“Δεν πρόκειται να πάνε στο αυτόφωρο όσοι οφείλουν στην Εφορία 5.000 και 10.000 ευρω. Εμείς θα κυνηγήσουμε όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και πάνω. Αυτή ειναι η δέσμευσή μας” δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου σε συνέντευξή του στο “Πρώτο Θέμα“, κρατώντας αποστάσεις από την πρόθεση του υπουργού οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, να στείλει στο αυτόφωρο όσους χρωτούν στο ελληνικό δημόσιο 5000 ευρώ και πάνω.

Ads

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Οικονόμου προκαλεί με τις δηλώσεις του “πονοκέφαλο” και δυσφορία στην κυβέρνηση. Πρόσφατα είχε σχολιάσει σε δημοσιογράφους πως το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν θα ολοκληρωθεί με επιτυχία όπως ορίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο Εφαρμοστικός νόμος, εκνευρίζοντας τόσο τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και τον Πρωθυπουργό, που του έστειλε…τελεσίγραφο. Άλλωστε, όταν ο κ. Οικονόμου ήταν ακόμα μόνο βουλευτής είχε προκαλέσει με κείμενό του κατά του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσφατα ανακοίνωσε πως από την 1η Αυγούστου, αρχίζουν να εφαρμόζονται οι νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, σύμφωνα με τις οποίες οι οφειλέτες πόσου άνω των 5.000 ευρώ μπορεί να οδηγηθούν στο αυτόφωρο, επειδή το αδίκημα είναι διαρκές, ενώ προβλέπονται και ποινές φυλάκισης. Μάλιστα, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου έδωσαν ρητές εντολές στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να ξεκινήσουν τα τηλέφωνα.

Υπενθυμίζεται πως οι οφειλέτες του δημοσίου ειναι συνολικα 900 χιλιαδες και το συνολο του ποσού των οφειλών ειναι 41,1 δισ, ευρω. Σύμφωνα με τις οδηγιες του υπουργειου οικονομικων, απο αυριο οι οφειλέτες θα ειδοποιηθουν τηλεφωνικα για το χρέος τους και θα τους γίνεται ενημέρωση για τις δυνατότητες υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και καταβολή σε δόσεις που φτάνουν έως και τις 36. Στη συνεχεια και αναλογα με την αντίδραση των οφειλετων θα ακολουθήσει η εφαρμογη του νόμου.

Ads