια οι απαντήσεις» πρόσθεσε η κυρία Διαμαντοπούλου.

«Στο δημόσιο διάλογο υπάρχουν και συνειδητά ψέματα που οδηγούν σε παρανοήσεις» επανέλαβε, σήμερα, η κυρία Διαμαντοπούλου. «Έτσι διευκρινίζω απολύτως» τόνισε «πως είναι ψέμα οτι σταματά η δημόσια χρηματοδότηση. Είναι ψέμα οτι σταματά η διανομή συγγραμμάτων που εξακολουθούν να δίδονται και επιπλέον οι καθηγητές αναρτούν στο διαδίκτυο σημειώσεων και από 2013-14 θα είναι ανηρτημένα και όλα τα συγγράμματα. Είναι ψέμα οτι θα πάνε όλα τα ΑΕΙ σε υποχρεωτικές τριετείς σπουδές. Διατηρείται η διάρκεια σπουδών σε όλα, και τα πανεπιστήμια όταν κρίνουν κάνουν» υποστήριξε.

Επίσης, πρόσθεσε, «είναι ψέμα οτι θα υπάρχουν δίδακτρα σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Θα ισχύει ότι και σήμερα για τα μεταπτυχιακά. Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την έρευνα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σχετικό πλαίσιο και θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο τους επόμενους μήνες».

Για την σίτιση και στέγαση των φοιτητών η υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι δεν είναι αλήθεια ότι καταργούνται
, όπως λέγεται, και πρόσθεσε ότι «είναι ευθύνη των Πανεπιστημίων η κατάσταση τους σήμερα».

Αντιδράσεις

«Η απάντηση στις συκοφαντίες και τις απειλές που εκτοξεύει η υπουργός για να επιβάλει τον αντιδραστικό νόμο στα ΑΕΙ – ΤΕΙ δεν είναι υπόθεση μόνο των φοιτητών αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Ταυτόχρονα ξεσηκωμός πρέπει να υπάρξει για να μη γίνει αποδεκτή η λειτουργία σχολείων με τεράστιες ελλείψεις και η μεταφορά του κόστους στους γονείς», σχολίασε το ΚΚΕ.

Το Λα.Ο.Σ., από την πλευρά του, επισήμανε πως «Κατάληψη κάνεις σε κάτι που σου ανήκει. Για κάτι που ανήκει στο σύνολο -μια και το σύνολο πληρώνει- χρειάζεται η τυπική συγκατάθεση της κοινωνίας, η οποία δεν δόθηκε προς τα “καλόπαιδα” της Αριστεράς που πρωταγωνιστούν…».

«Αντί να εγκαλεί η κ. Διαμαντοπούλου την πανεπιστημιακή κοινότητα, που σύσσωμη αγωνίζεται για κατάργηση του νέου νόμου – πλαίσιο, να αναλάβει η ίδια το κόστος των πολιτικών της επιλογών. Γιατί η πολιτική επιλογή του μνημονίου μας έχει οδηγήσει στη χειρότερη σχολική χρονιά της μεταπολεμικής περιόδου. Ανερυθρίαστα, μάλιστα, για πολλοστή φορά η κ.Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε σε «συνειδητά ψέματα και παρανοήσεις», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Συνασπισμός.

Δείτε επίσης: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην έλλειψη σχολικών βιβλίων