Αναταραχή εντός της Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, μετά τα όσα είπε σε συνέντευξή του, στην οποία, μεταξύ άλλων, ζήτησε την παραίτηση Γεραπετρίτη και πρότεινε τον Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ads

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζει να οδηγεί σε ένα αβέβαιο πολιτικό μέλλον. Για τον πρώην πρωθυπουργό οι επιλογές είναι περιορισμένες και οι συμμαχίες ασταθείς, ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη χάνεται η πρωτοβουλία των κινήσεων ενώ ακόμη κι αυτή καθ’ αυτή η κίνηση της διαγραφής τον εμφανίζει σε θέση πίεσης.

Πάντως, σχεδόν όλοι όσοι διατύπωσαν την άποψή τους εντός της ΝΔ, στέκονται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας ουσιαστικά την απόφασή του σαν μονόδρομο.

Διαβάστε επίσης: ΝΔ / Η αβέβαιη επόμενη μέρα για Σαμαρά και Μητσοτάκη

Ads

Γεωργιάδης: Δεν διεγράφη ο Σαμαράς λόγω της πρότασής του για τον Καραμανλή

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο», τόνισε ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός «έκανε λάθος» με το να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση για τα εθνικά ζητήματα.

«Όλοι οι πολιτικοί έχουμε μια αίσθηση κάποιων ορίων. Οι πρώην πρωθυπουργοί προφανώς έχουν μια πιο μεγάλη ελευθερία λόγου σε σχέση με έναν βουλευτή. Αλλά το να υποδεικνύεις σε έναν πρωθυπουργό ποιον θα έχει υπουργό και να αμφισβητείς τον πατριωτισμό τους, αυτό δεν είναι πολιτική κριτική», ανέφερε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση εάν ο κ. Σαμαράς γνώριζε ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης σχολίασε πως «πιστεύω πως ναι».

Διαβάστε επίσης: Διαγραφή Σαμαρά / Βορίδης και Γεωργιάδης στο πλευρό του Μητσοτάκη

Στη συνέχεια σημείωσε τα εξής: «Δεν έχει διαγραφεί για την πρόταση του Καραμανλή που λένε, έχει διαγραφεί για τον Γεραπετρίτη και τα περί εξωτερικής πολιτικής. Δεν δίνουμε απολύτως τίποτα (στην Τουρκία), δεν παραχωρούμε καμία εθνική κυριαρχία, δεν γίνεται τίποτα που δεν γινόταν στο παρελθόν. Η γεωγραφία μας μάς επιβάλλει να μιλάμε με την Τουρκία. Όποιος υπήρξε πρωθυπουργός στο παρελθόν μιλούσε με την Τουρκία, όποιος θα υπάρξει πρωθυπουργός στο μέλλον θα μιλάει με την Τουρκία. Δεν είναι συμπαθούμε ή αντιπαθούμε την Τουρκία, είναι γιατί αναγκαστικά συμβιώνουμε στα σύνορα που έχουμε. Το ότι μιλάμε δεν σημαίνει πως πάμε να παραδώσουμε την εθνική κυριαρχία. Δεύτερον, μπορεί κάποιος υπουργός να παραδώσει την εθνική κυριαρχία μόνος του; Βάζει μια υπογραφή ένας υπουργός Εξωτερικών και παραδίδει το Αιγαίο; Υπάρχει περίπτωση να κάνει συμφωνία με την Τουρκία που δεν θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων; Υπάρχει τέτοιος νομικός τρόπος; Κανένας».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Αντώνης Σαμαράς «είναι ένας πολιτικός που εγώ τον αγαπώ και δεν αλλάζουν τα συναισθήματά μου από τα γεγονότα. Είναι πολύ δύσκολη για μένα η διαχείριση. Ο Αντώνης Σαμαράς με έχει ευεργετήσει στο παρελθόν, με έχει υποστηρίξει, με έχει κάνει υπουργό. Δεν ξεχνάω τίποτα από όλα αυτά. Του δείχνω σεβασμό αλλά πιστεύω πως στην προκειμένη περίπτωση έχει κάνει λάθος. Δεν μπορούσε να μην τον διαγράψει μετά από αυτή τη συνέντευξη και αν δεν το έκανε θα έδινε την εντύπωση στην κοινή γνώμη πως κάποια από αυτά μπορεί να έχουν κάποια βάση. Και η συνωμοσιολογία στην πολιτική μπορεί να καταστρέψει την πατρίδα και πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντικειμενικά δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο», υποστήριξε.

Για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο υπουργός τόνισε πως «έχουμε μια εν ενεργεία Πρόεδρο, την κ. Σακελλαροπούλου. Δεν μπορούμε να κάνουμε μια δημόσια συζήτηση που θα πετάει ο καθένας μας ένα όνομα και εκείνη θα είναι στο Μέγαρο να ακούει τι λέει ο ένας και ο άλλος. Πρέπει να σεβαστούμε το αξίωμα και το πρόσωπο. Όταν ανοίξει αυτή η συζήτηση, προφανώς θα την κάνουμε. Προφανώς, θα μπορούσε ο Κώστας Καραμανλής να παίξει αυτό το ρόλο. Το ποιος θα είναι όμως, θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό όταν έρθει η πρόταση στο τραπέζι».

Ερωτώμενος για το εάν μπορεί να αντιδράσουν βουλευτές της ΝΔ για την διαγραφή Σαμαρά, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη δημόσια: κανένας. Αυτό πιστεύω, όχι επειδή κάποιοι βουλευτές δεν είναι φίλοι του Αντώνη Σαμαρά, αλλά γιατί ο κάθε βουλευτής πέραν της όποιας φιλίας έχει, έχει και μια ευθύνη έναντι και της παρατάξεως και της πατρίδας».

 

Βορίδης: Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης από τη διαγραφή Σαμαρά

Τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την επόμενη μέρα κλήθηκε να σχολιάσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ.

Μιλώντας στο «Σήμερα», υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση το μείζον παραμένει η άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. «Εδώ η πολιτική σταθερότητα στηρίζεται ουσιαστικά στήριξη που δίνει το Κοινοβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να είμαι σαφής, στην κυβέρνηση. Θεωρώ λοιπόν ότι η στήριξη αυτή είναι αδιατάρακτη όλα αυτά τα χρόνια και δεν κινδυνεύει», ανέφερε ο κ. Βορίδης, υπογραμμίζοντας:

«Το σωστό ερώτημα είναι: υπάρχει ένα κόμμα που μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι δεξιότερα της ΝΔ; Εμείς αυτό που απαντάμε σε αυτό είναι ότι μιλάμε για πολιτικές συγκεκριμένες. Το δεξιότερα ή προς το κέντρο είναι μια συζήτηση η οποία αν δεν συνδέεται με συγκεκριμένες πολιτικές, λίγο μπερδεύει και αποπροσανατολίζει τα πράγματα. Για παράδειγμα, εμείς λέμε ότι συνεχίζουμε τον φράχτη στον Έβρο. Αυτό είναι μια δεξιά ή μια κεντρώα πολιτική; Το μεγάλο πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια σειρά από θέματα, όπως περιορισμός στην παράνομη μετανάστευση, αυστηριοποίηση του ποινικού κώδικα, παραγγελίες εξοπλιστικών κλπ, είναι ότι μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και τον κεντρώο και τον δεξιό ψηφοφόρο».

Στην ερώτηση για το αν ο κ. Σαμαράς μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, ο υπουργός σημείωσε πως δεν γνωρίζει τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, ενώ ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την πρόταση που έριξε στο τραπέζι να είναι επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής.

«Για να συζητήσουμε για καλές ή κακές ιδέες στο ζήτημα αυτό πρέπει πρώτα να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση δεν μπορεί να ανοίξει όταν έχουμε εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ξεκινήσουμε τώρα να συζητάμε 6 μήνες, από τώρα μέχρι τον Μάρτιο, ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε τελική ανάλυση, όλο αυτό είναι μια συζήτηση που θα ανοίξει κοντά στη λήξη της θητείας της νυν Προέδρου. Ως προς τα χαρακτηριστικά του, όμως, το μόνο που θέλουμε πάντα και το επιτάσσει το Σύνταγμα, είναι αυτά να είναι συνθετικά. Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια χαρακτηριστικά σε πρόσωπο που προέρχεται από την Κεντροδεξιά».

 

Νίκη Κεραμέως: «Στενάχωρη εξέλιξη» η διαγραφή Σαμαρά

«Είναι μία πολύ στενάχωρη εξέλιξη», δήλωσε από την πλευρά της, μιλώντας στο MEGA, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.

«Μιλάμε για τον Αντώνη Σαμαρά, μιλάμε για έναν πρώην πρόεδρο της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος σε δύσκολα χρόνια έβαλε πλάτη προκειμένου η χώρα μας να σταθεί όρθια. Σε προσωπικό επίπεδο, ο Αντώνης Σαμαράς με έχει τιμήσει και αυτό δεν το ξεχνώ. Πέρα από αυτό όμως, η αλήθεια είναι ότι με την τελευταία του τοποθέτηση διαφώνησε συνολικά με την πορεία της κυβέρνησης. Οριζοντίως διαφώνησε και διαφώνησε και σε επιμέρους ειδικά ζητήματα, όπως είναι τα εθνικά. Αυτό δεν άφηνε κανένα περιθώριο, καμία άλλη επιλογή. Δυστυχώς».

«Η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα σε σχέση με την στάση που ο ίδιος επέλεξε να κρατήσει. Η ΝΔ είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στη χώρα μας. Μπορείς να διαφωνείς ή να συμφωνείς μαζί της, αλλά είναι ένας πυλώνας σταθερότητας. Είναι μια σταθερά στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, στη Βουλή. Η ΝΔ είναι μια συμπαγής ΚΟ. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία ανησυχία για την πορεία της κυβέρνησης. Η ΝΔ είναι στον 6ο χρόνο διακυβέρνησης, έχει περάσει πολύ δύσκολους καιρούς και είναι δυνατή, αρραγής. Έχουμε έναν ισχυρότατο πρωθυπουργό, μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έναν πολύ συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πού θέλουμε να πάμε το χώρα μέχρι το 2027», συμπληρώνει.

 

Βασίλης Κικίλιας: Αναπόφευκτη η διαγραφή Σαμαρά

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σχολίασε, μεταξύ άλλων, και τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ.

«Για να είμαι ειλικρινής, είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή για μας στην παράταξη και σε ανθρώπινο επίπεδο αν θέλετε. Εμένα με στενοχωρεί, αλλά ήταν και αναπόφευκτη όμως», ανέφερε αρχικά ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να παίρνονται τη στιγμή που το timing είναι κατάλληλο. «Όταν υπάρχουν προσωπικές έριδες και μια εσωστρέφεια, αυτό προκαλεί αποστροφή ξέρετε. Ο εσωτερικός διάλογος, κι αυτό είναι υγεία για τα κόμματα, πρέπει να γίνεται επί τη βάσει πραγματικών δεδομένων και γεγονότων».

Αναφερθείς μάλιστα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο υπουργός δήλωσε πως ο πατριωτισμός και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων αποδεικνύεται στην πράξη και με πράξεις. «Ο φράκτης στον Έβρο και η θωράκιση των εξωτερικών συνόρων, το πώς το Λιμενικό μας υπερασπίζεται τα θαλάσσια σύνορα, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ευρώπη, τα Rafale, οι Bellhara και τα F35, όλα αυτά είναι πατριωτικές επιλογές. Αν τα συνοψίσει κανείς, αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε μια ενιαία συνεκτική πολιτική σε ό,τι έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια και την άμυνα. Κι αυτό δεν ήταν κατ΄ αποκοπή. Στο δικό μου υπουργείο υλοποιείται ένα πρόγραμμα 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για υλικοτεχνική υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό πολύ σημαντικό σε αυτό το παζλ και σε αυτήν την εξίσωση. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι γίνεται οποιεσδήποτε διεργασίες σε βάρος των εθνικών συμφερόντων».

 

Νικήτας Κακλαμάνης για διαγραφή Σαμαρά: Δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση

«Ήταν ένα άσχημο Σαββατοκύριακο, συνέβη κάτι που στην ιστορία της παράταξης και του κόμματος δεν έχει ξανασυμβεί», τόνισε, μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση».

«Το πρώτο θέμα που ενόχλησε πολύ ήταν ό,τι είπε ο Αντώνης σχετικά με την περιβόητη φωτογραφία (σ.σ. συνάντηση Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη, Ερντογάν, Ράμα). Αν δεις τη φωτογραφία αυτήν επιπόλαια και σαν πρώτη ανάγνωση συναισθηματικά, ενόχλησε αρκετό κόσμο. Αν το δεις με ‘ψυχρό αίμα’ το ότι έστω και για έναν καφέ, ο Ερντογάν ο οποίος δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όχι τον εκάστοτε εκλεγμένο πρόεδρο, το ότι για πρώτη φορά έκατσε δίπλα στον εκλεγμένο πρόεδρο της Κύπρου, αυτό έχει μια πολιτική σημασία. Δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει άποψη».

«Το δεύτερο ήταν η επίθεση που εξαπολύθηκε στον κ. Γεραπετρίτη. (…) Η κατηγορία είναι περί μυστικής διπλωματίας. Για την οικονομία του χρόνου, άντε να δεχτώ ότι έχει κάποια βάση. Αλλά ξέρετε και εσείς ότι κανένα συνυποσχετικό, παραδείγματος χάριν, για τη Χάγη, δεν μπορεί να πάει στη Χάγη αν δεν περάσει προηγουμένως από τη Βουλή γιατί αυτό λέει το Σύνταγμα. Επομένως όποια μυστική διπλωματία και να υπάρχει, όταν θα έρθει το συνυποσχετικό για να πάμε στη Χάγη, που εγώ δεν το βλέπω να συμβαίνει, θα έρθει στη Βουλή», συμπληρώνει.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος:

«Όταν ζητάει την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών, είναι σαν να ζητάει την αποπομπή του πρωθυπουργού. Το τρίτον, που κατά την άποψή μου δεν έχει καμία βάση, είναι σχετικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή (σ.σ. για την Προεδρία της Δημοκρατίας). Εγώ μιλάω με τον Κώστα Καραμανλή, είναι ένα θέμα που το έχω συζητήσει μαζί του. Τουλάχιστον μέχρι αυτήν την στιγμή που σας μιλάω, γνωρίζω ότι η άποψή του είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει».

Για τη φήμη που κυκλοφορεί περί δημιουργίας κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, ο Νικήτας Κακλαμάνης επεσήμανε τα εξής: «Δεν το ξέρω, πιστεύω ότι θα είναι μια λάθος κίνηση, αλλά δεν το γνωρίζω».

 

Διαγραφή Σαμαρά: Τι λέει ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN φιλοξενήθηκε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά, Νίκος Τσιούτσιας, ο οποίος τοποθετήθηκε για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από τη ΝΔ, μετά την παρέμβαση που έκανε.

Για το αν περίμενε ο Αντώνης Σαμαράς τη διαγραφή του: «Όταν κάνει πολιτική παρέμβαση ο κ. Σαμαράς έχει κατά νου τρία πράγματα: τη χώρα, την κοινωνία και την παράταξη. Κάθε δημόσια παρέμβαση έχει να κάνει με τις διαπιστώσεις του για το που υπάρχει μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχει κόστος σε έναν πρώην πρωθυπουργό. Είναι καθήκον του να επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν και να δίνει τις δικές του λύσεις».

Για το αίτημα απομάκρυνσης του Γιώργου Γεραπετρίτη: «Θεωρώ ότι επισήμανε ορισμένες αστοχίες σχετικά με τις δηλώσεις Γεραπετρίτη. Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Ο κ. Γεραπετρίτης είναι σε θέση ευθύνης και δεν είναι δυνατόν να λέει τέτοια πράγματα. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την απορία του για τη στρατηγική και είναι κάτι που το λέει από το 2021. Ο κ. Φιντάν ενώπιον όλων μας δήλωσε κάτι συγκεκριμένο. Όταν ήταν πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς δεν υπήρχε η Γαλάζια Πατρίδα, ούτε το Σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, δεν υπήρχε η πειρατική πράξη εκ μέρους της Τουρκίας. Αποστρατικοποίηση νησιών ως αίτημα από την Τουρκία δεν υπήρχε όταν ήταν πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς».

Για τον κ. Γεραπετρίτη: «Ο κ. Γεραπετρίτης πρέπει να αποχωρήσει. Δεν θεωρεί ο κ. Σαμαράς ότι ο κ. Γεραπετρίτης δρα από μόνος του αντιπατριωτικά. Είναι άστοχα όσα κάνει, είναι λάθος. Οι αστοχίες πρέπει να επισημαίνονται. Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει την πολιτική ως προς την Τουρκία. Αυτό που βγαίνει ως λογικό συμπέρασμα είναι είτε ότι ενόχλησε η πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, είτε ήταν μια προαποφασισμένη επιλογή. Η κυβέρνηση ήθελε να διαγράψει τον κ. Σαμαρά, την ώρα που η ίδια παραδέχεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια στροφή προς τα Δεξιά».

 

Για τη χειραψία του κ. Σαμαρά με τον Νίκο Παππά: «Ο κ. Σαμαράς έκανε μια δημόσια χειραψία σε μια δημόσια εκδήλωση με τον κ. Παππά. Αυτό είναι κακό; Ο πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή και μίλησε για χαριεντίσματα. Αυτό θίγει τον κ. Σαμαρά, διότι κυνηγήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Του χρέωσαν ότι αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Σαμαράς στη δημιουργία νέου κόμματος: «Ο κ. Σαμαράς δεν έφυγε από τη ΝΔ, τον διέγραψαν. Το αν υπάρχει πεδίο για ένα νέο δεξιό κόμμα εξαρτάται από τη ΝΔ. Αν η ΝΔ εξελίσσεται σε Ποτάμι, δημιουργεί χώρο για ένα δεξιό κόμμα. Ο κ. Σαμαράς εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται στις ΗΠΑ και δεν μπορώ να αποκλείσω ή να επιβεβαιώσω κάτι. Η διαγραφή του κ. Σαμαρά είναι ιστορική απόφαση του κ. Μητσοτάκη, καθώς ποτέ δεν έχει διαγραφεί πρώην πρωθυπουργός από τη ΝΔ. Υπάρχει μια δημοσκοπική κατάρρευση της ΝΔ, λίγους μήνες μετά την κατάρρευση στις ευρωεκλογές. Είναι λάθος η επιλογή Μητσοτάκη γιατί διχάζει την παράταξη, διαγράφοντας έναν πρώην πρωθυπουργό, την ώρα που ζήτησε να προταθεί ο Κώστας Καραμανλής για Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη ΝΔ κάποιοι βουλευτές: «Δεν μπορώ να ξέρω αν θα υπάρξει αντίδραση από βουλευτές που είναι στενά συνδεδεμένοι με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο καθένας ξέρει πώς αισθάνεται, πώς σκέφτεται και τι αποφασίζει».

Για τη «woke ατζέντα» και τις δηλώσεις περί 18%: «Δεν είναι σκέτο ένας γάμος ομόφυλων, είναι και η τεκνοθεσία. Υπάρχει η πολύχρωμη οικογένεια, τα παραμύθια στα παιδάκια από drag queens, που όλα αυτά τα έφερε το νομοσχέδιο. Η woke ατζέντα είναι πολύ συγκεκριμένη και την έφερε η ΝΔ, αλλά το πλήρωσε με μεγάλη αποχή. Πήρε τον χαμηλότερο αριθμό ψήφων ιστορικά. Το 2012 οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συνεντεύξεις όπου μίλησε για μικρή και φοβική ΝΔ, με την απάντηση του κ. Σαμαρά να είναι συγκεκριμένη. Θεωρεί ανιστόρητη τη σύγκριση με το 18%, γιατί υπήρχαν έξι κόμματα, μνημόνια, αγανακτισμένοι, κόσμος στους δρόμους, Τρόικα. Η ΝΔ πήρε 18% και έναν μήνα μετά πήρε 29%. Στις ευρωεκλογές υπήρχε ο χαμηλότερος αριθμός ψήφων, ενώ πήγε το 40% των ψηφοφόρων να ψηφίσει».

Για το πού βαδίζει η ΝΔ: «Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι μετά τις εκλογές του 2023 η ΝΔ αγνόησε το πολιτικό της πρόγραμμα και μετεβλήθη σε έναν γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά ζητήματα, όπως ο γάμος των ομόφυλων και η νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών».

«Η ΝΔ έχει αποκοπεί από τις ρίζες της και αυτό φαίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αυτό το είπαν και 30 βουλευτές την επομένη των ευρωεκλογών, ζητώντας να επιστρέψει το κόμμα στις ρίζες του. Δεν υπήρχε συνεννόηση με τον κ. Καραμανλή για να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάποιοι, όπως ο κ. Σκέρτσος, θα προτιμούσαν τη Μαρία Δαμανάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποιος διαφωνεί με κεντροδεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας;», υποστήριξε επίσης.