Ένα δαιδάλωδες διάγραμμα που απεικονίζει την κατά Βαρουφάκη δυναμική της ελληνικής οικονομίας για ανάπτυξη και το οποίο παρουσίασε σε διάλεξη του στο πλαίσιο συνεδρίου του European Business Summit, την προηγούμενη εβδομάδα, «τρέλανε» τους συναδέλφους του οικονομολόγους με κάποιους να τον χαρακτηρίζουν «παράφρονα».

Ads

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Ρolitico «ο Βαρουφάκης προβληματίζει τους οικονομολόγους με δυσνόητες διαλέξεις» και δημοσιεύει αντιδράσεις οικονομολόγων, θετικές και αρνητικές, για την επίμαχη διάλεξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διάλεξη συνοδευόταν από μια σειρά διαγραμμάτων με χαρακτηριστικό εκείνο με τον τίτλο «Looking Forward-Synergistic Reforms» που έμοιαζε με ένα «τερατώδη αστερισμό» από μια «ντουζίνα όρων» και από «πολύχρωμα τόξα που έδειχναν προς διάφορες κατευθύνσεις».

Ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος ζήτησε τη γνώμη ορισμένων οικονομολόγων αλλά και ανθρώπων της αγοράς για την παρουσίαση.

Ads

Ο οικονομολόγος Robert Barro (Πανεπιστήμιο Harvard) σχολιάζει πως «το διάγραμμα αυτό αποτελεί προφανώς μέρος της ελληνικής εκστρατείας που έχει στόχο να εδραιώσει τη φήμη του ως παράφρονα. Μια τέτοια στάση μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και άλλους “σοβαρούς” διεθνείς οργανισμούς».

Ο καθηγητής Γιώργος Μπίτρος (Πανεπιστήμιο Αθηνών) σχολιάζει ότι «ο Βαρουφάκης είναι μπερδεμένος γιατί περιφρονεί τα δεδομένα». «Αυτοί οι άνθρωποι ζουν στα μαρξιστικά τους σύννεφα και αποτελεί σπατάλη χρόνου να προσπαθήσουμε να τους λογικεύσουμε. Για μένα, ως επαγγελματία οικονομολόγο, το να παρουσιάζεις τέτοιες καρικατούρες αντί για ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικά ταπεινωτικό», σημειώνει.

Ο καθηγητής George Hendrikse (Πανεπιστήμιο Erasmus, Ρότερνταμ) από την πλευρά του σχολιάζει ότι το διάγραμμα αυτό είναι «πολύ ευρύ για να δίνει πληροφορίες».

Ο Guntramm Wolff της δεξαμενής σκέψης Bruegel (Βρυξέλλες) σημειώνει πως «πρόκειται για ένα τυπικό διάγραμμα που δείχνει τις διασυνδέσεις μεταξύ διαφόρων τομέων. Ως εκ τούτου, σε αυτή τη φάση δεν είμαι σίγουρος τι μπορώ να εξάγω ως συμπέρασμα. Είναι αρκετά σαφές ότι υπάρχει ροή χρήματος σε μια οικονομία, σωστά;».

Ο Daniel Gros της δεξαμενής σκέψης CEPS (Βρυξέλλες) λέει: «Πρόκειται για τη δική του θεώρηση όσον αφορά τη θετική επίδραση που θα υπάρξει αν διατεθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για ανάπτυξη, αν υπάρξει περισσότερη δραστηριότητα, περισσότερα έσοδα από φόρους και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών… Πρόκειται για την παλιά ιδέα ότι μπορείς να θεραπεύσεις με κάποιο τρόπο τα παλιά προβλήματα με νέο χρήμα από το εξωτερικό. Αυτό είναι ακριβώς το μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος».