Στον απόηχο του χθεσινοβραδινού διαγγέλματος από τον πρωθυπουργό, και μέσα σε βαρύ κλίμα, διακόπηκε σήμερα -τουλάχιστον έως το τέλος Φεβρουαρίου- η διαπραγμάτευση εργοδοτών και εργαζομένων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010. Να προηγηθούν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα ως προς τα φορολογικά ζητήματα, επιθυμούν οι εργοδοτικές ενώσεις. Περισσότερη αδιαλλαξία των εργοδοτών, ύστερα από την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων, διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι.

Ads

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις ανακοινώσεις Παπανδρέου εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδας), εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, λέγοντας ότι θλίβεται βαθύτατα για την υποχώρηση της κυβέρνησης στα «θέλω» των αγορών. Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για διάγγελμα που περιλαμβάνει σκληρά και επώδυνα μέτρα για τους μη έχοντες και κατέχοντες, δηλαδή τους μισθωτούς, και το οποίο -κατά τη γνώμη του- εξέλαβαν ως μήνυμα οι εργοδότες. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θα εισηγηθεί στην αυριανή Ολομέλεια της Συνομοσπονδίας την κήρυξη γενικής απεργίας στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς και την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από το διάλογο για το Ασφαλιστικό.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τάχθηκε υπέρ των κυβερνητικών μέτρων, μιλώντας για σκληρή οικονομική πραγματικότητα. Ή θα δεχθούμε να κάνουμε τις αναγκαίες θυσίες, ή θα περιέλθουμε σε σκληρότερη επιτήρηση από τις Βρυξέλλες, σημείωσε.

Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση περιμένει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς τους κοινωνικούς εταίρους. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι καταρχήν -σε αντίθεση με το ΣΕΒ- αποδέχεται την πρόταση της ΓΣΕΕ για εφάπαξ αύξηση στον κατώτατο μισθό πριν από την κύρια διαπραγμάτευση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θέλει πρώτα να δει τις κατευθύνσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία, όπως εκτίμησε, συζητείται εν κρυπτώ.

Ads

Μας αιφνιδίασαν τα μέτρα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδας), Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εκτίμησε ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να ανέρχονται, έστω και για ψυχολογικούς λόγους, τουλάχιστον στο όριο του πληθωρισμού.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Γιώργος Τσαλικάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες προκάλεσαν σοκ στους εργαζόμενους και έκαναν τους εργοδότες πιο αδιάλλακτους.

Κυβέρνηση και ΣΕΒ βρίσκονται σε ανοιχτή συνεννόηση και επιλέγουν τη σκληρή γραμμή σε βάρος των εργαζομένων, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης.

Τα μέτρα έχουν αποθρασύνει την εργοδοτική πλευρά, θέλουν δικά τους ακόμη και τα «ψίχουλα» για τα οποία συζητάμε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Θόδωρος Κούτρας.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως διαφαίνεται από τα 65 στα 67 χρόνια, ο επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, επικαλούμενος σχετικές μελέτες, εκτίμησε ότι αυτή πλήττει την παραγωγικότητα της οικονομίας, χωρίς παράλληλα να προσφέρει μεγάλα οφέλη –υπολογίζεται ότι διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για επιπλέον 6-7 μήνες.