Οι διακοπές το φετινό καλοκαίρι πρόκειται να στοιχίσουν πιο πολύ από ποτέ σε όσους και όσες επιλέξουν να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά, και πολύ περισσότερο σε αυτά που έχουν «τουριστική φήμη».

Ads

Δεν αναφερόμαστε, μόνο, σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που ανέκαθεν ήταν πολύ ακριβά – φέτος το συνολικό κόστος έχει ανέβει κι άλλο-, αλλά και σε νησιά όπως η Φολέγανδρος και η Νάξος, που δεν είχαν παρόμοια φήμη, τουλάχιστον πριν από μερικά χρόνια.

Το συμπέρασμα, μάλιστα, που βγαίνει είναι ότι οι τιμές έχουν εκτοξευτεί τόσο, ώστε δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό δεν έχουν μεγάλες διαφορές στο συνολικό κόστος, εισιτηρίων, αυτοκινήτου και διαμονής.

Βέβαια, πάντα υπάρχει η επιλογή του «εναλλακτικού τουρισμού», δηλαδή κάποιος ή κάποια μπορεί να περάσει τις μέρες του/της στο νησί κάνοντας camping αντί να μείνει σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Αυτά τα σενάρια, σίγουρα θεωρούνται πιο οικονομικά, αν και τα τελευταία χρόνια η ελεύθερη κατασκήνωση είναι υπό διωγμό, καθώς η τουριστική ανάπτυξη θέλει λιμάνια για σκάφη, ξενοδοχεία και ξαπλώστρες αντί για σκηνές, ελεύθερο τοπίο και οικονομικά αδύναμους επισκέπτες. 

Ads

Παράδειγμα

Υποθετικό σενάριο: δύο άτομα από την Αθήνα επιλέγουν να πάνε διακοπές από τις 20 έως τις 26 Ιουλίου είτε σε νησί της Ελλάδας είτε σε περιοχή του εξωτερικού, η οποία να είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Τα νησιά για τα οποία αναζητήσαμε τιμές είναι η Πάρος, η Νάξος, η Αστυπάλαια και η Φολέγανδρος  και οι περιοχές του εξωτερικού είναι το Ζαντάρ στην Κροατία, το Μπάρι στην Ιταλία, η Κωνσταντινούπολη και η Νίκαια στη Γαλλία.

Τέλη Ιουλίου τα νησιά είθισται να έχουν περισσότερο κόσμο, πλησιάζοντας, δηλαδή, προς τον Αύγουστο, άρα πρόκειται για περίοδο κατά την οποία ο τουρισμός αυξάνεται σταδιακά. Τα νησιά που επιλέξαμε είναι μεν τουριστικά (κάθε ένα για διαφορετικούς λόγους), αλλά δεν είναι και στο επίπεδο της Μυκόνου ή της Σαντορίνης. Εξίσου τουριστικοί (ίσως και περισσότερο) είναι και οι προορισμοί του εξωτερικού.

Οι τιμές είναι οι κατώτατες που υπάρχουν για τα εισιτήρια, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά, και από τις ίδιες πλατφόρμες, για τη διαμονή επιλέχτηκε μια πλατφόρμα ενοικίασης ταξιδιωτικού γραφείου και μια πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων, με τις τιμές να είναι, επίσης, οι χαμηλότερες (δεν υπολογίστηκαν επιλογές για camping ή hostel/πανδοχεία) και για την ενοικίαση αμαξιού επιλέχτηκαν οι πιο φτηνές, διαθέσιμες επιλογές της ιστοσελίδας από την οποία είδαμε τις τιμές για τα αεροπορικά εισιτήρια.

Από το τελευταίο, εξαιρείται η Νίκαια, για την οποία επιλέξαμε άλλη πλατφόρμα λόγω μεγάλης διαφοράς στην τελική τιμή ενοικίασης αυτοκινήτου.

Φυσικά, δεν έχουν υπολογιστεί έξοδα (πχ βενζίνες, φαγητό, ποτό) κατά τη διάρκεια της παραμονής στα μέρη που αναφέρουμε, οπότε οι παρακάτω τιμές είναι οι ελάχιστες που θα δαπανηθούν.

Η Πάρος, θεωρείται από τις πιο ακριβές φετινές επιλογές από τα νησιά και αυτό φαίνεται από τις τιμές που συγκεντρώσαμε. Συνολικά το κάθε άτομο θα πρέπει να ξοδέψει 455 ευρώ για εισιτήρια, διαμονή, αμάξι, ωστόσο αν θελήσουν να μείνουν κοντά στη Νάουσα και όχι (κυριολεκτικά) στην άλλη άκρη του νησιού, όπου βρίσκεται το φτηνότερο κατάλυμα που φαίνεται και στον πίνακα, το συνολικό ποσό πλησιάζει, στην κυριολεξία, τη συνολική τιμή της Νίκαιας, της πιο ακριβής από τις διεθνείς επιλογές μας. Χωρίς αμάξι το κάθε άτομο θα χρειαστεί 347 ευρώ, αν και στην περίπτωση που δεν μείνουν στη Νάουσα οι μετακινήσεις με τις συγκοινωνίες θα είναι συχνές και πολύ πιθανό αυτό το σενάριο να στοιχίσει εν τέλει παραπάνω στο κάθε ένα.

Η Νίκαια είναι η πιο ακριβή περίπτωση (573,99) από αυτές που τοποθετήσαμε στον πίνακα, ωστόσο η ενοικίαση αμαξιού μπορεί να αποφευχθεί για τον απλούστατο λόγο ότι οι συγκοινωνίες της είναι υψηλού επιπέδου. Η Νίκαια, μάλιστα, διαθέτει και μετρό. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να συγκρίνουμε την πόλη της νοτιοανατολικής Γαλλίας με τους άλλους προορισμούς, κοιτώντας στην προκειμένη την τιμή ανά άτομο χωρίς το αμάξι (446), το οποίο, μάλλον, μοιάζει περιττό.

Συνεχίζοντας, η επόμενη ακριβότερη επιλογή είναι η Φολέγανδρος. Πρόκειται να στοιχίσει στο κάθε άτομο 413 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς αμαξιού από τον Πειραιά στο νησί και το αντίστοιχο κόστος χωρίς το αμάξι, είναι 299,2 ευρώ. Το νησί των Κυκλάδων, μάλιστα, έχει τα πιο ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια από τα υπόλοιπα.

Το Ζαντάρ, που βρίσκεται στις εντυπωσιακές (και άκρως τουριστικές) Δαλματικές Ακτές της Κροατίας, είναι μια ακριβή περίπτωση, χωρίς να έχει μεγάλη διαφορά, πάντως, από τις υπόλοιπες ελληνικές επιλογές που βλέπουμε στον πίνακα. Με αμάξι το κάθε άτομο θα πληρώσει 462,36 ευρώ και χωρίς, 347,5.

Η Αστυπάλαια ανήκει στα Δωδεκάνησα και αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και αναμένεται να στοιχίσει τουλάχιστον 400 ευρώ (397,75 με βάση τα στοιχεία που παραθέτουμε). Το ποσό αυτό χωρίς το αμάξι μειώνεται κατά, περίπου, 100 ευρώ (292).

Ένας ιδιαίτερα όμορφος, τουριστικός και φτηνός, συγκριτικά με τα ελληνικά νησιά, προορισμός είναι το Μπάρι της Ιταλίας, που αποτελεί λιμάνι της Αδριατικής θάλασσας στη νοτιοανατολική μεριά της χώρας. Σε σύγκριση με τις άλλες τρεις περιοχές του εξωτερικού, εδώ εξετάζουμε το ενδεχόμενο της μεταφοράς μέσω πλοίου από Ηγουμενίτσα αντί αεροπλάνου από το Ελευθέριος Βενιζέλος, επομένως θα πρέπει να προστεθούν τα διόδια και οι βενζίνες στα μεταφορικά. Συνολικά το ταξίδι θα στοιχίσει ανά άτομο 273 ευρώ, τουλάχιστον, και 212,5 χωρίς το αμάξι.

Κλείνοντας με τους ελληνικούς προορισμούς, για να ταξιδέψουν τα δύο αυτά άτομα στη Νάξο θα πρέπει να ξοδέψουν για εισιτήρια, διαμονή και αμάξι 382,5 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που δεν μεταφέρουν το αμάξι από τον Πειραιά στο νησί των Κυκλάδων, θα πληρώσουν 266,5 ευρώ.

Η Κωνσταντινούπολη, ο τελευταίος διεθνής προορισμός που παραθέτουμε, αν και δεν φημίζεται για τις… παραλίες της (βρίσκεται ανάμεσα στη θάλασσα του Μαρμαρά και στο Βόσπορο), σίγουρα το ταξίδι εκεί θα στοιχίσει λιγότερο απ’ ό,τι στα 4 ελληνικά νησιά στον παραπάνω πίνακα. Με την ενοικίαση αμαξιού στην Τουρκία το συνολικό κόστος για κάθε άτομο θα φτάσει τα 329 ευρώ, ενώ αποφεύγοντας την ενοικίαση οχήματος (μοιάζει περιττό, εξάλλου, δεδομένου ότι οι συγκοινωνίες είναι πολύ καλές), το ποσό πέφτει στα 238,5 ευρώ.