Σε διαγραφές χρέους προχωρούν οι τράπεζες σε μια ύστατη προσπάθεια να εισπράξουν ο, τι μπορούν από τους οφειλέτες, που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν την δικαστική οδό θέτοντας σε λειτουργία το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», οι διαγραφές ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις το 25% του συνολικού χρέους, με τους τραπεζίτες να συμβιβάζονται πλέον και με το 75% του χρέους. Αυτή η ύστατη προσπάθεια από την πλευρά των τραπεζών γίνεται τη στιγμή που πολλοί οφειλέτες ετοιμάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια κάνοντας χρήση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι τράπεζες φοβούνται ότι το φαινόμενο αυτό θα λάβει μεγάλες διαστάσεις και γι’ αυτό το λόγο φροντίζουν οι σχετικοί διακανονισμοί να μένουν εκτός δημοσιότητας.

Περιμένοντας τις πρώτες αποφάσεις εκδίκασης των εν λόγω προσφυγών οι τράπεζες προχωρούν σε συμβιβασμό. Υπάρχει όμως μια πιο «τυχερή» κατηγορία δανειοληπτών, των οποίων το χρέος μπορεί να μειωθεί στο μισό. Αυτό αφορά παλιά δάνεια που ορισμένες τράπεζες, όπως η Εθνική και Eurobank, τα είχαν πουλήσει πριν το 2008 σε συγκεκριμένη εταιρεία.

Παρά τους συμβιβασμούς που επιχειρούνται από τις τράπεζες, σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα κριθεί από τα αρμόδια Ειρηνοδικεία. Αν οι δικαστικές αποφάσεις, δηλαδή, είναι πιο ευνοϊκές για τους οφειλέτες, τότε οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω υποχωρήσεις. Πάντως οι πιέσεις και προς τις δύο πλευρές, φέτος αναμένεται να ενταθούν λόγω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης.

Ads