Διακόπηκε για την Πέμπτη το πρωί η δίκη των 9 νεαρών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Από τους 18 δικηγόρους που διόρισε χθες αυτεπάγγελτα το δικαστήριο, παρουσιάστηκαν μόνο οι 4, οι οποίοι αρνήθηκαν το διορισμό τους. Παράλληλα, οι έξι από τους εννέα κατηγορούμενους δεν προσήλθαν στη δίκη.

Ads

Όσον αφορά στους δικηγόρους, οι τέσσερις που εμφανίστηκαν σήμερα στη διαδικασία δήλωσαν ότι αρνούνται το διορισμό τους, προβάλλοντας ηθικά διλήμματα και επικαλούμενοι τον κώδικα δεοντολογίας των δικηγόρων. Έπειτα και από αυτή την εξέλιξη, το δικαστήριο διόρισε νέους δικηγόρους, ενώ διέταξε να αποσταλεί και απόσπασμα των πρακτικών στον εισαγγελέα καθώς και στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών προκειμένου να ασκηθούν κυρώσεις εις βάρος των δικηγόρων που αρνήθηκαν το διορισμό και εκείνων που δεν εμφανίστηκαν καθόλου στο δικαστήριο. Ακόμα, εμφανίστηκαν δύο εκπρόσωποι, από ακόμη δύο διορισθέντες συνηγόρους, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι δικηγόροι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο προχώρησε στον διορισμό δικηγόρων όταν οι κατηγορούμενοι έπαυσαν τους συνηγόρους τους και αποχώρησαν από τη διαδικασία, διαμαρτυρόμενοι για την απόρριψη των αιτημάτων τους για μαγνητοφώνηση των πρακτικών και μη κράτηση των ταυτοτήτων όσων παρακολουθούν τη δίκη.

Στο μεταξύ, σήμερα προσήλθαν στο δικαστήριο μόνο οι 3 ελεύθεροι κατηγορούμενοι, Μανόλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης, οι οποίοι δήλωσαν πως δεν αποδέχονται τους δικηγόρους, που διόρισε το δικαστήριο και ζήτησαν ολιγοήμερη διακοπή της δίκης προκειμένου, όπως είπαν, να έρθουν σε επαφή με τους συνηγόρους τους και να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία τους.

Ads

Η πρόεδρος ανέγνωσε βεβαίωση, από τις φυλακές, ότι οι έξι κρατούμενοι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στο δικαστήριο και να παραστούν στη δίκη.

Παράλληλα, η η μητέρα του Π. Μασούρα, Αγγελική Ψυχογιού, ζήτησε το λόγο από την πρόεδρο προκειμένου, όπως είπε, να πειστεί το δικαστήριο να δώσει μία παράταση ώστε οι γονείς να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους και να τα συμβουλέψουν διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «τα παιδιά μας είναι σε σύγχυση, προχωρούν σε απεργία πείνας, θα πεθάνουν για μια δίκη που οδηγεί σε δυσβάσταχτες ποινές».

Η πρόεδρος αφού πολλές φορές της τόνισε ότι δικονομικά δεν έχει το λόγο, της ζήτησε να διευκρινίσει για ποιο λόγο δεν ήρθε ο γιος της στη δίκη. «Ο γιός μου δεν μπορεί να παραστεί αφενός γιατί εδώ κι ενάμισι χρόνο χειρίζεται την υπόθεσή μας ένας συνήγορος», είπε η κ. Ψυχογιού. Σε ερώτηση της προέδρου γιατί τον έπαυσε, απάντησε: «Για λόγους προφανείς… Υποβάλαμε αιτήματα που δεν έγιναν δεκτά. Δώστε μια παράταση σ’ αυτή τη διαδικασία. Είναι δυνατόν… Είμαστε γονείς, καταλάβετέ μας. Ν’ αφήσουμε να κάνουν τα παιδιά μας απεργία πείνας;».

Το λόγο ζήτησε και ο πατέρας της κατηγορουμένης Κωνσταντίνας Καρακατσάνη, που ζήτησε από το δικαστήριο να μεριμνήσει ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους. Όπως είπε, επισκεπτήριο έχει μόνο κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, «πέντε λεπτά πίσω απ’ το τζάμι, πώς να μιλήσουμε, πώς να συνεννοηθούμε;», ρώτησε.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος Ερρίκος Ράλλης ζήτησε από το δικαστήριο να ξανασκεφθεί τις αποφάσεις του, τόσο για την παρακράτηση ταυτοτήτων στην είσοδο όσο και για το ζήτημα της καταγραφής των πρακτικών.