Διάλογο μη προθύμων και χαμηλά περιθώρια συναίνεσης δείχνουν οι πολιτικοί οιωνοί για το συμβούλιο των αρχηγών – συμβούλιο που, όπως ανακοίνωσε και επισήμως η Προεδρία της Δημοκρατίας, θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Ads

Το ραντεβού «κλείδωσε» μετά τις προσωπικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς, το παρών θα δώσουν – με διαφορετική τακτική και στόχευση ο καθένας – Γιάννης Πλακιωτάκης από πλευράς ΝΔ, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης, ενώ την πρόσκληση αρνήθηκε ευθέως ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και εκείνοι που θα προσέλθουν, ωστόσο, έσπευσαν ήδη να καταστήσουν σαφές ότι δύσκολα η κυβέρνηση θα βρει συμμάχους στα κόμματά τους ειδικά για το ασφαλιστικό διαμορφώνοντας κλίμα χαμηλών προσδοκιών – ένα κλίμα, που αποτυπώνεται και στην επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι στη σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ’ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ’ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».     

Εξίσου ενδεικτικές, δε, είναι και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη, όπου ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε σε Ιταλούς δημοσιογράφους ότι στο συμβούλιο των αρχηγών «δεν θα ληφθούν αποφάσεις» και πως πρόκειται για μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα».

Ads

Τα εν λόγω θέματα είναι το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση: Σύμφωνα με το Μαξίμου αυτή είναι και η ατζέντα που έθεσε ο πρωθυπουργός στις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τους αρχηγούς, επισημαίνοντάς τους πως πήρε την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη «προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση».

Ναι μεν αλλά, ίσως, και «όχι»…

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τις πιο έντονες επιφυλάξεις και κριτική στη σύγκλιση του συμβουλίου εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, με τη μεν Φώφη Γεννηματά να αποκλείει κάθε διάλογο για το ασφαλιστικό, τον δε πρώην πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο να καλεί, ουσιαστικά, τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να συγκροτηθεί «άλλη κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη έντονη ήταν και η τηλεφωνική συνομιλία της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό, όπου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είπε: «Εάν ήθελες να μας ενημερώσεις για το ασφαλιστικό θα μπορούσες να το κάνεις στη Βουλή με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση».

Στη Νέα Δημοκρατία, ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης κατήγγειλε «τακτικισμούς» και «τερτίπια του κ. Τσίπρα» λέγοντας: «Η ΝΔ ως σοβαρό κόμμα θα εκτελέσει τον θεσμικό της ρόλο… Η συμμετοχή μας όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και στα τερτίπια του κ. Τσίπρα». Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές και να συναποφασίσουν για την περαιτέρω στάση του κόμματος.

Άκρως επιφυλακτικός και με υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης προσέρχεται στη σύσκεψη και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Σεβαστουπόλεως, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα θέσει ως προτεραιότητα την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ στο τηλέφωνο φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει ειλικρινή διάθεση διαλόγου καθώς δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις προτάσεις του Ποταμιού.

Ο Βασίλης Λεβέντης προσέρχεται στη σύσκεψη για να θέσει ζήτημα συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ όπως διαρρέεται από την Ένωση Κεντρώων στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο πρωθυπουργός «επιχείρησε να τον προσεγγίσει» προτείνοντάς του και κατ’ ιδίαν συνάντηση.