Διακόπηκε για αύριο η δίκη των 9 νεαρών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους για μαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης και ελεύθερη είσοδο στο ακροατήριο όσων επιθυμούν να παρακολουθήσουν χωρίς να παρακρατούνται οι αστυνομικές τους ταυτότητες, οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν από την αίθουσα και έπαυσαν τους συνηγόρους τους. Μάλιστα, μετά τον διορισμό νέων συνηγόρων από το δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι προχωρούν σε απεργία πείνας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα αλλά διέκοψε για σήμερα, προκειμένου το δικαστήριο να αποφασίσει για τα δύο αιτήματα των κατηγορουμένων, τα οποία τελικά απορρίφθηκαν. Όσον αφορά στο πρώτο αίτημα, το δικαστήριο ανέφερε ότι απηύθυνε έγγραφο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για τήρηση μαγνητοφωνημένων πρακτικών, όμως το υπουργείο απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Σχετικά με την παρακράτηση των ταυτοτήτων, το δικαστήριο σημείωσε ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της δημοσιότητας από τον αστυνομικό έλεγχο των ταυτοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Γιώργος Καραγιαννίδης, μιλώντας εκ μέρους όλων των συγκατηγορούμενων του, διάβασε γραπτή δήλωση στην οποία οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι ανακαλούν την εντολή προς τους δικηγόρους τους, αρχίζουν αποχή συσσιτίου και σε περίπτωση που το δικαστήριο τους διορίσει νέους συνηγόρους, θα προβούν σε απεργία πείνας. Τόνισαν ότι παραμένουν ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους, χαρακτήρισαν ειδικό το δικαστήριο και χαρακτήρισαν τους δημοσιογράφους «διαστρεβλωτές της πραγματικότητας σε απευθείας σύνδεση με την Αντιτρομοκρατική. Όπως έχουν εκθέσει τις προσωπικές μας ζωές και των οικογενειών μας, έτσι είναι κι αυτοί εκτεθειμένοι».

Λίγο πριν αποχωρήσουν από την αίθουσαν οι κατηγορούμενοι, σημειώθηκε ένταση.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για μία γυναίκα από το ακροατήριο που κατήγγειλε ότι βιντεοσκοπείται η δίκη. Η πρόεδρος απάντησε ότι δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή της. Ωστόσο, ακολούθησε διαπληκτισμός, σύμφωνα με δημοσιεύματα, όταν έγινε αντιληπτός αστυνομικός με πολιτικά να τραβά φωτογραφίες. Μητέρα ενός εκ των κατηγορουμένων κατήγγειλε επίσης ότι βίντεο τραβούσε και δημοσιογράφος.

Στο μεταξύ, ακούγονταν δυνατά χτυπήματα της πόρτας από την πλευρά των κρατητηρίων και ο επικεφαλής της φρουράς εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου (τα μέλη του δικαστηρίου είχαν κατέβει από την έδρα λόγω της έντασης) και άρχισε να φωνάζει ότι οι κρατούμενοι επιχειρούν να φύγουν. Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς το μέρος των κρατητηρίων και διαπίστωσαν ότι οι έξι κατηγορούμενοι είχαν φύγει από το δωμάτιο κράτησης και είχαν μετακινηθεί τρέχοντας προς τον προαύλιο χώρο. Η διμοιρία της υπηρεσίας Μέτρων Τάξης έσπευσε στην πίσω πλευρά της αίθουσας μαζί με δύναμη από τη φρουρά των φυλακών και οι κατηγορούμενοι ξαναοδηγήθηκαν στο χώρο των κρατητηρίων.

Ads

Το δικαστήριο, αφού διόρισε τους νέους συνηγόρους των κατηγορουμένων, διέκοψε την ακροαματική διαδικασία για αύριο, προκειμένου οι συνήγοροι να ενημερωθούν για τη δικογραφία. Μετά την αρχική τους δήλωση για αποχή συσσιτίου, οι κατηγορούμενοι προχωρούν από σήμερα σε απεργία πείνας.

Σημειώνεται επίσης ότι η συνήγορος του Παναγιώτη Αργυρού Ιωάννα Κούρτοβικ ζήτησε από το δικαστήριο μέσω του εισαγγελέα να κινήσει όλες τις νόμιμες πειθαρχικές διαδικασίες ώστε να εντοπιστεί ο ένοχος και να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις για τη διαρροή καταθέσεων συγγενών των κατηγορουμένων σε κυριακάτικη εφημερίδα. Όπως είπε η κυρία Κούρτοβικ, πρόκειται περί ατοπήματος ενώ η πρόεδρος χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων «ασχήμια».