Την πρόθεσή της να ζητήσει συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για το θέμα των διακοπών της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κρήτη, προσκεκλημένη του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέφρασε η Σόφι ιν’τ Βελντ.

Ads

Όπως αναφέρει η στήλη του Politico, Brussels Playbook, η ευρωβουλεύτρια και μέλος της PEGA που διερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, ανέφερε ότι θα απευθύνει επιστολή στην Επιτροπή και τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη ζητώντας να διεξαχθεί συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας. Μάλιστα τονίζει πως «είναι καθήκον του Σώματος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να θέσει προ των ευθυνών της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κατά την ίδια, οι διακοπές ήταν μια «σοβαρή παραβίαση των συνθηκών, της πολιτικής ευπρέπειας και ουδετερότητας» ενώ συμπλήρωσε πως η φον ντερ Λάιεν είναι η επικεφαλής της Κομισιόν και την ίδια ώρα παραθερίζει στη βίλα ενός εκ των ηγετών.

«Θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της» σχολίασε.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, στις 14 Αυγούστου, η Σόφι ιν’τ Βελντ σχολίασε καυστικά με ανάρτησή της τις διακοπές της φον ντερ Λάιεν αναφέροντας:

«Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εμφανώς σιωπηλή σχετικά με τα pushbacks, την έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου, το σκάνδαλο υποκλοπών που στοχεύει τους αντιπάλους της ΝΔ, την ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου και την υπονόμευση ανεξάρτητων εποπτικών οργάνων» έγραφε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της η Ολλανδή ευρωβουλεύτρια.

Την ανάρτηση συνόδευε δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο η πρόεδρος της Κομισιόν «ολοκληρώνει αυτή τη στιγμή ένα σύντομο, ιδιωτικό ταξίδι στα Χανιά της Κρήτης, όπου μαζί με τον σύζυγό της παραθέρισαν ως καλεσμένοι του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του στο εξοχικό τους στο Ακρωτήρι».

Η επιτροπή πάντως υποβαθμίζει το θέμα και σύμφωνα με το Politico, εκπρόσωπό της ανέφερε πως «ήταν ένα ιδιωτικό ταξίδι, πλήρως σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής».