Τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής για τη λειτουργία των θεσμών και την αποτροπή της βίας ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καταγγέλλοντας παράλληλα τις επιθέσεις κατά βουλευτών, που υποκινούνται, από «ακραίες πολιτικές δυνάμεις».

Ads

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου συζητείται πληθώρα θεμάτων, ο πρωθυπουργός απηύθυνε ακόμη προσκλητήριο διαλόγου προς τους πολιτικούς, τους διανοούμενους και τους πολίτες, επισημαίνοντας πως «η ιδεολογική τρομοκρατία δεν έχει θέση στη Δημοκρατία».

Όπως εξήγγειλε, η κυβέρνηση αναμένεται, σύντομα, να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με πολιτικές και μέτρα για τη διασφάλιση των θεσμών τη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους και την αποτροπή φαινομένων βίας, τα οποία εκτείνονται από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, μέχρι την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και τη δράση της Αστυνομίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει και πρέπει όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη λειτουργία της δημοκρατίας και την ελευθερία της κοινωνίας. Παράλληλα, καταδίκασε τα φαινόμενα βίας που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι «μια οργανωμένη πολιτεία δεν μπορεί να αναχθεί τη βία είτε αυτή ασκείται από μεμονωμένους ανθρώπους είτε από οργανωμένες ομάδες».

Ads

«Οι επιθέσεις κατά του Κοινοβουλίου ακρωτηριάζουν τη δημοκρατία και αν ισχύσει η αρχή της βίας, θα είναι εκδήλωση βαρβαρότητας», δήλωσε, προσθέτοντας πως κάθε φορά που καλλιεργήθηκε ο αντικοινοβουλευτισμός, δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή της και η εκτροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, αρνήθηκε εκ νέου σήμερα οποιαδήποτε πολιτική κάλυψη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σε πρακτικές βίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του σχήματος, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ, τόνισε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να συμμετέχει σε ειρηνικές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. «Είναι νόμιμο κατοχυρωμένο δημοκρατικό μας δικαίωμα, συνταγματικό και πολιτικό. Θα το ασκούμε. Δεν θα αυτολογοκριθούμε», επισήμανε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «γκεμπελική προπαγάνδα».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατονομάστηκαν από το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη ότι ηγήθηκαν ομάδων που επιτέθηκαν κατά πολιτικών, θα κινηθούν δικαστικά εναντίον του.

Ακόμη, σε ανακοίνωση-σχόλιο στην ομιλία του πρωθυπουργού, ο Συνασπισμός επισημαίνει «ο πρωθυπουργός σήμερα κινούμενος στην επικίνδυνη και αντιδημοκρατική λογική της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων επανέλαβε τη θεωρία των υποκινητών. Η δημοκρατία, όμως, υπονομεύεται από τη στοχοποίηση πολιτικών χώρων, τη γενικευμένη αστυνομοκρατία και τα αντιλαϊκά μέτρα». Στην ίδια ανακοίνωση προτίθεται πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης την αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά, για να καλύψει το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της, την αποσυσπείρωση της κομματικής της βάσης και τον πραγματικό της φόβο απέναντι στους ειρηνικούς και μαζικούς κοινωνικούς αγώνες που αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για την ανατροπή της».

Το ΚΚΕ, πάλι, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό, ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι μακριά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι, αξιοποιώντας τις προβοκάτσιες και τις γελοίες «συγκρούσεις» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσουν να καταστείλουν το οργανωμένο ταξικό εργατικό – λαϊκό κίνημα. Νόμος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι το δίκιο τους και η πάλη για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους που η κυβέρνηση, η πλουτοκρατία και η ΕΕ τσακίζουν».

«Ο κ. Παπανδρέου μεταθέτει συστηματικά τις ευθύνες του. Καλή η καταδίκη της βίας, ας απολογηθεί όμως πρώτα ο ίδιος, ως ηθικός αυτουργός για την απρόκλητη βία της Αστυνομίας, το χάος και την τεράστια οικονομική ζημία στο κέντρο της Αθήνας. Ας πάψει επίσης να παρακρατά βίαια τον ανθρωπιστικό στολίσκο για την Γάζα», σχολίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις επιθέσεις και στους προπηλακισμούς βουλευτών και υπουργών σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι οι ενέργειες αυτές είναι αυθόρμητες. Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, πρόκειται για μερικώς οργανωμένες επιθέσεις, διότι «δεν εξηγείται διαφορετικά να γίνονται ταυτόχρονα, σε 80 διαφορετικά σημεία επιθέσεις σε βάρος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και σε πολλές από αυτές να έχουν τυπώσει κάποιοι και αφίσες με τα πρόσωπα που δέχονται επίθεση».

Μ. Όθωνας: Αναλογική η αντίδραση των αστυνομικών στη δράση των διαδηλωτών

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, μιλώντας στο ρ/σ Real FM, αμφισβήτησε τις καταγγελίες περί «αποκλεισμού» των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και τη ρίψη δακρυγόνων στο σταθμό του Μετρό ενώ για την όποια δυσφορία προκλήθηκε στους συγκεντρωμένους, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνη στους εργαζόμενους του μετρό, που αρνήθηκαν να κατεβάσουν «ρολά». Ακόμη χαρακτηρίζει ως «αναλογική» της δράσης των διαδηλωτών, την αντίδραση της αστυνομίας με την ρίψη χιλιάδων δακρυγόνων.

Επίσης, δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του Μ. Καρχιμάκη για συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στους προπηλακισμούς βουλευτών, εκφράζοντας τη μεγάλη του ανησυχία για τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποδοκιμασίας.