Εν όψει της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου τον Οκτώβριο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε τη διάθεση της κυβέρνησης να ανοίξει διάλογο «χωρίς προκαταλήψεις» με τους Έλληνες πολίτες μέσω διαδικτύου.

Ads

«Όλα τα θέματα χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς προκατάληψη τίθενται υπό συζήτηση», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν μέσω email να στέλνουν τις προτάσεις τους έως τις 22/8/2011, συμμετέχοντας στον διάλογο για το εν λόγω θέμα. Στόχος, η εξέταση κάθε πιθανής αλλαγής για την ανατροπή του ισχύοντος φορολογικού συστήματος. Η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων ισχύει επίσης για τα κόμματα και τους φορείς, προκειμένου έως τις 15 Σεπτεμβρίου να συνταχθεί το προσχέδιο που θα είναι η βάση του διαλόγου.

Προϋπόθεση, πάντως, θα είναι η αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών στόχων
που έχουν ήδη τεθεί, οι οποίοι προβάλλονται ως ζωτικής σημασίας για την δημοσιονομική επιβίωση της χώρας. Tαυτόχρονα, όπως προσέθεσε ο υπουργός, «εφαρμόζονται πλήρως όλες οι ισχύουσες ρυθμίσεις. Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι αμετάθετοι δεν τίθενται υπό διαπραγματευση». Τέλος, ο Ευαάγγελος Βενιζέλος, προειδοποίησε πώς «αν χαλαρώσουμε έστω και μία μέρα, θα αποκλίνουμε από τους στόχους μας και αυτό θα έχει δυσμενέστατο αποτέλεσμα […] για την αξιοπιστία της χώρας».

Τα μέτρα που θα οδηγούν σε απώλειες εσόδων,
θα πρέπει, επίσης, να αντισταθμίζονται από άλλα που θα καλύπτουν τις απώλειες αυτές. Για παράδειγμα, όπως είπε, αν αποφασισθεί η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 20% και στο 10% από 23% και 13%, αυτό θα σημάνει αντίστοιχα ετήσιες απώλειες εσόδων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν με άλλες παρεμβάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος.

Όποιος ενδιαφέρεται να καταθέσει τις προτάσεις του, συμμετέχοντας στον συγκεκριμένο διάλογο σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος μπορεί να στέλνει e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Ας σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη φορολογία, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι προωθείται η αναστολή τού «πόθεν έσχες» για επενδύσεις που θα κατευθυνθούν σε παραγωγικούς τομείς.

Ads

«Ομάδα κρούσης» για τη φοροδιαφυγή

Την ίδια στιγμή, ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γρηγόρης Πεπόνης, δημιουργεί μια νέα «ομάδα κρούσης» για τη φοροδιαφυγή, η οποία θα στελεχωθεί άμεσα από 32 επιτελικά στελέχη. Συγκεκριμένα, το γραφείο του εισαγγελέα θα στελεχώσουν:

– Δύο οικονομικοί επιθεωρητές
– Τέσσερις εφοριακοί με ελεγκτικό αντικείμενο
– Δύο τελωνειακοί της ΕΛΥΤ ή του ΣΔΟΕ
– Τέσσερις υπάλληλοι με ειδίκευση στις «χρηματοπιστωτικές εργασίες και συναλλαγές»
– Τέσσερις υπάλληλοι με ειδίκευση σε θέματα οικονομικών του ΕΣΥ
– Δύο υπάλληλοι με ειδίκευση σε θέματα διαχείρισης των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ
– Δύο οικονομολόγοι
– Δύο υπάλληλοι με αποδεδειγμένες γνώσεις λογιστικής
– Έξι δικαστικοί υπάλληλοι
– Δύο αστυνομικοί που θα μπορούν να εκτελέσουν και καθήκοντα προανακριτικών υπαλλήλων
– Δύο επιμελητές δικαστηρίων

Δείτε επίσης: Υψηλές ταχύτητες στην κυβέρνηση για φορολογικό