Μετά τις αποκαλύψεις εφημερίδας για τις δραστηριότητες µάνατζερ από τη Θεσσαλονίκη, οι έρευνες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) οδηγεί πλέον σε διαιτητές ποδοσφαίρου και συγκεκριµένους παράγοντες που φέρονται να είχαν συναλλαγές µαζί του, ενώ στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχει µπει και δεύτερος ποδοσφαιρικός ατζέντης µε έδρα των δραστηριοτήτων του την Αθήνα.

Ads

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα των Νέων, που αποκάλυψαν την περίπτωση του μάνατζερ από τη Θεσσαλονίκη, ύστερα εντολή από τον εισαγγελέα του ΣΔΟΕ άνοιξαν και δεσμεύτηκαν οι λογαριασµοί του µάνατζερ από τη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκε το αστρονοµικό ποσό των 26.000.000 ευρώ.

Οι συναλλαγές με τους συγκεκριμένους λογαριασμούς οδήγησαν το ΣΔΟΕ και σε διαιτητές, εκτός από αθλητικούς παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Προτεραιότητα έχουν δοθεί στις καταθέσεις και εµβάσµατα που έγιναν από διαιτητές, που όπως προκύπτει από τον έλεγχο των λογαριασµών, διατηρούσαν «στενές επαφές» τα τελευταία χρόνια µε τον αθλητικό ατζέντη, γεγονός που δηµιουργεί υπόνοιες για στηµένα παιχνίδια.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της εφημερίδας, οι έρευνες του ΣΔΟΕ για τον δεύτερο µάνατζερ, εντόπισαν στοιχεία εµπλοκής σε παράνοµες δραστηριότητες. «Ωστόσο για το συγκεκριµένο πρόσωπο οι αρχές τηρούν σιγήν ιχθύος, καθώς, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά χθες στελέχη του ΣΔΟΕ, η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή» σημειώνει το ρεπορτάζ.

Ads

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν ήδη καλέσει για κατάθεση τους πρώτους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, που περιλαµβάνονται στον κατάλογο περίπου 100 προσώπων τα οποία εµφανίζονται να κατέθεταν χρήµατα στους λογαριασµούς του πρώτου μάνατζερ, αναφέρει το δημοσίευμα. Εκτός από τις διερευνόµενες φορολογικές παραβάσεις, οι διωκτικές αρχές καλούνται τώρα να εξετάσουν αν στοιχειοθετείται και το αδίκημα για ξέπλυµα «βρώµικου» χρήµατος.

Προς το παρόν πάντως, αναφέρει το άρθρο, το µοναδικό ύποπτο παιχνίδι που εξετάζεται από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, χωρίς να προκύπτει σχέση µε τον µάνατζερ, είναι ο ποδοσφαιρικός αγώνας του Αγροτικού Αστέρα µε την Καβάλα, που έγινε τον Οκτώβριο του 2009 για το Κύπελλο Ελλάδας και έληξε µε σκορ 0-3. Ο αγώνας περιλαµβάνεται µε την ένδειξη «χειραγωγηµένος» στη λίστα που παρέδωσε η UΕFΑ στον γενικό γραµµατέα Αθλητισµού Π. Μπιτσαξή. Τις υποψίες των Ευρωπαίων προκάλεσε το γεγονός ότι από το 46ο έως το 80ό λεπτό της αναµέτρησης, κι ενώ το σκορ ήταν 0-1, πονταρίστηκαν υπέρογκα ποσά στο ιντερνετικό στοίχηµα στο σηµείο «over», που σηµαίνει ότι θα σηµειωθούν τουλάχιστον τρία γκολ ώς το τέλος. Η «πρόβλεψη» επιβεβαιώθηκε µε τον αγώνα να λήγει 0-3.

Επανέρχεται το ιδιώνυμο για τα αδικήματα βίας στα γήπεδα

Το «πράσινο φως» για την επαναφορά του ιδιώνυμου ως προς τα αδικήματα που διαπράττονται στους αθλητικούς χώρους άναψε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης. Το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, στο Προεδρικό Μέγαρο με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού διαπίστωσε ότι η βία στα γήπεδα έφτασε σε οριακό σημείο, με τις ευθύνες της πολιτείας να είναι διαχρονικές και αναμφισβήτητες, κάλεσε τους αρμόδιους να δράσουν συντονισμένα για την πάταξη του χουλιγκανισμού, ο οποίος αποκτά όλο και πιο ακραία μορφή.

Ιδιώνυμο χαρακτηρίζεται το αδίκημα το οποίο τιμωρείται από έναν ειδικό ποινικό νόμο. Ο αθλητικός νόμος 3262/2004 ο οποίος ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο με εισήγηση του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού προέβλεπε ότι για τα αδικήματα που διαπράττονται εντός και εκτός γηπέδων και αφορούν βιαιοπραγίες, απειλές, χρήση αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη, κατοχή βεγγαλικών, καπνογόνων, κροτίδων και εύφλεκτων υλών, υβριστικά συνθήματα, παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη της κοινής ειρήνης, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, φθορά ξένης περιουσίας,«απαγορεύεται η μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική».

Για την εκδίκαση των εν λόγω αδικημάτων εφαρμοζόταν η αυτόφωρος διαδικασία και οι παραβάτες οδηγούνταν στη φυλακή ακόμη και για ποινή δύο ημερών. Το ιδιώνυμο αδίκημα καταργήθηκε από τον μετέπειτα υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη με τον νόμο 3706/2008, ο οποίος επανέφερε σε ισχύ τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, ενώ απαγόρευε στους καταδικασθέντες για διάστημα έξι μηνών να παρακολουθούν αγώνες της ομάδας τους.